Řekni, že jim nerozumíš, šéfa nezmiňuj... Jak v Moskvě „sebrali“ zaměstnance ambasády

08.08.2024 20:19 | Monitoring

Bezpečnostní pracovník české ambasády, kterému Rusové hrozili trestním stíháním za pašování psychofarmak, se vrátil do České republiky. Léky vezl pro chargé d’affaires Jiřího Čisteckého, který jako zástupce velvyslance dočasně vedl celý úřad. Zaměstnanec české ambasády pro Radiožurnál a iROZHLAS.cz popsal, že byl obelhán.

Řekni, že jim nerozumíš, šéfa nezmiňuj... Jak v Moskvě „sebrali“ zaměstnance ambasády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Ruské ministerstvo zahraničních věcí koncem července na svých oficiálních stránkách uvedlo, že „zaměstnanec české ambasády hrubě porušil ruské zákony. Žádáme o zbavení imunity a vydání k trestnímu stíhání. V opačném případě musí opustit území Ruské federace.“ Český zaměstnanec ambasády měl ultimátum do 5. srpna. Tento týden se vrátil zpět do České republiky.

Bezpečnostního pracovníka české ambasády zadrželi Rusové na moskevském letišti 2. února 2024 krátce před půlnocí. Našli u něj neobvykle velké množství silných psychofarmak značky Leponex, k nimž mu ale chyběl předpis pro jejich užívání.

Během zadržení dostával zaměstnanec ambasády pokyny od svého nadřízeného. To je muž, který zprostředkovával komunikaci mezi Čisteckým a samotným bezpečnostním pracovníkem. Podle těchto pokynů měl zadržený muž na letišti prohlásit, že léky jsou jeho vlastní, nikoliv Čisteckého. Stejné instrukce dostal už před cestou, bral je ale jako nezávaznou radu, jak se vyhnout přísné letištní kontrole.

„To jsou originál balení... hele, držme se plánu, vezeš si léky a recept dodáš... řekni, že jim dobře nerozumíš... toho šéfa nezmiňuj. Jen připomínám… léky si vezu pro vlastní potřebu, recept dodám,“ radil nadřízený zadrženého zaměstnance ambasády během výslechu u moskevských celníků. Radiožurnál měl možnost do zpráv zaslaných aplikací WhatsApp nahlédnout.

Vyhoštěný muž pro server iROZHLAS.cz uvedl, že byl obelhán. „Byl jsem obelhán. Nebyl jsem informován o tom, jaké léky vezu, že jsou pouze na předpis. O tom jsem byl informován panem Čisteckým až 3. února, tedy po mém zadržení. Až tehdy jsem se dozvěděl, že je problém i s množstvím,“ popsal  po návratu do České republiky vyhoštěný zaměstnanec ambasády, který chtěl vystupovat anonymně, jeho identitu ale redakce zná.

Den po svém zadržení, tedy 3. února odpoledne, se zaměstnanec ambasády vydal za šéfem úřadu Čisteckým. „Následně na mě tlačil, aby léky předepsala moje manželka,“ uvedl vyhoštěný muž s tím, že Čistecký prý také zopakoval doporučení, aby léky byly napsané na zadrženého muže. Jak už bylo řečeno, takové doporučení dostal i od svého přímého nadřízeného už před cestou. Navrhovaný postup však odmítl a nabídl, že může chargé d’ffaires Čistecký jeho ženě zavolat.

Ambasáda nakonec 5. února poslala ruským úřadům potvrzení, že léky byly určené pro Jiřího Čisteckého. Český rozhlas tento dokument získal. Ruská strana ale dále požadovala zaslání skutečného lékařského předpisu s potvrzením, pro koho jsou léky určeny. „Papír jim nestačil, Rusové chtěli recept. A ten Čistecký nemá,“ tvrdí vyhoštěný Čech. Nakonec spor skončil až na konci července, kdy Rusové kauzu zveřejnili a zaměstnance české ambasády vyhostili ze země.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…