Pohroma v centru Jeseníku. Voda bere vše

15.09.2024 13:14 | Monitoring

V Jeseníkách a v okolních oblastech panuje extrémní povodňové ohrožení kvůli intenzivním srážkám, které způsobily rozsáhlé záplavy. Město Jeseník je silně zatopené, evakuováno je mnoho lidí a situace je srovnávána s katastrofálními povodněmi z roku 1997. Podobně jsou postiženy obce Hanušovice, Bohdíkov, Ruda nad Moravou a Písečná. Souběžně se objevují problémy s komunikačními prostředky a s dodávkami elektrické energie, což komplikuje záchranné práce a informování o situaci.

Pohroma v centru Jeseníku. Voda bere vše
Foto: Repro: X
Popisek: Jeseník, Olomoucký kraj, povodně 2024

V Jeseníkách by dle předpokladů během dneška a zítřka mělo napršet až 40 mm srážek. I zde je dle ČHMÚ třetí stupeň povodňové aktivity značící extrémní ohrožení. Novinářka Jana Karasová na X informuje o dramatické situaci, kdy v centru Jeseníku uvízly stovky lidí, kteří se tam evakuovali z okolních vesnic. „Evakuace bude možná, až přestane voda stoupat. Pršet má ještě do poledne,“ uvedla Karasová a přidala foto zatopeného Jeseníku.

Jeden z uživatelů platformy X Karasovou nařkl z neseriózního podání zprávy a z nepravdivého vyobrazení situace ve městě. „Jak se můžete uchylovat k takovým obrazovým manipulacím?“ dožadoval se odpovědi

Barvitou odpověď mu poskytl učitel David Hromada a k příspěvku připojil video z Jeseníku, kterým se valí voda.

Jiný uživatel sítě X také sdílel děsivé video z města. Situaci označil za horší než z povodňového roku 1997.

Situace je kritická i v okolních městech, nejen v samotném Jeseníku. Internetem šířená videa ukazují zaplavená sídliště, parky i chodníky. Rozvodněná řeka s sebou unáší pneumatiky. Nepřeparkovaná auta jsou zaplavená až po kapoty.

Zaplaveny jsou i Hanušovice, obec Bohdíkov, Ruda nad Moravou, Písečná, Staříč i Žulová.

„Pardon, ale obec Bohdíkov zaplavena a odříznuta, obec Ruda nad Moravou zaplavována, od starosty žádné info, v médiích o Moravě ani prd. O Písečné nebo Špindlu vím vše, každý strom tam má svůj článek, 20 reportáží v TV, Morava nic. Ne, není ok, už je výš než v roce 1997, sakra!“ informoval další uživatel X.

„Staříč to nedal a Jeseník je v ...“ sdílel ranní záběry vody valící se ulicemi jiný uživatel sociální sítě.

Advokát Miroslav Kučerka na X popsal obtížnou situaci v oblasti Žulová v Jeseníkách. Podle jeho slov se operační prostor zmenšuje, protože není signál a elektrika nefunguje. „O pár kiláků dál spadl barák, osoby ve vodě, jen ve vysílačce slyšíme naše vodníky, že se s HZS nemůžou dostat a zkouší vrtuli,“ informoval advokát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo nezažil, nepochopí!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 15.09.2024 13:36:11
My, co jsme tímhle peklem prošli, se třepeme při každým dlouhotrvajícím dešti! A ani teď netušíme, co z vrchů přijde! Jsme bohužel v lokalitě, kde se vždycky Morava vyvalila z koryta. Bohužel se tam vystavělo v 80. letech celé sídliště, povolila stavba rodinných domů a dál se tu staví. Jak vypadala třeba škola, nechtějte vědět! Tehdy musela pomoci armáda, naštěstí se to odehrálo o prázdninách, takže děti v ohrožení nebyly. Dnešní prognóza? Ještě do úterý nemůžeme být v klidu!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Nechci, aby mě zastřelil černoch. Slovo „rasista“ je zbraň. Student napsal černé na bílém

18:55 Nechci, aby mě zastřelil černoch. Slovo „rasista“ je zbraň. Student napsal černé na bílém

V některých amerických městech dlouhodobě bují černošská kriminalita, jež se dotýká celé tamní spole…