Plynovod je legitimní cíl, zamyslel se Pavel. Z Moskvy přišlo přirovnání k teroristům

23.08.2024 12:01 | Monitoring

Tisková mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová přirovnala prezidenta Petra Pavla k teroristům. Učinila tak poté, co se česká hlava státu nechala slyšet, že plynovod Nord Stream mohl pro Ukrajinu být legitimní cíl.

Plynovod je legitimní cíl, zamyslel se Pavel. Z Moskvy přišlo přirovnání k teroristům
Foto: TASS
Popisek: Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí

„Když se vede ozbrojený konflikt, tak se vede nejen proti vojenským cílům, ale i proti cílům strategického charakteru. A produktovody jsou strategickým cílem. Pokud byl útok zaměřen na to, jak přerušit dodávky plynu a ropy do Evropy a zpětně peněz Rusku, pak by – a kondicionál říkám schválně – to byl legitimní cíl,“ řekl prezident v nedávném rozhovoru pro Novinky.

Marija Zacharovová na jeho slova reagovala na síti Telegram: „Když čtu takové spekulace, tak jsem si pomyslela, že jsou příliš i na takto šokujícího vyvrhele. Dříve s takovými ‚myšlenkami‘ vystupovali pouze představitelé zakázaných mezinárodních teroristických buněk,“ napsala mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Za příklad dala i výroky představitelů teroristického hnutí Al-Káida nebo Islámského státu související však s útoky na americké občany.

Za sabotáží plynovodů Nord Stream 1 i 2 měli stát právě ukrajinští potápěči, kteří na nápad údajně přišli při pijatyce. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj akci předem schválil, a když si to později rozmyslel, už nestihl akci sabotérů zastavit, tvrdí WSJ. Pavel doplnil, že nemá usvědčující informace o tom, že by za sabotáží stála Ukrajina, uvedl deník The Wall Street Journal.

Prezident Petr Pavel v rozhovoru také uvedl, že nemá „usvědčující jasné informace“ ukazující na Ukrajinu a vyslovil se znovu pro přijetí Ukrajiny do NATO, i když nebude mít úplnou kontrolu nad svým územím.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetirhonza , 23.08.2024 12:51:15
jde o "obranu demokracie", tak je vše legitimním cílem, i použití Agent Orange ve Vietnamu, i bombardování civilního vlaku v Srbsku. Pokud jde o druhou stranu, tak se vždy jedná o válečný zločin. Charta Euroatlantické aliance.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …