Překvapení od Pirátů: „Nemá to ve straně podporu.“ S „večerkou“ na alkohol je to jinak

31.07.2024 18:45 | Monitoring

Expertka Pirátů na problematiku závislostí Jana Michailidu navrhuje omezení prodejní doby alkoholu. Například po 22. hodině večerní by se nemohly alkoholické výrobky prodávat. Člen Pirátů Patrick Zandl se snaží hasit situaci a upozorňuje, že nejde o názor celé Pirátské strany. Shoda ale prý panuje na vyšším zdanění alkoholických nápojů, například podle obsahu alkoholu.

Překvapení od Pirátů: „Nemá to ve straně podporu.“ S „večerkou“ na alkohol je to jinak
Foto: Repro Youtube
Popisek: Janka Michailidu v kampani Pirátů 2021

Členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu zahájila boj proti alkoholu, který je podle ní mnohem návykovější a škodlivější než třeba marihuana, která přitom podléhá přísnějším podmínkám.

„Konopí je zakázané, lidé kvůli němu chodí do vězení. Pouze se snažíme narovnat situaci i s ohledem na škodlivost té které látky,“ tvrdí Michailidu.

Jedním z nástrojů na boj proti alkoholové závislosti je podle ní zvýšení daňového zatížení alkoholu. „Myslím, že třeba pro Prahu by byla relevantní cena mezi 70 až 80 korunami za půllitr piva. Ale je třeba brát v úvahu celorepublikový kontext. Pro začátek je nutné se soustředit na zdanění tichého vína,“ uvedla Michailidu v rozhovoru pro Český rozhlas.

Snížení závislostí by mohlo proběhnout i díky regulaci reklamy. „To, že omezíme reklamu na alkohol v televizním a rozhlasovém vysílání mezi 6. a 20. hodinou, je úplné minimum, které můžeme udělat,“ navrhuje Michailidu a zmiňuje například i sponzorování sportu ze strany výrobců alkoholu.

Další z možností by mohlo být omezení prodeje alkoholu po 22. hodině večerní. „Omezení doby prodeje alkoholických nápojů je součástí dlouhodobé koncepce, kterou k alkoholu máme, vychází to i z existujících výzkumů. V Austrálii sledovali, že omezení doby prodeje snížilo násilné činy pod vlivem alkoholu, ale také zranění pod vlivem alkoholu. Takže ano, my bychom takové opatření uvítali,“ přidala další nápad v rozhovoru pro iDnes.cz.

Právě možnost omezení prodeje alkoholu lidé nejvíce kritizují a člen Pirátů Patrick Zandl tak uklidňuje, že tento nápad se nelíbí ani většině Pirátů. „V poslední době se objevují zprávy, že Piráti navrhují omezení prodejní doby na alkohol. Nenavrhují. Je to soukromá sondáž několika lidí, která nemá ve straně podporu. Piráti byli založeni na respektu ke svobodě, ke které rozhodně nepatří buzeráž podnikatelů ani nakupujících,“ vysvětluje Zandl.

Souhlasí ale s tím, že by se měla společnost lépe informovat o závislosti na alkoholu a také s možností vyššího zdanění. „Když řešit alkohol, tak lepší informovaností, zdaněním nápojů podle skutečného obsahu alkoholu bez výjimek, a ne buzerací. Za všechny Piráty, kteří takovou ptákovinu nenavrhují, se omlouvám občanům, které tohle muselo zmást,“ dodává Zandl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 31.07.2024 19:12:43
Pirát Hřib nechal z Václavského náméstí v Praze odstranit stánky s klobásami, které byly součástí Václaváku už od První republiky. Prý kazí celkový dojem z Václavského náměstí. Je zajímavé, že kebabárny, nevkusné obchody s cetkami pro turisty, naháněči do erotický klubů a drogoví dealeři nevadí.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…