Penze od 65 let, chce Nacher. Vláda oddalovala, nyní změkčuje

30.08.2024 8:50 | Monitoring

Vládní koalice se dohodla na dílčích změnách v penzijní reformě, která ještě ani neprošla Sněmovnou. Chce pomalejší zvyšování věku odchodu do důchodu než původně navrhovala. Místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny z TOP 09 Miloš Nový hájil zvyšování důchodového věku prodlužováním délky života. „Přijali jsme kompromisní návrh, abychom otupili výtky společnosti,“ doplnil Nový. Místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher jakékoli zvyšování důchodového věku odmítá; že nejde o žádnou reformu, ale jen právě o to „tupé“ navyšování důchodového věku. Strop pro důchodový věk chce 65 let.

Penze od 65 let, chce Nacher. Vláda oddalovala, nyní změkčuje
Foto: ČT24
Popisek: Debata Miloše Nového a Patrika Nacher k důchodové reformě

Věk odchodu do penze poroste pomaleji, než vláda původně navrhovala. Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se vládní strany dohodly na mírnější verzi, kterou doporučovali demografové. V takové podobě chce vládní koalice nyní reformu prosadit v Poslanecké sněmovně. 

Koalice se dohodla, že změní „automat“, podle nějž se bude zvyšovat věk odchodu do důchodu. Zatímco původně se měl věk prodlužovat až o dva měsíce ročně, nově by měl růst maximálně o jeden měsíc za rok.

Nyní se důchodový věk zvyšuje tak, aby se postupně pro všechny zastavil na 65 letech věku. Tuto hranici ale chce ministr práce a sociálních věcí Jurečka prolomit. Podle návrhu, který poslal do Sněmovny, se bude důchodový věk řídit věkem dožití. Ročník 1966 měl jít do penze v 65 letech a dvou měsících. To ovšem nyní koalice pozměňovacím návrhem zruší. Nově by tak měl jít ročník 1966 do penze v 65 letech a jednom měsíci a například ročník 1978 pak v 66 letech a jednom měsíci.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09) v ČT vysvětloval, proč vláda chce měnit původní plán a navrhuje pomalejší zvyšování důchodového věku. „V rámci prvního čtení té důchodové reformy jsme viděli, jaký obrovský odpor ve Sněmovně a v české společnosti byl spojen s posunutím věku odchodu do důchodu,“ řekl Nový v pořadu Události, komentáře.

Vyčítal médiím, jak zvyšování věku odchodu do důchodu veřejnosti prezentuje, narážel i na reportáže ČT. „Kompromisní návrh jsme přijali právě proto, abychom otupili výtky české společnosti, které byly o reformě v médiích prezentovány vlastně nefér. Viděl jsem i v rámci České televize řadu reportáží o tom, jak dnešní dvacetiletí budou odcházet do penze v sedmdesáti a později, ale nebylo vůbec řečeno, že posunutí doby odchodu do důchodů se odvíjí od délky života,“ snažil se argumentovat Nový.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

17:42 Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus před nadcházejícími krajskými a senátními volbami vyzývá, aby lidé nev…