Rakušanova zpráva o ruských hybridních operacích: Všechny možné prostředky

25.07.2024 19:02 | Monitoring

Ministerstvo vnitra dnes zveřejnilo zprávu o extremismu za první pololetí letošního roku. Vyplývá z ní mimo jiné to, že Rusko podle vnitra podniklo proti Česku širokou škálu hybridních operací s cílem oslabit důvěru ve stát.

Rakušanova zpráva o ruských hybridních operacích: Všechny možné prostředky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva vnitra na Letné

Jak uvádí zpráva resortu pod vedením Víta Rakušana (STAN), ruské bezpečnostní složky v Česku získaly solidní a snadno ovlivnitelnou základnu pro šíření svého vlivu.

„Rusko proti Česku průběžně podnikalo hybridní operace a řada institucí se stala opakovaně terčem kyberútoků. Když k tomu připočtu, že policisté zadrželi Kolumbijce podezřelého ze žhářství na objednávku ruských bezpečnostních složek, je jasné, že Rusko proti nám útočí všemi možnými prostředky,“ uvedl mimo jiné Rakušan.

Zastánci kremelského režimu se podle zprávy stali i někteří dřívější pravicoví extremisté. Nenávistná rétorika vůči určitým skupinám obyvatel se stala pouze jednou ze složek mozaiky proruské propagandy. Prioritním cílem už není rozdmýchávat negativní emoce vůči migrantům, muslimům, Židům, Romům či LGBT+ komunitě, ale zajistit další hodnotový posun a podporovat pozitivní obraz Ruska.

Zpráva rovněž uvádí skutečnost, že česká extremistická a xenofobně populistická scéna se významně proměnila. „Přestala platit dřívější ideologická dogmata a dělení. Dříve preferovaná tuzemská témata ztrácejí na významu a jsou nahrazována tématy s mezinárodním přesahem. Na určování narativů má velký vliv kremelská propaganda,“ zmiňuje zpráva.

„Ruská federace průběžně podnikala proti České republice širokou paletu hybridních operací. Řada institucí se stala i opakovaně terčem kybernetických útoků. Bezpečnostní informační služba uvedla, že odhalila ruskou vlivovou síť provádějící operace na českém území. Vláda České republiky v reakci na toto odhalení přidala na tuzemský sankční seznam dvě fyzické a jednu právnickou osobu. Policisté zadrželi Kolumbijce, který je podezřelý ze spáchání žhářského útoku v autobusových garážích na pražském Klíčově. Muž čelící obvinění z teroristického útoku byl vzat do vazby. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že útok byl objednán ruskými bezpečnostními složkami. S podezřeními na sabotáže řízené z Ruska pracují i bezpečnostní složky dalších evropských zemí,“ píše pak k hybridním útokům zpráva.

„Kvazi mediální zpravodajství šířící nenávistné obsahy a otevřeně či skrytě nahrávající nepřátelskému působení Ruské federace proti České republice se v tuzemsku úspěšně etablovalo. Generuje dlouhodobě, pravidelně a předvídatelně širokou paletu mediálních sdělení. Našlo si stálé odběratele, kteří mu důvěřují a odmítají věřit informacím seriózních médií. Nenávistná rétorika vůči určitým skupinám obyvatel se stala pouze jednou ze složek mozaiky proruské propagandy. Prioritním cílem už není rozdmýchávat negativní emoce vůči migrantům, muslimům, Židům, Romům či LGBT+ komunitě. Skrze tyto dříve upřednostňované obsahy už kvazi mediální scéna své příznivce získala a podařilo se jí vyvolat či podpořit pocity nedůvěry v legitimitu České republiky. V současné fázi už jde primárně o předávání narativů souznících s kremelským viděním světa. Snahou těchto médií je tedy zajistit další hodnotový posun jejich konzumentů. Už nejde pouze o to, podkopávat, oslabovat důvěru v Českou republiku a vyvolávat v ní antagonismy, ale vyvolat pocit, že Ruská federace je pozitivní, zdravou a progresivní alternativou,“ dodává resort ve svém shrnutí.

Od ledna do konce června bylo podle zprávy možné sledovat i sérii nenávistných projevů proti Ukrajincům. Policejní specialisté na extremismus rovněž upozorňují na nárůst antisemitských incidentů, zejména v online prostoru. Ve veřejném prostoru v Česku nadále rovněž rezonoval konflikt v Gaze.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Důležitou a velkou důvěru ve stát vytváří vláda svými dobrými, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 25.07.2024 20:10:36
či vynikajícími výsledky ve všech oblastech života občanů. Pokud vláda neumí jejich základní životní problémy řešit a občané se dostávají do situací, kdy se jim životní úroveň velmi snižuje vysokou inflací, zvyšováním různých daní, snižením valorizace důchodů, zvyšením cen elektrické energie, plynu atd. atd. tak je naprosto idiotské vymlouvat se při ostabování důvěry ve stát svalovat vinu na Rusko. Pokud neumíte státnicky hospodařit, vypadáte jako banda nýmandů, která jen hledá výmluvy místo řešení. Vaše hospodaření vykazuje tak velký dluh, který se bude, po vašem odchodu či odvolání, likvidovat desítky let.Takže Fialo, Černochová, Rakušane, Bartoši, Lipavský, Dvořáku.... nebylo už té vaší ostuty dost ????

|  11 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…