Problémy s dodávkami potravin, už na konci roku. Čeští podnikatelé bijí na poplach

17.09.2024 12:35 | Monitoring

„Vážné problémy s dodávkami potravin, už na konci roku,“ varuje vládu Hospodářská komora ČR před důsledky administrativní zátěže nařízení Evropské unie o dovozu a vývozu surovin a výrobků spojených s odlesňováním a znehodnocováním lesů (EUDR). Podniky budou muset hlásit přesné informace o původu surovin, což je může stát mnoho času i peněz. Nařízení by mělo pro střední a velké podniky vejít v platnost 30. prosince.

Problémy s dodávkami potravin, už na konci roku. Čeští podnikatelé bijí na poplach
Foto: Zuzana Bednářová
Popisek: nákup potravin v supermarketu v Českých Budějovicích

Nařízení Evropské unie o dovozu a vývozu surovin a výrobků spojených s odlesňováním a znehodnocováním lesů (EUDR) ze dne 31. května 2023 má za cíl ochránit deštné pralesy tím, že omezuje obchod s produkty pocházejícími z odlesněných oblastí. Tento krok však může způsobit výrazné vedlejší škody a tvrdě dopadnout na tisíce českých firem, které budou zatíženy administrativními povinnostmi.

Firmy budou muset hlásit informace o původu surovin, jako jsou dřevo, kaučuk, skot, kakao, káva, sója a palmový olej, a o produktech, které z těchto surovin vyrábějí, například nábytek, papír nebo cukrovinky. Tato hlášení musí obsahovat přesné geolokační údaje.

„S cílem posílit příspěvek unie k zastavení odlesňování a znehodnocování lesů a zajistit, aby relevantní produkty z dodavatelských řetězců, souvisejících s odlesňováním a znehodnocováním lesů, nebyly uváděny na trh ani vyváženy, měly by být relevantní produkty uváděny nebo dodávány na trh nebo vyváženy, pouze pokud nezpůsobují odlesňování a byly vyrobeny v souladu s příslušnými právními předpisy země produkce,“ stojí v nařízení.

„K potvrzení toho, že tato podmínka je splněna, by k uvedeným komoditám a produktům mělo být vždy připojeno prohlášení o náležité péči,“ požaduje Evropská unie. Systém náležité péče zahrnuje tři klíčové prvky, jejichž cílem je zajistit, aby produkty a komodity uvedené na trh nezpůsobovaly odlesňování a byly v souladu s právními předpisy země produkce.

Prvním prvkem je povinnost hospodářských subjektů shromažďovat informace o zdrojích a dodavatelích, včetně geolokačních souřadnic původu, které potvrzují, že nedošlo k odlesňování ani znehodnocování lesů. Druhým krokem je posouzení rizik na základě těchto informací, přičemž subjekty musejí vyhodnotit, zda existuje riziko nesouladu s nařízením. Pokud je zjištěno riziko, musejí ho třetím krokem zmírnit, aby dosáhly žádného nebo pouze zanedbatelného rizika. Produkty mohou být uvedeny na trh nebo vyvezeny pouze tehdy, pokud po provedení všech kroků subjekty dospějí k závěru, že riziko nesouladu neexistuje nebo je zanedbatelné.

Pro střední a velké podniky začnou nové povinnosti platit od 30. prosince 2024, zatímco menší firmy budou mít o šest měsíců více času. I přesto pravděpodobně budou firmy čelit vysokým nákladům a složitým administrativním požadavkům, což by mohlo vést ke zdražení některých komodit.

Pro české firmy je tato regulace obzvláště problematická, protože musejí dokazovat, že jejich produkty nepřispívají k odlesňování, ačkoli v Česku zalesněné plochy naopak přibývají. Hospodářská komora proto požaduje, aby bylo Česko uznáno jako stát s nízkým rizikem odlesňování, čímž by se snížilo administrativní zatížení firem.

„Hospodářská komora ČR (HK ČR) spolu s dalšími organizacemi, jako je Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Potravinářská komora ČR a Asociace českých nábytkářů, vyjadřuje znepokojení nad aktuální podobou evropského nařízení o odlesňování (EUDR),“ uvedla Hospodářská komora 13. září 2024.

Jedním z hlavních problémů je dle Hospodářské komory zpoždění klíčového informačního systému Evropské komise, který je nezbytný pro správu certifikátů o provedení náležité péče. Tento systém, který má zabránit tomu, aby na trh vstoupily produkty spojené s odlesňováním, zatím nebyl spuštěn, což komplikuje přípravy firem a činí původní harmonogram nerealistickým. Z tohoto důvodu HK ČR apeluje na českou vládu, aby požádala o odklad účinnosti nařízení.

„Pokud nedojde k odkladu, hrozí na konci roku 2024 vážné problémy s dodávkami potravin i nepotravinářského zboží, včetně hovězího masa, čokolády, kávy, dřevěného nábytku a papíru,“ uvádí HK ČR.

HK ČR si uvědomuje důležitost boje proti globálnímu odlesňování a podporuje snahy EU v této oblasti, ale současná podoba nařízení EUDR představuje pro české firmy výrazné komplikace. Proto žádá o odklad jeho účinnosti a spravedlivější podmínky pro české podniky.

Za nedodržení pravidel hrozí firmám pokuty až do výše čtyř procent ročního obratu, konfiskace výrobků z neprověřených surovin, vyloučení z veřejných zakázek nebo zákaz uvádění produktů na trh. Český magazín zaměřující se na ekonomická a politická témata Finmag o nařízení EUDR psal coby o spadajícím do „byrokratické tsunami“ zalévající podnikatele a investory z Evropské unie.

Zároveň magazín připomíná, že i bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi ve své nedávno zveřejněné zprávě o konkurenceschopnosti EU upozornil na to, že pro prosperitu Evropské unie je zásadní „regulační zátěž snížit“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 14 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo byl pro vstup do EU , musel býti na palici !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejan1415 , 17.09.2024 16:26:20

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …