Penny Market, Kaufland, BILLA a nové pokuty. Je to dost?

14.08.2024 12:21 | Analýza

Ani milionové pokuty neodrazují supermarkety působící v Česku od zneužívání praktik v podobě tzv. „falešných slev“ a v obchodech dochází i k tomu, že je lidem u pokladen účtována vyšší částka, než jaká je u zboží na regálu. Nejenže se obchody takto i opakovaně snaží české zákazníky ošálit, ale počet případů takového jednání dokonce narůstá. Česká obchodní inspekce (ČOI) v několika případech zjistila, že se obchodníci napřímo snažili o užití nekalé obchodní praktiky a oproti začátku roku ve druhém čtvrtletí udělovala vyšší sankce. Nejvíce pokut za „pasti na zákazníky“ tentokrát musí zaplatit Penny Market, Kaufland a Billa.

Penny Market, Kaufland, BILLA a nové pokuty. Je to dost?
Foto: Repro X @vojtarai
Popisek: Plzeň ve slevě

Některé obchody v Česku porušují povinnosti při poskytování slev dlouhodobě a ošálit své zákazníky formou falešných slev se snaží i velké supermarkety. Přestože jsou nekalé triky obchodníků s akčními nabídkami, které ve skutečnosti žádné zlevnění zákazníkům nepřinášejí, již o loňského ledna potírány v rámci novely zákona o ochraně spotřebitele, která stanovuje jasná pravidla, jak mohou obchody v Česku nabízet zboží ve slevě, někteří na zákonem stanovená kritéria neberou dlouhodobě ohled.

Již v prvním čtvrtletí letošního roku se měla ČOI setkávat s tím, že prodejci nadále v mnoha případech neplnily tyto povinnosti v souvislosti s poskytováním slev a při kontrolní akce zjistila porušení právních předpisů hned při 178 kontrolách z celkových 477, tedy ve 37,32 % případů.

A situace se nelepší. Ba naopak. Česká obchodní inspekce varovala, že obchodníci stále chybují při poskytování slev a někteří se pak snaží formou „falešných slev“ své zákazníky rovnou klamat s cílem, aby zboží koupili ve „slevě“, která ve skutečnosti žádnou slevou není a zboží je za stejné peníze jako normálně či dokonce ještě dráže, než kolik stálo před touto „slevou“. A tyto případy přibývají.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Jan Tecl, MBA byl položen dotaz

Nemyslíte, že je třeba pomoc hlavně lidem, ne bankám?

Dobrý den, můžete mi vysvětlit, jaký smysl mají poplatky za předčasné splacení hypoték? Proč trestat ty, co se chtějí a mají možnost se zbavit dluhů? Vždyť banky na úrokách i tak dostávají dost a žadatelé, hlavně mladí, mají dost problémů s tím vůbec na hypotéku dosáhnout, tak proč jim ještě ODS a T...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tolik podvodů v kapitalismu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 14.08.2024 12:50:33
To je nějaké divné, vždyť přece žádný soukromník si nedovolí zákazníka naštvat, protože ten by k němu už víckrát nepřišel. Hm, já těmhle kecům o kapitalismu za socialismu taky věřil.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Harrisová strašila Trumpem, ten se nedal. V debatě vytáhl jejího otce

6:11 Harrisová strašila Trumpem, ten se nedal. V debatě vytáhl jejího otce

„Pokud bude Harrisová zvolena, bude to konec pro USA,“ obořil se exprezident Donald Trump do demokra…