Pekarová po návratu ze Lvova: Takhle odhodlaní jsou Ukrajinci

07.09.2024 0:00 | Monitoring

Česká republika přispěla 10 miliony korun na výstavbu zdravotnického zařízení v západoukrajinském Lvově. Na jeho slavnostní otevření vyrazila i předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. A to několik hodin poté, co na „určité objekty" ve Lvově dopadly ruské rakety, jež zabily 7 lidí a 50 jich zranily. „Je v našem zájmu, aby Rusko bylo poraženo,“ pravila Pekarová, a že konflikt bude trvat ještě roky.

Pekarová po návratu ze Lvova: Takhle odhodlaní jsou Ukrajinci
Foto: X
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v podcastu Mikodrom natáčeném za jizdy v kamionu

Jaké prožívala předsedkyně Pekarová Adamová emoce? „Musím říct, že to jsou těžko popsatelné emoce a okamžiky a že pro nás je asi těžko představitelné, čím si procházejí Ukrajinci. Sledujeme to v médiích a je to pro nás něco vzdáleného, ale pro ně je to každodenní realita,“ sdělila pro Český rozhlas.

A ukázala na ukrajinskou každodennost, kdy se spustí sirény. Lidé pak mají jen několik málo minut na to, aby se dostali do krytu. „A raketa může spadnout kamkoliv na město. Nikdo neví, jak. A tak si lidé někdy můžou říct, že to risknou a že do krytu nepůjdou. Třeba raketa, jako jindy, spadne jinam. A snaží se spát dál,“ řekla Pekarová Adamová. „Tato realita musí být nesmírně vyčerpávající a stresující, a přesně tohle jsem si tam uvědomovala, jak je běžný život lidí nesmírně složitý,“ řekla, a že právě taková realita na ni dopadla právě na místě, kde pár hodin předtím rakety padaly a zabíjely.

Popsala, že při pohledu na kráter po raketě, při pohledu na zničený dům, se cítila strašně. „Tam vidíte kráter v domě, který už kvůli útoku nebude nikdy obyvatelný, v okolních domech jsou tlakovou vlnou zničená okna, všudy jsou střepy a kolem jsou auta, která shořela na padrť,“ řekla a dodala, že jí vše došlo na hřbitově, když kladla věnec na uctění padlých.

A předestřela obraz ze Lvova, kde byla. Prostý hřbitov s náhrobky jako v Česku. Ale vedle hřbitova obrovská louka s čerstvými hroby. U nich lavičky či židle, vdovy nebo matky, které oplakávají své syny. „Vedle každého z těch hrobů je nějaká židlička nebo malá lavička a mnohdy tam sedí vdovy a matky a oplakávají své syny, mladé lidi,“ popsala Pekarová Adamová realitu na Ukrajině.

Návštěvu Lvova popsala i na síti X. „Jsme na místě ruského útoku ve Lvově, kde před chvílí zemřelo několik lidí včetně dětí. Jen den poté, co Rusové zaútočili ve městě Poltava na nemocnici a vzdělávací institut, kde tento neuvěřitelně barbarský čin měl za následek 50 nevinných obětí. Rusko musí být poraženo,“ napsala Pekarová přímo z místa útoku na síti X.

Válka je podle ní hned za humny. A že na Ukrajině je vidět na každém kroku. A to i ve Lvově, který není v centru bojiště. Že i na západní Ukrajině je válka vidět na každém kroku. A to hlavně proto, že je město naplněné vnitřní emigrací. Tedy lidmi, kteří do Lvova utekli z nebezpečnějších částí Ukrajiny. Všimla si i neustálého hluku ve městě. Později jí došlo, že jsou to generátory elektrické energie. „Místní život je nesmírně ovlivněn i v dalších oblastech. Jdete po ulici a uvědomujete si, že tam je nějaký zvláštní a velmi silný hluk a dojde vám, že to jsou generátory, které vyrábějí elektřinu,“ zmínila v rozhovoru pro Český rozhlas. Dodala, že podobnou situaci řeší i čeští zástupci na konzulátu. Podívají se, jak dlouho ten den půjde elektřina. A když nejde, musí používat generátory.

