Pokroková technologie z Pardubic: Česká republika vede v oblasti pasivních sledovacích systémů

03.08.2024 8:08 | Monitoring

Česká republika se díky technologickému pokroku může pochlubit jednou z nejmodernějších technologií v oblasti pasivních sledovacích systémů. Jak před časem uvedl server ihned.cz, vývojáři z pardubické firmy ERA se mohou pochlubit pokročilým systémem Věra NG, který představuje špičku v oboru a posouvá Českou republiku na čelo evropských zemí. Tento systém je schopen detekovat, lokalizovat a identifikovat vzdušné, pozemní i námořní cíle, aniž by vysílal vlastní signály, což zajišťuje jeho neviditelnost a nenapadnutelnost.

Pokroková technologie z Pardubic: Česká republika vede v oblasti pasivních sledovacích systémů
Foto: https://www.era.aero/cs/military-security/vera-ng
Popisek: VeraNG

Věra NG a její nejnovější verze DPET, kterou si zakoupila česká armáda, jsou považovány za nejutajovanější a nejmodernější výrobky českého obranného průmyslu. „Česká republika je jedinou evropskou zemí, která si schopnost pozemních pasivních sledovacích systémů za dob relativního míru posledních třiceti let udržela. Teď máme proti jiným zemím v EU obrovský náskok,“ uvedl Jakub Thomas, obchodní ředitel ERA, pro server ihned.cz. 

Firma ERA, která je součást skupiny Omnipol, se navíc netají tím, že má vyprodané výrobní kapacity na několik let dopředu. Zájem o její vojenské výrobky vzrostl zejména po anexi Krymu Ruskem v roce 2014. Jak popsal Jakub Thomas, druhou nohu výroby tvoří pasivní radary pro civilní letiště, které pracují na jedné frekvenci a které firma během pandemie vylepšila, aby reagovala na snížení objednávek z letišť.

Pardubická ERA také spolupracuje s významnými německými společnostmi Diehl Defense a Hensholdt na projektech, jako je například evropský protivzdušný štít European Sky Shield Initiative. Tato spolupráce by mohla české firmě otevřít dveře k velkým západním zakázkám.

Pasivní radarové systémy, jako je Věra NG, se stávají klíčovými nástroji pro moderní obranu díky své schopnosti zůstat neodhalené, zatímco poskytují cenné informace o pohybu nepřátelských jednotek. Tento technologický náskok dává České republice významnou výhodu oproti ostatním evropským zemím, které teprve začínají s implementací podobných systémů.

Společnosti ERA se tak díky svým inovacím a schopnosti rychle reagovat na aktuální potřeby trhu, včetně detekce dronů, daří držet na špici technologického pokroku. „Věra NG dokáže průzkumné bezpilotní prostředky sledovat v řádu desítek kilometrů,“ dodal Thomas, podle kterého má Česká republika potenciál zůstat lídrem v této oblasti i nadále a to díky pokryčujícím investicím do výzkumu a vývoje a rozšiřováním spolupráce s univerzitami a dalšími technologickými společnostmi. Tato technologická výhoda nejenže zvyšuje obranyschopnost země, ale také přispívá k posílení jejího postavení na mezinárodním poli jako technologického inovátora.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na tom už jsme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantipták , 03.08.2024 9:56:12
pracovali v Tesle před padesáti léty. - Ramona. - pak známější Tamara, Burjak. Pak převrat a rozvrat.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…