Politici, „správná“ média, cinknuté informace. Takto to vše funguje, odhalil Drulák

20.08.2024 18:55 | Monitoring

Politolog a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák tvrdí, že v západních zemích jako Spojené státy, Francie, Německo a také v České republice, existuje složitý systém manipulace a propagandy, který používá současná tzv. liberálně demokratická společnost. Ta ovládla západní země v posledních desítkách let zejména díky ovládnutí mediálního světa včetně velkých internetových platforem. „Liberálně demokratický systém se snaží nepřetržitě vyrábět nějaký konsenzus… Oni v sobě mají tu ideologii tak zakořeněnou, že žádný jiný názor neakceptují, oni mají jen svá fakta, kterým důvěřují,“ uvedl na letní škole Spolku Svatopluk Drulák, že s lidmi s jiným názorem nejsou ochotni mluvit a místo toho je označí například za dezoláty.

Politici, „správná“ média, cinknuté informace. Takto to vše funguje, odhalil Drulák
Foto: XTV
Popisek: Petr Drulák

Profesor Drulák na letní škole Spolku Svatopluk přednášel o manipulaci s informacemi, která probíhá v Česku a jiných západních zemích. „My tady ve veřejném prostoru narážíme na nějakou obrovskou zeď manipulací, ty informace, s nimiž pracujeme, nejsou informace věrně odrážející realitu. Lidem, kteří dělají politická rozhodnutí, totiž unikají fakta. Jak je to možné, že většina klíčových politických rozhodnutí je přijímána na základě informací, které jsou ve zjevném rozporu s fakty, jsou v rozporu s realitou,“ říká Drulák, že se to týká všech možných oblastí politiky, ať už ekonomické, sociální a dalších.

„Ty důvody jsou mnohé, každý v kdejaké hospodě vám asi řekne, že ti nahoře jsou buď blbí, nebo zkorumpovaní, aby se fakty neřídili za účelem nějakého zisku. A když se podíváme na naši současnou vládu, tak obě hypotézy určitě dávají smysl, u řady těch lidí to tak určitě bude. Ale není to hlavní vysvětlení,“ upozorňuje profesor Drulák.

Téma je totiž složitější, jak uvádí na příkladu Francie, kde jsou lidé v nejvyšších patrech politiky opravdu vzdělaní a chytří, protože museli projít sítem prestižních francouzských škol, a přesto dělají nesmyslná rozhodnutí. „Takže tu máme ten Green Deal, podporu války na Ukrajině, gender nebo migraci, která prý obohacuje společnost, což je přitom zřejmý nesmysl. Tohle všechno je evidentně špatně, ale přesto to ti lidé prosazují, ale jak to?“ ptá se Drulák.

Všechno je to podle něj výsledkem složitého systému manipulace, který používá současná tzv. liberálně demokratická společnost. Tam patří i Česká republika a země Západu jako Německo, Francie, Anglie nebo Spojené státy. „Zde jsou všude stejné mechanismy moci, které už začátkem 20. století popsal synovec Sigmunda Freuda, americký psychoanalytik Edward Bernays, který se věnoval tématu propagandy. Bernays mimo jiné pomáhal americkému prezidentu Wilsonovi připravit americkou společnost na vstup do první světové války, když se rozjela první masivní americká politická snaha o ovlivňování veřejného mínění,“ říká Drulák.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ještě, že toho Druláka máme., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHradecký P. , 21.08.2024 6:55:42
Jeho detailní rozbory jsou naprosto dokonalé. Přehled, smekám.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Jan Bartošek bezpečnostní konferenci…