Petře, co Tvůj slib? Kalousek už Fialovi začal tykat. Je nespokojen

17.10.2022 8:26 | Ze sítí

Miroslav Kalousek se na svém twitteru pustil do Petra Fialy. Důvodem byl vysoký plánovaný schodek státního rozpočtu a Fialovy předvolební sliby. Kalouskovi chybí elementární rozpočtová zodpovědnost a kdyby měl volit podle fiskální politiky, SPOLU by nevolil. Kalousek řekl i co by mohlo vládu stát křesla. Padla také slova jako „Polodementi na náměstích“, či „Ozbrojené převzetí moci“.

Petře, co Tvůj slib? Kalousek už Fialovi začal tykat. Je nespokojen
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek na CNN Prima News

Připomenu Ti Tvůj předvolební slib, Petře Fialo,“ začíná zakladatel TOP 09 svůj příspěvek na twitteru adresovaný předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS).

„Zdědili jsme rozvrácené veřejné finance a zastavíme hrozivé zadlužování“, citoval Kalousek z předvolebních slibů z řad ODS a připojil i svůj názor na to, jak tento slib současná vláda dodržuje.

„Pokračováním v Babišově rozpočtové politice lidem nepomáháte, ale kritickou situaci jim chystáte. Na nezbytnou pomoc skutečně potřebným to nesváděj,“ nebral si servítky.

 

Celé to byla reakce na tweet, který zveřejnila ODS a týkal se případných škrtů ve státním rozpočtu. Petr Fiala podle něj totiž řekl: „Byl jsem ve vládě, která se vyrovnávala s dopady ekonomické krize. Pochopil jsem, že není cesta za každou cenu škrtat. Je důležité chovat se rozumně a opravdu pomáhat lidem v kritické situaci.“

Příspěvek rozpoutal velmi obsáhlou diskusi, kdy se spousta diskutujících vlády Petra Fialy zastávala s odkazem na složité podmínky, plná náměstí či nepopulárnost kroků ve vztahu k volebním preferencím těch, kteří podobné kroky dělají.

„Vy byste měl v situaci, kdy tu řve 40 % polodementů na náměstích a vyhrožuje ozbrojeným převzetím státu, koule na to dělat pravicovou politiku? Chtěl bych vás vidět, jakože ekonomicky tomu rozumím, ale...“ napsal Kalouskovi jeden z diskutérů.

 

„Nemusela by být ani tak pravicová,“ reagoval Miroslav Kalousek.

„Stačila by mě elementárně rozpočtově odpovědná. Rozpočtová kázeň není vyhrazena jenom pro pravici.“

Na to ale reagoval další diskutér slovy „Kecy, kecy...“ a požadoval po Kalouskovi řešení.

Ten ho odkázal na článek v Hospodářských novinách „Je za minutu dvanáct! 10 rad Fialově vládě od Kalouska a Topolánka“  doplněný komentářem odkazujícím na jeho spolupráci s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem.

 

„Asi budeme těžce hledat dvojici, která by i po letech vyvolávala tolik emocí a rozporuplných reakcí jako nás dva. Mnoho věcí nás rozděluje a mnohem více spojuje. Rozpory jsme vždy dokázali překonat...“

„Tak jelikož si vás dlouhodobě vážím... nebudu úplně tvrdý,“ připojil se k diskusi další pisatel.

„Ale chtěl bych vás v této situaci vidět, jak předstoupíte před lidi a řeknete, že škrtáte a deficit bude pod 200 mld.... do měsíce jsou plná náměstí a vláda rezignuje... lidi mají hluboko do kapsy... válka, energie, inflace,“ myslí si.

„Proč by měla rezignovat kvůli plnému náměstí? To nejsou volby,“ reagoval Kalousek.

 

„Když se bude vláda bát sem tam nějaké demonstrace, neudělá nic a nakonec stejně prohraje.“

„Nejde o to, rezignovat kvůli plnému náměstí... to fakt nejsou volby,“ nedal se ale diskutér.

„Ale každá správná věc se také musí načasovat... to není nic proti faktům, jenž předkládáte ohledně rozpočtu... tam plně souhlasím!“

 

„No právě. Načasovat. Rok 2023 nejsou žádné volby, ideální rok na schválení nezbytných strukturálních reforem. Jenže to by je už někdo musel připravovat,“ reagoval bývalý ministr financí a připomněl, že pádu volebních preferencí se příští rok vláda bát nemusí. Zároveň ale naznačil i rezervy v její pracovitosti a akčnosti.

„Jak reálné je změnit tenhle směr a nastavení rozpočtu a uzdravit veřejné finance za jedno volební období?“ Ptal se Kalouska další přispěvatel.

„Uzdravit je za toto volební období není reálné,“ dočkal se hned Kalouskovy odpovědi.

 

„Ale je možné je uzdravovat. V r. 2023 schválit srtukturální změny a od roku 2024 díky tomu snižovat strukturální deficit tempem 1 % HDP ročně. V polovině příštího období bychom byli na 0. To je technicky i politicky reálné,“ je přesvědčený Kalousek.

„Chápu,“ pokračoval v diskusi tázající se.

„Jde mi spíš o to, že pokud na to doplatí běžní občané, tak tu další období máme opět Babiše a z toho kruhu utrácení se nedostaneme. Za mě to chce řešení, které nebude stát tuhle vládu křesla, jinak se nehneme. Však dobře víte, proč měl z čeho Andrej utrácet,“ vyjádřil diskutér dále obavy o osud Fialova kabinetu.

„Jestli něco bude stát tuhle vládu křesla, tak bázlivost a alibismus v rozpočtové politice. (Můj názor),“ má jasno Miroslav Kalousek.

 

„Teď mi prosím poraďte, koho volit v příštích volbách. Mám obavy, že nepopulistických stran je zásadní nedostatek,“ obrátil se na Kalouska další diskutující s žádostí o radu.

„Není jenom rozpočtová odpovědnost,“ ustoupil Kalousek od kritiky vládních opatření k poukazu na další voličské přednosti.

 

„Jsou i jiné priority. Takže já jsem pořád volič koalice SPOLU. Kdybych ale měl volit jenom podle fiskální politiky, tak nemám koho,“ zakončil Miroslav Kalousek.

Dodejme, že bývalému ministru financí a zakladateli TOP 09 bylo i v minulosti některými politiky vyčítáno, že svojí kritikou koalici SPOLU spíše oslabuje a že by měl volit pozitivní tón a přístup ve vztahu k vládnímu uskupení.

„Kalousek to přehání. Chce pozornost, a tím pomáhá opozici,“ vyjádřila se ke Kalouskově kritice před časem pro server iDnes.cz např. Kalouskova nástupkyně, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …