Odjeďte z Německa a dáme vám peníze. Afghánci se mohou těšit na dotace

22.08.2024 12:35 | Monitoring

Centrální vláda v Berlíně hledá cesty, jak přimět žadatele o azyl k cestě domů. Podle deníku Bild se rodí konkrétní plán, jak dostat domů Afghánce. Mají dostat zaplaceno, aby opustili Německo. A peníze by podle všeho měly dostat i zločinci.

Odjeďte z Německa a dáme vám peníze. Afghánci se mohou těšit na dotace
Foto: Archiv PG
Popisek: Současný Afghánistán

Německý kancléř Olaf Scholz z řad sociální demokracie a spolkový ministr financí Christian Lindner z řad liberální FDP se shodnou, že státní kasa musí šetřit. Pro rok 2025 se dokonce rozhodli osekat finanční pomoc Ukrajině. Zato běženci z Afghánistánu mají dostat peníze. Za to, že opustí Německo.

„Podle informací Bild probíhají diskuse mezi federálními a zemskými vládami o finanční podpoře odchodu afghánských občanů. To zahrnuje také deportace zločinců a nebezpečných lidí,“ napsal server nejčtenějšího německého listu Bild s tím, že platby mají dostávat i zločinci.

Spolkové ministerstvo vnitra oznámilo, že komu všemu budou platby vyplaceny a v jaké výši to bude, mají stanovit samy spolkové země. Jakákoli finanční pomoc by odbourala argument Afghánců, že se nemohou vrátit domů, protože by se tam ocitli v extrémní chudobě.

Američané s Afghánci žádajícími o azyl v USA nakládají jinak. Zatímco zvažují, zda jim poskytnou azyl, Afghánci vyčkávají na Filipínách.

„USA a Filipíny se dohodly, že ‚omezený počet‘ afghánských žadatelů o azyl bude dočasně přijat v ostrovním státu v jihovýchodní Asii. Oznámilo to ministerstvo zahraničí v Manile. Postižení pracovali pro USA před stažením amerických jednotek a nástupem Tálibánu k moci. Na udělení speciálních víz by nyní měli čekat na Filipínách. S těmito vízy pak mohou vstoupit do Spojených států. V loňském roce vládní zdroje v Manile uvedly, že pilotní fáze se zúčastní 600 Afghánců. Podle dohody bude následovat omezený počet dalších žadatelů o azyl, z nichž každý bude moci na Filipínách pobývat maximálně 59 dní. Veškeré náklady, jako je strava, lékařská péče a ubytování, jsou hrazeny Spojenými státy,“ napsal k tomu server magazínu Der Zeit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Češi, připravte peněženky, na Moravě budou povodně.“ Finančník Vávra zavtipkoval

18:42 „Češi, připravte peněženky, na Moravě budou povodně.“ Finančník Vávra zavtipkoval

Českou republiku by měly v následujících dnech zasáhnout prudké deště a zejména na území Moravy se o…