Pád Bidena. Černé na bílém. V březnu 58 procent důvěry, dnes 24

13.07.2024 8:30 | Zprávy

Stávající prezident Joe Biden má další problém. Průzkum prezentovaný v deníku Bild ukázal, že zatímco ještě v březnu tohoto roku věřilo 58 procent dotázaných, že Biden má dost sil vykonávat práci prezidenta USA, v aktuálním průzkumu už mu věří jen 24 procent dotázaných. Ale světlo světa spatřil i průzkum, který mohl demokraty potěšit.

Pád Bidena. Černé na bílém. V březnu 58 procent důvěry, dnes 24
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Úřadující americký prezident Joe Biden se navzdory svému vysokému věku, v listopadu oslaví 82. narozeniny, dál snaží přesvědčovat Američany, že může být pánem Oválné pracovny další čtyři roky. Navzdory svým všemožným přeřekům. Mezi jinými popletl jména ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského.

Tentokrát Biden vystoupil v Detroitu, kde promluvil k davu lidí. Podle serveru německého deníku Bild má stávající pán Bílého domu co napravovat. Už jen 24 procent dotázaných věří, že Biden může být dobrým prezidentem. Problém je, že demokraté jako politická strana nemají páky na to, jak Bidena odradit od kandidatury na prezidentský post.

Tentýž průzkum ukázal, že Bidenův protikandidát a republikánský nominant na prezidenta Donald Trump by byl dobrým prezidentem jen pro necelou polovinu dotázaných Američanů. Jednu naději však demokraté mají. 64 procent Američanů si myslí, že Trump má odpornou povahu, jen 31 procent řeklo totéž o Bidenovi.

CNN v této souvislosti upozorňuje, že Biden stále může vyhrát prezidentské klání. Průzkum NPR /PBS News/Marist College naznačil, že 50 % voličů je ochotných volit Bidena a 48 % Trumpa. Výsledek se však pohybuje v mezích statistické chyby.

Někteří analytici ale varovali, že Biden ztrácí půdu pod nohama v hrstce nerozhodnutých států, které budou určovat výsledek voleb. „Pokud budou současné trendy pokračovat, mohl by Trump dosáhnout jednoho z nejrozhodnějších prezidentských vítězství od roku 2008,“ napsal v New York Times demokratický stratég Doug Sosnik. Jeho výrok převzala agentura Reuters.

A podle téže agentury do toho Biden v Detroitu šlápl. „Pokračuji a jdu si pro vítězství,“ prohlásil před svými nadšenými voliči. „Už mě nominovali a já neodstoupím,“ zdůrazňoval. A dočkal se hromového jásotu.

Znovu se dotkl svého vysokého věku a zdůraznil, že s vyšším věkem přichází moudrost, která člověka nabádá říkat pravdu. „Vím, jak říkat pravdu, rozlišuji dobré od špatného... a vím, že Američané chtějí prezidenta, ne diktátora,“ pravil Biden.

Vedle toho Biden popsal, co udělá v prvních sto dnech, pokud obhájí mandát - včetně kodifikace práv na potrat, zvýšení minimální mzdy a prosazení zákazu prodeje útočných zbraní. Ale pozor. Agentura Reuters upozorňuje, že bez demokratické většiny v obou komorách Kongresu Biden ze svých velkých plánů neprosadí nic, nebo jen něco málo a s velkými obtížemi.

Biden se překvapivě zastavil i v restauraci na předměstí Detroitu, kde hostům řekl, že plánuje „dokončit práci“ a řekl: „Slibuji vám... jsem v pořádku.“

Dostalo se mu podpory i z politických kruhů. Dva prominentní demokraté – kongresman James Clyburn a guvernér Kalifornie Gavin Newsom - řekli, že by měl zůstat v prezidentském klání. Na druhé straně stojí kongresman Mike Levin, který Bidena vyzval k odstoupení.

Trump v pátek Bidena vyzval, aby podstoupil kognitivní test, a na Truth Social napsal: „Půjdu s ním a taky si jeden dám. Poprvé budeme tým a uděláme to pro dobro země.“

Trump bude v centru pozornosti příští týden, kdy Republikánská strana uspořádá sjezd v Milwaukee, aby mu udělila prezidentskou nominaci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…