Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

16.09.2024 8:30 | Monitoring

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To je asi to nejkřiklavější, co je známo o Ryanu Wesley Routhovi, který byl zadržen, protože se schovával s puškou ve křoví u golfového hřiště, kde právě hrál golf prezidentský kandidát Donald Trump. 58letý Američan toho má ale na kontě více. Mimo jiné i střet s policií.

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa
Foto: Repro X
Popisek: Ryan Wesley Routh, údajný atentátník

Dva měsíce uběhly a opět se někdo pokusil zavraždit kandidáta na amerického prezidenta, Donalda Trumpa. Ani tentokrát pokus nevyšel, nicméně zásah státních složek byl tentokrát o dost profesionálnější.

Dle CNN k pokusu o atentát došlo na golfovém hřišti na Floridě. Na údajného útočníka vypálili agenti americké tajné služby, když zpozorovali hlaveň zbraně vyčuhující ze křoví na okraji golfového hřiště. Agenti dle místního šerifa jsou součástí týmu, který jde jednu nebo dvě jamky napřed, aby zajistil Trumpovo bezpečí. Útočník byl prý 275 až 450 metrů od Trumpa.

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 3894 lidí
Z místa utekl ve voze, který zpozoroval svědek a kontaktoval policii. „Hele, viděl jsem týpka, jak utíká ze křoví, nasednul do černého nissanu a vyfotil jsem auto i značky,“ popsal šerif, co jim řekl svědek, tedy práci měli policisté velmi usnadněnou. Podezřelý byl brzy zadržen a při zatýkání a ve vazbě nevypovídal. Dle tří zdrojů CNN je podezřelý Ryan Wesley Routh, 58letý majitel malé stavební firmy. Jako zbraň měl prý verzi automatu kalašnikov s optikou.

Taktéž dle CNN se jednalo o podporovatele Ukrajiny. Podle příspěvků na sociálních sítích se domníval, že pokud Trump vyhraje, tak již USA nebudou demokratické. Dotyčný údajně podporoval Trumpa v roce 2016, ale postupně proti prezidentovi zahořkl a v roce 2020 napsal, že „bude rád, až bude pryč“. Věnoval více než 100 dolarů (2 265 Kč – pozn. red.) demokratům na kampaň.

Routh je podle příspěvků zarytý podporovatel Ukrajiny. „Jsem ochotný odletět do Krakowa, dojít k hranicím s Ukrajinou, přihlásit se, bojovat a zemřít,“ uvedl. Také prohlásil, že „Kreml musí shořet“. Na svém facebookovém profilu pak povzbuzoval ty, kdo se hlásili jako dobrovolníci do ukrajinské armády. Ve smršti příspěvků se například snažil verbovat Afghánce a vydával se za neoficiálního představitele ukrajinské vlády. „Afghánští vojáci – Ukrajina má zájem o 3000 vojáků, takže potřebuji, aby mi každý voják, který má pas, poslal kopii svého pasu pro zaslání na Ukrajinu,“ uvedl. Jeden zákazník, nespokojený s prací, kterou Routhova firma odvedla, zase řekl, že mu Routh tvrdil, že odjel na Ukrajinu bojovat s Ruskem.   

Kromě toho měl Routh potíže se zákonem v roce 2002, kdy měl sáhnout na zbraň po zatčení policií a následně se zabarikádoval.

Jak zjistili příznivci Donalda Trumpa, Routh se objevil ve videu podporující prapor Azov, když v roce 2022 probíhalo obléhání Mariupolu a komplexu Azovstal. (Ve videu v čase 1.50 ze 2.20). Video je součástí tehdejší propagandy, která požadovala vytvoření koridoru pro civilisty a vojáky v Azovstalu. Routh se ale ve videu jen mihne a nic neříká.

Že se objevil na propagačním videu má Routh společné se svým předchůdcem, Thomasem Crooksem, kterému se atentát na Trumpa stal osudným. Crooks účinkoval ve videu mezinárodní investiční společnosti BlackRock.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Typický agresívní podporovatel Banderostánu, liberálních demokratů a podobných pomatenců, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 16.09.2024 8:43:16
všichni se projevují stejně jako tento fašoun.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …