Pavel Tykač: Deník N je nové Rudé právo

04.06.2024 23:05 | Monitoring

Pavel Tykač, jeden z nejvlivnějších českých byznysmenů, se příliš často veřejně nevyjadřuje. Tím spíše zaujme jeho aktuální komentář Proč nečtu Deník N.

Pavel Tykač: Deník N je nové Rudé právo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář Pavel Tykač

Deník N bývá řazen do kategorie progresivních médií, která v posledních letech výrazněji určovala agendu mainstreamu. Dalším takovým byly Seznam Zprávy. V minulém týdnu ale jejich majitel Ivo Lukačovič sám oznámil, že tato politika v redakci končí a web se pokusí „nakolejit“ zpět na pravicový liberální směr, ve kterém se měl původně pohybovat.

Ačkoliv důvodem byly především neuspokojivé obchodní výsledky webu, pouhý týden po Lukačovičovi přichází další český miliardář s vlastním vysvětlením, proč jej nezajímá progresivní agenda. Tentokrát z pohledu čtenáře.

Tykač začíná svou úvahu citátem od amerického prezidenta Jeffersona, že člověk, který se nikdy nepodívá do novin, je informován lépe, než jejich pravidelný čtenář.

„Deník N mi minulý týden opět věnoval pozornost. Zároveň si postěžoval, že s ním nekomunikuji,“ vysvětlil důvod svého vstupu. Text tvářící se velmi investigativně podle něj přinesl zásadní objev, že ministři, kteří v rámci výjezdního zasedání vlády navštívili i hnědouhelné doly u Litoměřic, se setkali i s Tykačem coby jejich vlastníkem.

Nic víc redaktoři nezjistili, ale snažili se čtenáři vsugerovat, že se tam určitě odehrávalo něco nekalého.

„Můj pohled na svět se diametrálně liší od pohledu těchto aktivistických novinářů. Považuji za potřebné, přirozené a správné, že se politici potkávají s významnými podnikateli a naslouchají jim,“ vysvětluje podnikatel.

Setkání podle něj proběhlo veřejně, ve velké skupině a jako součást oficiálního programu. Přesto to webem bylo podáno jako jakési utajené jednání na benzínové pumpě.

O jiných schůzkách stejných politiků přitom podle něj Deník N neinformuje.

A to je podle Tykače kořen problému. „Na stylu novinařiny, který Deník N předvádí, mi vadí jejich aktivismus. Proč jsem se ale rozhodl s Deníkem N nekomunikovat má jinou příčinou. A sice jejich selektivnost a kádrování, používání různého metru podle toho, zda jde o aktéra jim sympatického či nesympatického,“ vysvětluje.

Vzpomíná, jak před dvěma lety redaktoři tohoto webu trávili dlouhé týdny na nádvoří Pražského hradu a sledovali návštěvy prezidentské kanceláře. Vznikla z toho série textů, kdo chodí za Mynářem a Nejedlým.

Za nového prezidenta na nádvořích Hradu žádný novinář nebivakuje. „Je důvodem to, že generálu Pavlovi novináři Deníku N fandí, kdežto Milošovi Zemanovi chtěli ublížit? Je důvodem to, že někteří zakladatelé a investoři Deníku N podporovali Petra Pavla v prezidentské kampani?,“ ptá se.

Podobně čte i „investigativu“ o setkání s politiky vládních stran, hlavně proto, že vyšlo až po více než půl roce.

„Deník N se zcela zjevně rozhodl rezignovat na novinařinu a naopak se pyšní tím, že je propagační troubou progresivní části politického spektra. Je to takové Rudé právo nové doby. Je to jejich volba. Moje volba je, že s propagandisty nekomunikuji, že Rudému právu nepomáhám,“ vzkazuje Pavel Tykač.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

naděje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekody05 , 05.06.2024 8:07:31
Pane Tykač, máte 100% pravdu. Deník N je i na Slovensku štvavá hlásná trouba progresivistů Šimečky a jeho otce. Nevím kdo tento plátek vlastní u nás i na SK, ale nejlepší obrana je jej koupit, vyházet novinářské hlupáky a začít dělat s rozumnými novináři poctivou práci pro společnost. Já na to peníze nemám, ale vy jo. Pomůžete českým občanům? Pokud Lukačovič otočí kormidlo v Seznamu, tak to bude zajímavé, protože zbavit se progresivistů typu Kubíka, Baštové, Vilčeka bude zajímavé. jedině že by odešli do žumpy Forum 24.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„To nás budou lidi milovat.“ Nové stavební řízení. Stavební úřady zažijí peklo

15:45 „To nás budou lidi milovat.“ Nové stavební řízení. Stavební úřady zažijí peklo

Bez řádné přípravy, neodzkoušené – tak začalo od prvního července (ne)fungovat digitální stavební ří…