Půjde to i bez dolaru. Čína a Pákistán se dohodly

07.11.2022 8:10

Pákistán se hodlá odpoutat od závislosti na americkém dolaru. S Čínou se dohodl, že budou obchodovat v jüanech.

Půjde to i bez dolaru. Čína a Pákistán se dohodly
Foto: wikipedia
Popisek: Pákistánská vlajka

Čínský komunistický list Global Times informoval, že čínská a pákistánská centrální banka nedávno podepsaly memorandum o spolupráci při zúčtování jüanů v Pákistánu. Opatření má usnadnit posílení obchodních vztahů obou zemí.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Zpráva byla zveřejněna v době, kdy byl na návštěvě Číny pákistánský premiér Muhammad Šehbáz Šaríf. Již minulý týden bylo společné prohlášení, v němž se uvádí, že obě strany podepsaly a uzavřely řadu dohod zahrnujících dvoustrannou spolupráci v oblastech, jako je elektronický obchod, digitální ekonomika, vývoz zemědělských produktů, finanční spolupráci, ale také ochranu kulturních statků a infrastruktury.

Šaríf v prohlášení potvrdil závazek Pákistánu dále posilovat a prohlubovat čínsko-pákistánské strategické partnerství za každého počasí a rozšiřovat praktickou spolupráci ve všech oblastech.

Čínská centrální banka s oznámením přišla jen krátce poté, co oznámila, že podepsala memorandum o spolupráci s centrálními bankami Laosu a Kazachstánu.

Server The News upozornil, že podle analytiků tento mechanismus sníží závislost Pákistánu na amerických dolarech při bilaterálních transakcích.

„Myslím, že je to skvělý krok a prospěšný pro obchod a investice. Sníží také závislost na americkém dolaru při dvoustranných transakcích,“ uvedl Mustafa Mustansir, vedoucí výzkumu ve společnosti Taurus Securities.

Čínský prezident Si Ťin-pching podle médií uvedl, že jeho země bude Pákistánu nadále pomáhat při obnově stability jeho financí.

V rámci čínsko-pákistánského hospodářského koridoru v hodnotě 65 miliard dolarů se Peking podílí na významných těžebních a infrastrukturních projektech v Pákistánu, zejména na výstavbě hlubokovodního přístavu Gwadar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…