Politiku si uděláme podle sebe, sdělilo Maďarsko USA

12.08.2024 7:41 | Monitoring

Maďarská a americká strana debatovaly o budování dvoustranných vztahů. A mezi jiným promluvily také o tom, v čem se jejich názory diametrálně liší. O válce na Ukrajině a o Číně. Ale pokud vyhraje blížící se prezidentské volby v USA Donald Trump, stanoviska obou stran by se mohla sblížit.

Politiku si uděláme podle sebe, sdělilo Maďarsko USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Viktor Orbán

Mezi Spojenými státy a Maďarskem proběhla bilaterální jednání o uspořádání budoucích vztahů. Levente Magyar z maďarského ministerstva zahraničí oznámil, že je důležité vědět navzájem i o věcech, v nichž se neshodnou.

Jednání se uskutečnilo v rámci série rozhovorů, jejichž cílem bylo přezkoumat „všechny otázky ve vztazích mezi Maďarskem a USA, které by nás mohly přiblížit k dohodě, nebo ke konstatování, že existuje neshoda, protože i to je krok vpřed od úplného rádiového ticha“, uvedl Magyar a dodal, že navzdory rozdílným názorům obě strany usilují o mír na Ukrajině a na Blízkém východě.

Pokud jde o dění na Ukrajině, Američané to podle Magyara vidí tak, že vláda ve Washingtonu hodlá dále podporovat Kyjev, zatímco pro Maďarsko je nejdůležitějším cílem udržet válku co nejdál od hranic Maďarska. „Myslíme si, že cesta vede přes příměří a mírové rozhovory, a to co nejdříve,“ pravil Magyar.

Došlo prý i na Čínu. Zatímco Američané vnímají Číňany jako konkurenty, podle Maďarů jsou to partneři nabízející obchodní příležitosti. „Vláda naslouchá stanovisku USA, ale svou zahraniční politiku bude utvářet v souladu s maďarskými zájmy.“

V prohlášení o obhajobě maďarských vztahů na prvním místě se vláda Viktora Orbána shoduje s exprezidentem Donaldem Trumpem, který by se v barvách republikánů do Bílého domu rád vrátil.

„Tohle není žádná neopětovaná láska. V posledních několika letech se Orbán stal snad nejpopulárnějším zahraničním vůdcem Republikánské strany. Trump v dubnu zveřejnil video, v němž Orbána označil za ‚skvělého muže‘ a přísahal, že s ním ‚ještě jednou, až bude skládat přísahu, bude úzce spolupracovat‘. Senátor J. D. Vance, Trumpův kandidát na viceprezidenta, citoval Orbána jako politickou inspiraci a řekl, že ‚udělal několik chytrých rozhodnutí, ze kterých bychom se mohli ve Spojených státech poučit‘,“ napsal k tomu americký magazín The Atlantic.

Trump totiž tvrdí, že stane-li se prezidentem, válku na Ukrajině ukončí velmi rychle. Možná i do 24 hodin.

Současná administrativa končícího prezidenta Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisové bere větší zřetel na mezinárodní rámec politiky.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trump měl manželku od nás (lyžařku, za svobodna Zelníčkovu), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 12.08.2024 9:10:49
byl tu několikrát na návštěvě, jejich společné děti umějí i kostrbatě něco česky říct, copak by asi řekl na našeho premiéra? To je taky politolog na baterky. Prý: "Naše zájmy jsou úzce spjaty se zájmy USA......" Správně ovšem má být: "Naše zájmy jsou úzce spjaty se ZÁJMY DEMOKRATICKÉ STRANY USA, s ní stojíme i padáme! " Tak je správná definice našeho "spojenectví" za fialistů, těchto ničitelů dlouholetých vztahů a vazeb mezi ČR a ostatními státy. Až to na UA skončí, a to brzo, budeme za největší pitomce Evropy, pohrdáni Ruskem, posmíváni realistickými politiky Evropy, ironizováni Ficem a Orbánem a otravováni zbytkem UA. To jsme si s těmi hlupáky u vesla pomohli. A Trumpovo USA se k našemu pseudopremiérovi zachová jako Nigérie, nikdo na něho nebude mít čas. Ani patnáctý podtajemník, proč taky. Orbán je jiná liga, a to Maďarsko je přibližné rozlohou, počtem obyvatel i ekonomikou. Ale zahraničně politický vliv - tam je rozdíl nebetyčný. Fiala s utřinosem na zamini podělali, co mohli. Taková banda!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…