Posprejovaný Stonehenge. Aktivisté narazili i v Česku

19.06.2024 21:40 | Zprávy

Klima aktivisté posprejovali Stonehenge oranžovou barvou. Požadují, aby příští britská vláda podepsala právně závaznou smlouvu o postupném ukončení spalování fosilních paliv do roku 2030, uvedla v prohlášení skupina Just Stop Oil. Novináři a politici tento čin kritizují jako arogantní a neefektivní formu protestu, který poškozuje historické dědictví a znevažuje environmentální hnutí.

Posprejovaný Stonehenge. Aktivisté narazili i v Česku
Foto: Repro: X
Popisek: Klimaaktivisté sprejují Stonehenge oranžovou barvou

Klimatičtí aktivisté z hnutí Just Stop Oil posprejovali Stonehenge oranžovou barvou ve snaze přimět britskou vládu k zastavení vydávání nových licencí na těžbu fosilních paliv. Incident, ke kterému došlo u městečka Salisbury, zaznamenala média.

Poté, co aktivisté hnutí Just Stop Oil posprejovali Stonehenge oranžovou barvou, byli dva lidé zatčeni. Čin odsoudil britský premiér Rishi Sunak. „Je to hanebný čin vandalismu na jedné z nejstarších a nejvýznamnějších památek Spojeného království a světa,“ cituje Sunaka britský deník The Guardian.

Dva aktivisté byli identifikováni jako 21letá studentka Oxfordské univerzity Niamh Lynchová a 73letý Rajan Naidu z Birminghamu. Skupina Just Stop Oil tvrdí, že pokračování v těžbě fosilních paliv povede ke smrti milionů lidí, a požaduje právně závazné ukončení jejich využívání do roku 2030. Aktivisté hrozí dalšími akcemi, pokud vlády neprovedou potřebná opatření.

„Pokračování ve spalování uhlí, ropy a plynu bude mít za následek smrt milionů lidí. Musíme se spojit na obranu lidstva, jinak riskujeme vše. Proto organizace Just Stop Oil požaduje, aby naše příští vláda podepsala právně závaznou smlouvu o postupném ukončení spalování fosilních paliv do roku 2030,“ uvedla v prohlášení skupina Just Stop Oil.

Novinář Petr Honzejk se na platformě X pozastavil nad způsobem, který si pro svůj protest klima aktivisté zvolili. „Je opravdu pozoruhodné, že někdo zvolí jako způsob protestu proti používání fosilních paliv ničení starodávné památky zcela jistě postavené bez použití fosilních paliv,“ poukázal Honzejk.

Zahraniční reportér České televize Jakub Szántó se zase udivoval nad arogancí klima aktivistů. „Zvandalizovat Stonehenge, celosvětovou památku lidstva, může jen naprostý a beznadějný imbecil. Tahle arogance, která samozvané zachránce světa ‚opravňuje‘ k ničení nenahraditelných artefaktů, je omračující,“ uvedl.

Podle poslance Jana Skopečka (ODS) událost zobrazuje „klimatický žal v akci“. „Když ničil dávné památky ISIS nebo Tálibán, nejspíš nikdo netušil, že se brzy dočkáme něčeho podobného i v Evropě. Klimatický žal v akci, seznamte se,“ napsal na X.

Coby blázny klima aktivisty, kteří poničili Stonehenge, vnímá bývalý ministr financí Ivan Pilip. „Když jste proti ropě, je samozřejmě zcela nejlogičtější formou protestu poškodit monumenty ve Stonehenge,“ poznamenal ironicky. „Je to neskutečná skupina bláznů, kteří tématu životního prostředí jen škodí.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

21:12 Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

Důležitým tématem před americkými prezidentskými volbami je bezpečnost ve světě a řešení zahraničníc…