Rána do francouzských voleb: Znásilněna malá Židovka. Hrozby a řeči o Palestině

20.06.2024 17:26 | Monitoring

Znásilnění dvanáctileté židovské školačky na předměstí Paříže zasahuje kvůli antisemitskému podtextu do předčasných voleb ve Francii, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron. Ten znásilnění odsoudil a vyzval, aby se téma rasismu a antisemitismu na francouzských školách akutně řešilo. Útok odsoudila také pravicová lídryně Marine Le Penová, která ho dává za vinu levicovým progresivistům, jejichž slovní útoky na Izrael kvůli konfliktu v Gaze prý způsobují rapidní nárůst antisemitismu.

Rána do francouzských voleb: Znásilněna malá Židovka. Hrozby a řeči o Palestině
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentská debata Marine Le Penové a Emmanuela Macrona

Francouzský prezident Emmanuel Macron i jeho krajně pravicová soupeřka Marine Le Penová odsoudili hromadné znásilnění dvanáctileté židovské dívky na pařížském předměstí.

Dívka policii sdělila, že byla v sobotu s kamarádkou v parku poblíž svého domu v Courbevoie severozápadně od Paříže, když k ní přistoupili tři chlapci, dva třináctiletí a jeden dvanáctiletý. Údajně ji zatáhli do kůlny, kde ji znásilnili, zatímco měli antisemitské poznámky. Dva z chlapců byli již policií obviněni za hromadné znásilnění nezletilé osoby mladší patnácti let, násilí a veřejné urážky motivované náboženstvím, vyhrožování smrtí, pokus o vydírání a nezákonné nahrávání nebo vysílání sexuálních snímků. 

Jeden z chlapců údajně vyhrožoval oběti zabitím, pokud se obrátí na policii. Dívka uvedla, že nejméně jednoho z útočníků znala. V souladu s francouzskými zákony prokuratura nezveřejnila dívčino vyznání. Později však právník a židovský vůdce Elie Korchia v rozhovoru pro francouzskou televizi uvedl, že dívka je Židovka a že při útoku byla zmíněna Palestina.

Během středečního zasedání Rady ministrů Macron uvedl, že francouzské školy jsou ohroženy „vlnou antisemitismu“. Macron pověřil francouzskou ministryni školství Nicole Belloubetovou, aby v nejbližších dnech zahájila ve školách rozhovory na téma rasismu a nenávisti k Židům, aby se zabránilo „pronikání nenávistných projevů s vážnými důsledky do tříd“.

Útok odsoudila také Le Penová, podle níž jde o důsledek stigmatizace Židů, kterou již měsíce provádí krajní levice. „Antisemitský útok a znásilnění dvanáctiletého dítěte v Hauts-de-Seine nás pobouřilo. Exploze antisemitských činů, která vzrostla o 300 % ve srovnání s prvními třemi měsíci roku 2023, musí varovat všechny Francouze: několikaměsíční stigmatizace Židů ze strany krajní levice prostřednictvím instrumentalizace izraelsko-palestinského konfliktu je skutečnou hrozbou pro občanský mír,“  uvedla Le Penová podle informací televize Foxnews.  

„Každý by si to měl 30. června a 7. července plně uvědomit,“ dodala směrem k předčasným volbám. Ty vypsal prezident Macron po masivním úspěchu Národního sdružení Marine Le Penové ve volbách do Evropského parlamentu. Právě témata bezpečnosti nebo imigrace jsou pro Le Penovou klíčová.

Jordan Bardella, vůdce strany Le Penové, prohlásil, že pokud bude zvolen, bude „bojovat proti antisemitismu, který sužuje Francii od 7. října“.

Ministr vnitra Gérald Darmanin označil útok za „hrozný“ a uvedl, že policie má omezené možnosti, jak podobnému násilí zabránit. „Je to problém rodičů, autority. Je to problém celé společnosti,“ uvedl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pozvat si do země muslimy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 20.06.2024 19:54:12
a pak dělat překvapené, že pro židy přestává být bezpečno? Vždyť tak to v multikulti chodí.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…