Podobné podmínky se podle Pekarové dají zvládnout, ale ne když trvají příliš dlouho. „Ostatně ta porodnice, kterou jsme otevírali, je v krytu. To je asi nejlepší popis té situace – celé oddělení nemocnice je v krytu, aby mohl být například komplikovaný porod rovnou veden tam a nemuselo dojít k tomu, aby personál v případě bombardování rodičku přesouval,“ podotkla Pekarová Adamová.

V porodnici v krytu jsou inkubátory pro předčasně narozené děti. Je tam obětavý personál. „Jsem ráda, že Česká republika přispívá právě na takové projekty,“ pronesla Pekarová.

Navštívila i nemocnici pro veterány. Popsala, že jsou tam muži bez končetin, o které přišli ve válce. Potkala tam i jednoho, který se chystal zpátky na frontu. „Je mi 55, ale až mě dají dohromady, tak se zase vrátím na frontu,“ řekl Pekarové česky, protože v ČR dříve pracoval. „Takhle odhodlaní jsou,“ řekla dojatě Pekarová.

Rusko musí být podle Pekarové poraženo. A použila jednoduchý příměr k požáru ve vesnici, přičemž tou vesnicí je Evropa. „Je v našem zájmu, aby Rusko bylo poraženo. Přirovnávám to k požáru domu. Zkusme si představit Evropu jakožto vesnici, ve které jeden soused zapálil druhému dům. Myslím si, že ostatní sousedé si moc dobře musí uvědomovat, že pokud požár nezastaví, tak se rozšíří i na jejich domy,“ vykreslila Pekarová příklad.

Jenže jak má k porážce Ruska dojít? To, jakou podobu má mír mít, záleží podle Pekarové na Ukrajincích. A k míru se chce Pekarová dostat nejen vojenskou cestou, ale i diplomacií. „Dostat Rusko k nějakému jednacímu stolu, a těch pokusů už tady je hodně, na diplomatické úrovni se také pracuje, není jen vojenská otázka,“ řekl a dodala, že kdo jiný by chtěl nejvíc mír, než právě Ukrajinci. Jak ho ale dosáhnout? „Je dosažitelný nejjednodušeji tak, že se Rusko okamžitě stáhne. To může Vladimir Putin zařídit hned zítra, ale víme, že to neudělá.“

Jak dlouho válka na Ukrajině ještě potrvá? Podle Pekarové další roky. „V tuto chvíli je těžké říct, jak se bude válka dál vyvíjet, jestli se bude jednat o konflikt, který bude trvat měsíce nebo spíše další roky. Já si spíš myslím, že další roky,“ spočítala si z reality mezinárodní situace.

Vyjádřila i svůj názor k rezervovanému přístupu ke konfliktu od některých západních zemí, které nemají přímou historickou zkušenost s Ruskem. „Podceňují snahy Ruska si do budoucna podmanit třeba nikoliv jen Ukrajinu. To je potřeba vnímat,“ varovala Pekarová a připomněla, že válka nezačala v roce 2022, ale v roce 2014 anexí Krymu. „Karel Schwarzenberg tehdy řekl velmi přesně, že Krym je pro Rusko předkrm a že Ukrajina bude dalším chodem,“ připomněla Pekarová slova zakladatele TOP 09. A varovně dodala, že Ukrajině pomáháme, aby se obětí Ruska nestaly i další země. „Aby nebyly tím hlavním chodem ještě jiné země v Evropě, tak je v našem společném zájmu Rusko na území Ukrajiny zastavit, porazit,“ řekla tvrdě Pekarová Adamová.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nána jedna bezdětná, o Čechy se nestará, zato furt cestuje za naše peníze na Ukrajinu!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 08.09.2024 13:23:27

|  9 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…