Omluva neomluva. „Devianti“ na olympiádě se ještě víc zamotali

29.07.2024 8:12 | Monitoring

Omluvili se pořadatelé olympijských her křesťanům za zahajovací ceremoniál, který lidem připomíná slavnou Poslední večeři? Novinář Filip Rožánek to zpochybňuje. Naopak poukazuje na to, že režisér prohlásil, že se jednalo o dionýsovské slavnosti. „Strčte si tu omluvu za klobouk, když už jste to udělali, tak si za tím aspoň stůjte,“ vzkazuje pak autorům marketér Jakub Horák. Ale ozvali se další.

Omluva neomluva. „Devianti“ na olympiádě se ještě víc zamotali
Foto: síť X
Popisek: Ceremoniál k zahájení LOH byl nápadně podobný Poslední večeři od Da Vinciho

Jak již česká média informovala, pořadatelé se omluvili za pohoršení vyvolané zahajovacím ceremoniálem na letních olympijských hrách ve Francii. Jak ale upozorňuje novinář Filip Rožánek, omluva nebyla adresovaná katolické církvi a křesťanům. Jednak režisér ceremoniálu Thomas Jolly popřel, že by se jednalo o inspiraci poslední večeří. „Neinspiroval jsem se Poslední večeří. Objevuje se tam Dionýsos. Je tam proto, že v řecké mytologii představuje boha oslav. Je to bůh vína, jednoho z klenotů Francie, a otec Sequany (Sekvany), bohyně spojené s řekou Seinou,“ uvedl režisér dle Rožánka.

„Záměrem bylo uspořádat pohanskou slavnost spojenou s olympskými bohy. U mě nikdy nenajdete snahu někoho zesměšňovat nebo ponižovat. Chtěl jsem vytvořit ceremoniál, který napravuje a usmiřuje. A také znovu zdůrazňuje hodnoty naší republiky - volnost, rovnost a bratrství,“ zvedl prý Jolly.

Proto Rožánek zpochybňuje, že se jednalo o omluvu katolické církvi. „Z dostupných záznamů tiskovky, kterou citují média, konkrétní spojitost nevyplývá. Záznam vyjádření mluvčí následuje,“ říká a poukazuje na mluvčí, která uvedla: „Je zřejmé, že nikdy nebylo záměrem projevit neúctu jakékoli náboženské skupině. Naopak myslím, že Thomas Jolly se opravdu snažil oslavit toleranci ve společnosti, jak řekl včera. Z průzkumů se zdá, že se mu to podařilo. Pokud to kohokoliv pohoršilo, tak se samozřejmě omlouváme.“

„Omluvu“ už ztrhal marketér Jakub Horák. „Strčte si tu omluvu za klobouk, když už jste to udělali, tak si za tím aspoň stůjte, viz: ‚Umělecký šéf ceremoniálu Thomas Jolly popřel, že by kritizovaná scéna měla být paralelou k Poslední večeři. Jeho záměrem bylo oslavit diverzitu a vzdát hold hodování a francouzské gastronomii.‘ Thomas si zřejmě myslí že všichni maj na čele jitrnici - druhý obrázek je z insta osoby co tam uprostřed sedí za Ježíše,“ odkázal na Instagram umělkyně.

Velice tvrdě po obráncích ceremoniálu vystartoval pak komentátor Petr Holec: „Největší zrada vždy přichází zevnitř. Ještě tady budou libtardí perverti hájit ten hnus, když se za něj omluvili i pachatelé? Co takhle pár hodin veřejně prospěšných prací, devianti?“

A naopak komentátor HN Petr Honzejk měl nápad na omluvu, která omluvou není: „Napadl mě nový a pro některé případy zcela adekvátní způsob omluvy: Je mi líto těch, kterých se to dotklo.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak není snad třeba většího důkazu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 29.07.2024 8:59:07
pokleslosti současné západní civilizace, než tohle bizarní až perverzní vystoupení při zahájení OH. Kladu si otázku proč? Proč vůbec měli organizátoři takovou potřebu iniciovat při zahájení největšího sportovního svátku vystoupení osob, které vídáváme jen při jistých průvodech, které jsou směsí bizáru až úchylky? Sportovcům jistých zemí zakazujete účast a pak z celých her uděláte úchylné show.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…