Oživení v roce 2025. Německý ministr vytáhl graf. V sále se ozval smích

09.10.2024 22:15 | Zprávy

Německá vláda dnes představila podzimní prognózu, ve které očekává ekonomické oživení v roce 2025, přičemž úspěch závisí na rychlosti a kvalitě realizace vládou schválené „Iniciativy pro růst“. Současně však čelí německá ekonomika strukturálním výzvám, jako jsou demografické změny a oslabení konkurenceschopnosti. Ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) věří, že růstová iniciativa zajistí pro Německo dlouhodobou prosperitu. Finanční expert Clemens Schömann-Finck k tomu dodal, že pokud v to Habeck doufá, tak je naivní. Deník Bild napsal, že by si už ministr měl připustit hořkou realitu.

Oživení v roce 2025. Německý ministr vytáhl graf. V sále se ozval smích
Foto: Repro: X
Popisek: Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení)

První ukazatele, jako průmyslová výroba a podnikatelské klima, naznačují pokračování slabého hospodářského období i ve druhé polovině roku. Očekává se však, že růstová dynamika začne mírně růst na přelomu let 2024/25, a to díky klesající inflaci, zvyšujícím se reálným příjmům a klesajícím úrokovým sazbám. Podzimní projekce pro německou ekonomiku (tzv. „Herbstprojektion) na příští rok ukazuje na očekávaný růst, který bude primárně poháněn soukromou spotřebou.

Německé exportní trhy by měly také mírně vzrůst, což podpoří exportní aktivitu. Příznivější podmínky financování by měly přispět k nárůstu investic do strojů, zařízení a vozidel. Stavební investice pravděpodobně přispějí k růstu až v roce 2026, ačkoliv se očekává obrat trendu v roce 2025.

Oživení ekonomiky by mělo vést k opětovnému zvýšení poptávky po pracovní síle, přičemž od jara 2025 se očekává dynamický růst zaměstnanosti díky aktivizačním opatřením na trhu práce. Tento proces by měl vést k poklesu nezaměstnanosti.

Inflace v poslední době klesla pod dvě procenta a v roce 2024 se očekává průměrný nárůst o 2,2 %. Prognózy naznačují, že inflace zůstane blízko nebo pod hranicí 2 % až do roku 2026, kdy má činit 1,9 %.

K projekci aktuální ekonomické situace v Německu se vyjádřil spolkový ministr hospodářství Robert Habeck. Připustil, že „německá ekonomika od roku 2018 výrazně neroste“ a varoval před hospodářskými a strukturálními riziky spojenými s geoekonomickými výzvami, kdy jsou Německo a Evropa „sevřeny mezi Čínou a USA“ a musí se naučit prosadit.

Habeck zdůraznil, že vláda se zabývá řadou strukturálních problémů, včetně zajištění dodávek energie, zrychlení administrativních postupů, snížení byrokracie a nedostatku pracovních sil. „Spolková vláda také schválila komplexní balíček na posílení Německa jako místa pro podnikání v rámci Iniciativy pro růst.“ Tento balíček je zaměřen na vytváření pracovních míst a podporu investic. Celkově německá vláda prostřednictvím prorůstové iniciativy usiluje o překonání aktuální ekonomické slabosti a zajištění dlouhodobé prosperity pro Německo.

Dále Habeck uvedl, že „podzimní projekce jasně ukazuje, že tato opatření pomohou“ a zdůraznil nutnost jejich plné realizace, aby „ekonomika rostla silněji a více lidí opět našlo práci“. Vyzval spolkové země, aby se podílely na růstu a naznačil, že iniciativa pro růst je důležitým prvním krokem, ačkoliv je pro návrat Německa na cestu udržitelného růstu potřeba více.

Nejčtenější německý deník Bild schladil Habeckův optimismus, když připomněl, že aktuálně se Německo ocitá v recesi. Pro rok 2024 je navíc očekáván pokles výkonu ekonomiky o 0,2 %. Ministr Habeck by si tak dle deníku měl přiznat „hořkou realitu“, kterou je „hospodářský krach“.

„Habeck je opět nucen přiznat, že ekonomika klesá. Není schopen odpovědět na otázky týkající se desetimiliardového výpadku v příjmech občanů,“ seznal profesor z univerzity v Hannoveru Stefan Homburg po zhlédnutí podzimní prognózy.

Finanční expert Clemens Schömann-Finck se pro magazín Focus vyjádřil k plánované růstové iniciativě. „Pokud Habeck věří, že tato opatření budou přijata včas, aby dala ekonomice další možný impuls, pak je buď naivní, nebo věří na zázraky. Ani jedno není příliš užitečné,“ uvedl expert.

Novinářka Tina Handelová pak zmínila, že když ministr Habeck vytáhl svůj papírový graf – fotografie Habecka s grafem aktuálně koluje na sítích – tak se celým „sálem ozval smích“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
doc. Břetislav Rychlík byl položen dotaz

Co si myslíte o nálepkování?

Ptám se vás, protože vy jste mnohými také nálepkován. Myslíte, že to věčné nálepkování i ze strany vlády, za kterou jste kandidoval je správné a k něčemu dobré?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

23:00 Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

Viktor Orbán, maďarský premiér, vystoupil na plenárním zasedání Evropského parlamentu s výzvou k zás…