Oslavil vstup ČR do EU a zemřel. ODS se loučí s Oldřichem Vlasákem

13.10.2024 15:58 | Monitoring

„Včera večer jsme si v Bruselu připomenuli 20. výročí vstupu 10 států včetně ČR do EU. Jednalo se o největší rozšíření v historii, které nebude nikdy překonáno,“ napsal na svůj facebookový profil dlouholetý člen ODS Oldřich Vlasák v úterý a ukázal tak, jak je život lidský křehká věc. Nevěda o blížícím se konci, raduje se z maličkostí. O pět dní později potvrdila ODS smutný komentář, že Oldřich Vlasák zemřel.

Oslavil vstup ČR do EU a zemřel. ODS se loučí s Oldřichem Vlasákem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Oldřich Vlasák

V sobotu 12. října 2024 zemřel Oldřich Vlasák. „Občanská demokratická strana s hlubokým zármutkem přijala zprávu o úmrtí pana Oldřicha Vlasáka, dlouholetého člena ODS, bývalého primátora Hradce Králové, emeritního europoslance a místopředsedy Evropského parlamentu,“ napsal Blesku mluvčí partaje Jakub Skýva. „Jeho práce na poli regionální a evropské politiky přinesla českým samosprávám významné výsledky, které mají dodnes dlouhodobý dopad na fungování místních samospráv a jejich zapojení do evropských struktur. Oldřich Vlasák zemřel v sobotu 12. října ve věku 68 let. Čest jeho památce,“ dodal Skýva.

Oldřich Vlasák jako hejtman vedl Hradec Králové mezi lety 1998 až 2004. A až do skonu byl buďto krajským nebo městským radním. V Evropském parlamentu zasedal od roku 2004 až do roku 2014. Od roku 2012 byl místopředsedou Evropského parlamentu. Mezi roky 2001 a 2004 vedl Svaz měst a obcí. Za města a obce se do letošního roku pral na úrovni Evropské unie.

„Se zármutkem jsem přijal zprávu o náhlém odchodu Oldřicha Vlasáka, bezesporu nejvýraznější osobnosti hradecké ODS. Období, ve kterém vedl Hradec Králové, znamenalo zásadní otočení kormidlem směrem k dynamickému rozvoji, nastartování klíčových rozvojových projektů a proměn města. Oldově rodině bych rád vyslovil upřímnou soustrast a popřál hodně sil v těžkých chvílích. Vás všechny bych chtěl požádat, abychom Oldovi věnovali vzpomínku. Hradec Králové mu má být za co vděčný. Čest jeho památce,“ uvedl v tiskové zprávě poslanec a předseda stranického oblastního sdružení Hradec Králové Pavel Staněk.

„Zemřel Oldřich Vlasák. Byl skvělým primátorem a patriotem Hradce Králové, europoslancem, členem ODS. Člověk vysoké politické kultury, optimista, s kterým byla radost spolupracovat. Mé myšlenky jsou nyní s jeho rodinou, přáteli a všemi, kteří ho měli rádi. Upřímnou soustrast,“ uctila Vlasákovu památku senátorka Miroslava Němcová.

 

 

„Zemřel Oldřich Vlasák, dlouholetý primátor Hradce Králové, později europoslanec a dokonce místopředseda Evropského parlamentu. Jestli byl někdo ve své době v ODS reprezentantem a tváří komunální a regionální sféry politiky, byl to právě on. Rád jsem se s ním potkával a diskutoval. Byl to slušný člověk. Čest jeho památce!“ poklonil se před památkou stranického kolegy Jan Skopeček.

 

 

Na přátelství se Oldřichem Vlasákem vzpomněl i nynější ministr pro evropské věci Martin Dvořák. „Hluboce mě zasáhla zpráva, že odešel bývalý primátor Hradce Králové a v minulosti také místopředseda Evropského parlamentu, Oldřich Vlasák. Naše cesty a osudy se začaly proplétat dlouho před rokem ´89, byli jsme vrstevníky, přáteli a pak i politickými rivaly. Jeho nečekaný skon má pro mě velmi silný osobní podtext. Čest Tvojí památce, Oldo!“ napsal ministr.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 10 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Pavel Tykač: Náš průmysl soutěží s někým, kdo má plyn za sedminu a elektřinu za čtvrtinu

10:06 Pavel Tykač: Náš průmysl soutěží s někým, kdo má plyn za sedminu a elektřinu za čtvrtinu

„Náš průmysl soutěží s někým, kdo má plyn za sedminu a elektřinu za čtvrtinu,“ varoval v sobotu běhe…