Poradce premiéra: Nakupujte v Polsku. U nás jsou potraviny drahé, protože...

04.11.2022 10:02

Ekonom Štěpán Křeček, poradce premiéra Petra Fialy (ODS), přišel s doporučením. Zdá se vám, že v Česku jsou potraviny drahé? Nakupujte v Polsku. V Česku podle něj výrazně zdražují potraviny i proto, že je na tomto trhu příliš malá konkurence, která by tlačila ceny dolů. Dostupná data však ukazují, že ani v Polsku není, pokud jde o ceny potravin, na růžích ustláno.

Poradce premiéra: Nakupujte v Polsku. U nás jsou potraviny drahé, protože...
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Štěpán Křeček, poradce premiéra pro ekonomickou oblast, přišel v internetové televizi DVTV s překvapivým doporučení. Doporučil Čechům, Moravanům a Slezanům, aby potraviny nakupovali v Polsku, pokud si spočítají, že je u našich sousedů vyjdou levněji.

V Česku je podle něj třeba počítat s tím, že ceny některých komodit půjdou nahoru. Bude prý třeba počítat se zdražením cukru, masa či mouky, protože jde o produkty, jejichž zpracování i skladování je náročné na energie.

„Náš trh je ještě specifický tím, že není zas až tak dobře konkurenční. My to vidíme na těch cenách, kdy u nás se z části zdražuje více než v zahraničí. Protože nám tady mnohdy chybí konkurence. Ty vysoké ceny jsou důsledkem slabého konkurenčního prostředí. Potom tady samozřejmě máme taky problém, že náš trh není tak velký jako německý nebo polský, takže nám tady chybí tzv. úspory z rozsahu. A proto tady máme i ty daně, které jsou u nás trochu vyšší,“ popsal situaci Křeček. „Já si myslím, že čeští spotřebitelé si nemusí nechat všechno líbit a pokud jim ty potraviny v Polsku vychází levněji, tak ať tam jezdí častěji,“ dodal s tím, že jen takovýto tlak české obchodníky přinutí snížit ceny.

Posléze volal po tom, aby se posílilo konkurenční prostředí, protože v Česku bývá skutečnost, že různé obchody s odlišnými názvy ve skutečnosti patří jednomu majiteli. Navýšení konkurence by podle Křečka pomohlo situaci řešit.

Ekonom v této souvislosti varoval před zastropováním cen potravin, protože tento krok by podle něj vedl k tomu, že produkty za zastropované ceny se brzy prodají. Stejně tak by prý nechtěl žít ve světě, kde ceny potravin stanoví nějaký úřad a pak by jeho inspektoři chodili po obchodech a kontrolovali jestli obchodníci dodržují úřadem stanovené ceny.

Informace z polských médií však dokládají, že ani u našich severních sousedů není na růžích ustláno, pokud jde o ceny potraviny.

Server polského listu Gazeta Wyborcza upozornil, že ceny drůbežího masa vzrostly až o 40 procent. A to není všechno.

„Ceny mléka, másla a vajec vzrostly téměř o 30 %, ceny ryb, cukru a chleba téměř o 20 %. Vyplývá to z nejnovější prognózy ekonomů banky Credit Agricole. Podrobné údaje zveřejní centrální statistický úřad až v polovině měsíce,“ napsal server.

„V říjnu ceny vzrostly rekordním tempem 17,9 %. Každý rok. Jde o nejvyšší inflaci za posledních 25 let. Vše je dražší, zejména jídlo a bydlení, což znamená, že cenový boom nejvíce dopadá na chudé rodiny. Nadále výrazně rostly ceny potravin (meziročně o 21,9 %), zvýšily se ceny energonosičů (o 41,7 %) a také ceny pohonných hmot (o 19,2 %). Za pouhý měsíc vzrostly ceny o 1,8 procenta. Ceny potravin vzrostly o 2,7 procenta, pohonných hmot o 4,1 procenta a energií o 2 procenta,“ přidal server další data.  

Opoziční levicoví europoslanci Krzysztof Gawkowski a Tomasz Trela bijí kvůli rostoucím cenám na serveru Fakt.pl na poplach. Při nákupu na tržnici ve Varšavě totiž zjistili, že potraviny, které se dali na tržišti koupit před rokem za určitou sumu, dnes stojí dvakrát tolik.

„Tento košík dnes stojí 169 PLN (zlotých). Nakoupili jsme úplně stejné produkty na stejném místě 26. listopadu 2021 a před rokem jsme zaplatili 82 PLN a 70 grošů. A dnes jsme zaplatili o 100 procent více,“ poznamenal Trela.

„Inflace v Polsku nemá slitování, nebere zajatce a dotýká se všech,“ konstatoval Krzysztof Gawkowski.

Jeden polský zlotý v přepočtu vydá na 5,2 koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…