Praha začala v terénu očkovat bezdomovce, očkuje se i pod Libeňským mostem

13.07.2021 18:38 | Zprávy

Praha začala očkovat lidi bez domova proti covidu-19 přímo v místech, kde se tito lidé zdržují. Spolupracuje na tom s organizacemi Armáda spásy, Naděje a Drop In. Pilotní očkovací místo vzniklo i pod Libeňským mostem. Očkovaní dostanou vytištěný certifikát a elektronickou verzi si mohou nechat uložit u poskytovatelů sociálních služeb. Informovali o tom dnes zástupci hlavního města. K vakcinaci lidí na ulici město používá jednodávkovou vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson. Lidé bez přístřeší se totiž nezdržují na jednom místě a hrozí, že by se zdravotníkům nepodařilo podat jim i druhou dávku.

Praha začala v terénu očkovat bezdomovce, očkuje se i pod Libeňským mostem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Záměrem Prahy je zvýšit proočkovanost všech zranitelných skupin obyvatel včetně cizinců bez pojištění a lidí bez přístřeší. V červnu začalo město očkovat lidi v azylových domech a noclehárnách, nyní se zaměřuje na lidi, kteří přespávají venku a jsou v kontaktu pouze s terénními pracovníky sociálních služeb. Pilotní očkování začalo dnes v improvizovaném místě pod Libeňským mostem. Dosud tam zdravotníci naočkovali 26 zájemců.

„Díky tomuto nízkoprahovému způsobu a použití jednodávkové vakcíny Janssen můžeme snadno a rychle očkovat ty nejohroženější lidi na ulici, tedy lidi bez přístřeší, kteří jsou často staří a nemocní a vakcína by se k nim jinak dostávala komplikovaně. Řada z nich například nemá telefon a k očkování se nemohou registrovat,“ řekl Jan Desenský, ředitel pražské pobočky Centrum sociálních služeb Karla Larssona Armády spásy.

Očkovací tým bude vyrážet také na místa, kam například jezdí mobilní výdejny jídla, a bude v době výdeje nabízet lidem očkování. Po vakcinaci zadá informace do centrálního systému a vystaví certifikát o očkování. Nabídne také podporu při kontrole zdravotního stavu po podání očkovací látky.

„Na území hlavního města je stále řada lidí, kteří propadli všemi záchytnými sítěmi a nemají přístup k očkování proti nemoci covid-19. Ve spolupráci s terénními službami jdeme těmto lidem vstříc a mobilní očkovací týmy mohou začít aktivně nabízet očkování přímo v místech, kde se tito lidé zdržují,“ uvedla Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro sociální politiku a zdravotnictví. Pokud u některých lidí nebude možné uhradit očkování z veřejného zdravotního pojištění, úhradu zajistí Praha.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Nerozumím tomu, co vlastně hájíte?

Chcete být liberální a legalizovat marihuanu nebo jste horší jak komunisté, kteří zakazovali kde co? Narážím na ten váš nápad omezit večer alkohol. Co je to za nesmysl? Myslíte, že to vyřeší problémy, které jsou s alkoholem, protože netvrdím, že nejsou.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pojistka demokracie. „A proč nemá Senát Evropská unie,“ zeptali jsme se. Kandidáti TOP 09 Fischer a Hašek byli v koncích

11:46 Pojistka demokracie. „A proč nemá Senát Evropská unie,“ zeptali jsme se. Kandidáti TOP 09 Fischer a Hašek byli v koncích

„Otázka, jestli by EU měla mít další komoru parlamentu, je pro politology. Já na to dneska nemám nar…