Nový Green Deal? Zdraží úplně všechno, psal Blesk. A Fiala prý dostal strach

17.07.2024 16:19 | Zprávy

To, co Andrej Babiš (ANO) započal, Petr Fiala (ODS) dorazí. Zelený teror se blíží. Udeří na peněženky Čechů. Těmito a dalšími podobnými hrůznými slovy média popisují aktuální snahu vlády Petra Fialy prosadit Green Deal v české verzi.

Nový Green Deal? Zdraží úplně všechno, psal Blesk. A Fiala prý dostal strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komín uhelné elektrárny , ilustrační foto

Rodí se česká verze Green Dealu. A podle serveru deníku Blesk.cz to bude hodně drahé.

„Budeme cvakat, až z toho zezelenáme! A to doslova. Vláda Petra Fialy (ODS) má dnes schvalovat strategické plány, které mají v příštích letech a desetiletích posunout ekonomiku od závislosti na fosilních palivech k čistším zdrojům, a které započal už jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO). Proměna vyjde na biliony korun a náklady ponese každý z nás!“ napsal Blesk s tím, že náklady na realizaci Green Dealu budou mnohem vyšší než třeba cena za americké stíhačky F-35.

A přidal výmluvnou koláž.

Blesk promlouvá

„Právě zdražení – například skrze emisní povolenky – má lidi přimět ke změně dosavadního chování, aby již dále tolik nezatěžovali klima,“ popsal zamýšlený přístup EU ekonom Lukáš Kovanda.

Pro server Echo24 Kovanda se rozepsal více.

Podle Blesku vláda Green Deal schvaluje právě v létě možná proto, že lidé v tuto dobu jezdí na dovolené a nesledují tolik, co vláda činí.

Kovanda to vidí stejně.

„V příštím týdnu má Fialova vláda na programu projednání opravdové ‚bomby‘, totiž české verze Green Dealu. Ne náhodou během dovolených. Veřejnost má přes léto na starosti jiné, příjemnější věci. Ostatně balíček EU s názvem ‚Fit for 55‘, klíčová složka celounijního Green Dealu, se před třemi lety schvaloval raději také během prázdnin,“ napsal Kovanda.

„Politici čeští i ti unijní jsou si totiž vědomi značné nepopularity opatření, která dané přelomové programy obsahují. Jejich cílem totiž v podstatě je lidem výrazně zdražit celý dosavadní způsob života tak, aby byli nuceni jednat úsporněji, s menším dopadem na klima. To má dláždit cestu k uhlíkové neutralitě roku 2050, což je hlavní cíl celého Green Dealu EU,“ dodal.

Zkrátka a dobře – zdraží všechno.

A dopátrat se celkových ekonomických nákladů na kompletní český Green Deal prý není nijak snadné. Teoreticky by je mohlo mít k dispozici např. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), ale realita je jiná. „Vaše dotazy jsem předal našim odborníkům, ale musím se přiznat, že jsme ani já, ani oni vše nepochopili,“ odepsal serveru Síkelův mluvčí Vojtěch Srnka.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) na sociální síti X připomínal všem svým spoluobčanům, že když se Green Deal připravoval a bylo možné zásadně ovlivňovat jeho parametry, předsedou české vlády byl Andrej Babiš (ANO).

„Žádný nový Green Deal schvalovat nebudeme. Nepřijmeme závazky nad rámec toho, co díky své nekompetenci už odsouhlasila Babišova vláda. Naopak je zmírníme všude, kde to ještě půjde. Žádné zbytečné zdražování nepřipustíme. Ochrana životního prostředí je důležitá, ale nesmí zhoršit životní úroveň lidí a konkurenceschopnost firem. Takto budeme přistupovat ke třem materiálům, které se týkají české energetiky a plnění klimatických závazků,“ uvedl na sociální síti X.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tady věřím Babišovi víc, protože Babiš je lhář občasný, kdežto Fiala patologický , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 17.07.2024 17:28:51
a navíc na Babišovy firmy (i když jsou ve svěřenském fondu) bude mít Green Deal dopad drtivý (energie, snížení spotřeby vodňanských kuřat atd..) kdežto na Fialovy "Barmské ženy" a plátek "Kontexty" nebude mít vůbec žádný. Ty jeho o demokracii nepoučené barmské doroty vlastně právně neexistují (Myanmar), jsou pouze v jeho zlodějské palici a časopis "Kontexty" je taková hovadina, že pokud bude žít poslední liberální demokrat bude do něj vejrat, protože to je politologický, nabubřelý, nabobský plátek na vytváření "lepšolidí" a vždy tu budou typy lidí, kteří si myslí, že když budou účastni něčeho "lepšolidního" tak odlesk znalostí a poučení dopadne i na ně, i kdyby holý zadek a v hlavě naděláno měli. Tak jest.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…