Rusové na Ukrajině postupují, ale analytik tvrdí, že je to smrtelná past

06.07.2024 10:50 | Zprávy

Rusové dál buší do ukrajinské obrany. Stále těží z toho, že Američané měsíce váhali s posíláním pomoci Ukrajině. Agentura Reuters tvrdí, že Ukrajincům, kteří se chystají zachránit si pozadí a utéct před Rusy, se krátí čas. Navzdory tomuto analytik Chuck Pfarrer tvrdí, že se Rusové na Ukrajině ocitli ve smrtelné pasti. Ale jedním z důvodů, proč se Ukrajině nedaří lépe, je podle serveru Kyiv Independent i skutečnost, že v zemi stále existují lidé, i v tajné službě SBU, kteří si přejí, aby vše fungovalo s korupčním mazivem.

Rusové na Ukrajině postupují, ale analytik tvrdí, že je to smrtelná past
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Už je to 864 dní co ruský prezident Vladimir Putin nařídil svým vojákům zničit Ukrajinu. Ukrajinci se hrdinně brání, ale skutečností je, že Rusové z Ukrajiny ukrajují metr po metru. V poslední době zvyšuj tlak především u Toretsku.

„Ruské síly postupují pomalu, ale jistě a ve dne v noci buší do města raketami, dělostřeleckou palbou a leteckými útoky, což je součást širokého postupu v Doněcké oblasti, který Ukrajina nedokázala zastavit. Na místech, kde kdysi stávaly budovy, leží hromady suti, vyhořelé bytové domy se staly neobyvatelnými,“ popsala situaci agentura Reuters.

I v Toretsku nadále zůstává pár tisíc civilistů. Civilistů, které vojáci a policisté přesvědčují, aby z trosek, které bývali městem, opustili. „Vy všichni zůstáváte?“ obrátil se jeden z policistů na skupinu lidí postávajících v troskách. „Copak nevidíte, jak se situace mění? Jestli si myslíte, že si to vysedíte, tak - tohle se nestane,“ dodal.

Někteří policistovu nabídku přijali a jiní odmítli. Mnoho lidí, kteří zůstali, nechce odejít za nejistým životem do bezpečnějších částí Ukrajiny. Jiní odmítají být odděleni od starších příbuzných a přátel.

„Zůstala jsem jen já, všichni ostatní jsou pohřbeni,‘ řekla bývalá ředitelka školy Valentyna, která uvedla pouze své křestní jméno.

„Letadla přilétají každou noc a útočí, zvláště poslední dva dny,“ dodal s pláčem 75letý muž.

Žena vedle podle Reuters křičela: „Bůh nám dal zemi a nebe a oni (Rusové) to celé rozdupali, zalili krví. Všechno je to od krve.“

Navzdory tomuto vývoji renomovaný americký autor a analytik Chuck Pfarrer v rozhovoru pro server Kyiv Post tvrdí, že se Rusové na Ukrajině ocitli ve smrtelné pasti, podobné té, jakou i Američané prošli ve Vietnamu. Jen si není jist, zda si to v Kremlu uvědomují.

Proč si to myslí?

Rusům se podle Pfarrerova názoru otevřelo skvělé okno příležitosti k masivní operaci v okamžiku, kdy se ukázalo, že Američané váhají s posláním další vojenské pomoci Ukrajině. A Rusové této příležitosti nevyužili. „Rusko nemá ani strategické, ani taktické schopnosti k provádění komplexních misí. … Velmi zřídka útočí s něčím větším, než je četa nebo rota,“ prohlásil bezpečnostní analytik v podcastu serveru Kyiv Post. „Ukrajinci jsou více motivovaní, lépe vycvičení a lépe vybavení,“ dodal po chvíli. „A Rusko ukázalo, že nemůže vést rozsáhlou manévrovou válku s výjimkou ústupů,“ nechal se také slyšet.

Když Američané vstoupili do Vietnamu, podle analytika použili taktiku, kterou trénovali pro případný útok sovětské armády na západní Evropou. Jenže to nebyl trénink pro boj ve vietnamské džungli, kde Vietnamci nasazovali střelce, kteří postupně eliminovali americké vojenské předvoje. A totéž teď podle něj dělají Ukrajinci.

Kdyby měl vyslovit nějaké vánoční přání, pak by Ježíška požádal o více systémů protivzdušné obrany Patriot pro Ukrajinu. A navrch rakety systému NASAMS, což je norský systém protivzdušné obrany.

V tuto chvíli Rusové posílají na ukrajinské pozice útok za útokem a „Rusové ztrácí tisíce chlapců den co den. Americké ztráty ve Vietnamu nikdy nedosáhly podobných rozměrů. Ale Američané přesto prohráli,“ zdůraznil analytik.

Kvůli tomu všemu je přesvědčen, že Ukrajina nakonec vyhraje. Chuck Pfarrer nepochybuje, že v tom sehraje roli i stále silnější nespokojenost řadových ruských vojáků, kteří mají stále častěji dojem, že je jejich velitelé ženou vpřed, aniž by jim před samotným útokem poskytli patřičné vybavení.

Válka podle analytika potrvá ještě nějaký ten rok, ale Rusko viděné očima bezpečnostního analytika nepředvede dost síly potřebné k dosažení vítězství.

Ale jedním z důvodů, proč se zatím nedaří lépe, je podle serveru Kyiv Independent i skutečnost, že v zemi stále existují lidé, kteří si přejí, aby vše fungovalo postaru, v systému promazávaném penězi na úplatky.

„V rámci bezpečnostní služby existují jednotky, které se snaží pokračovat v okrádání země a udržovat monopolní kontrolu nad některými sektory ekonomiky. Zbrojní sektor byl kvůli svému přirozenému utajení a složitosti jejich absolutním monopolem," řekla serveru Kyiv Independent Daria Kalenjuk, spoluzakladatelka nevládní organizace Anti Corruption Action Center (ANTAC).

SBU obvinění odmítla a uvedla pro Kyiv Independent, že „jedná výhradně v mezích svých pravomocí a způsobem stanoveným ústavou a zákony Ukrajiny“.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže Rusko nemá ani strategické, ani taktické schopnosti k provádění komplexních misí. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepolarbear , 06.07.2024 15:42:42
Velmi zřídka útočí s něčím větším, než je četa nebo rota. Ukrajinci jsou více motivovaní, lépe vycvičení a lépe vybavení. Rusko ukázalo, že nemůže vést rozsáhlou manévrovou válku s výjimkou ústupů. Rozumím tomu tak - ožralý ruský mužík s polní lopatkou dává na ..... výborně vyzbrojeným a vycvičeným ukrajinským vojákům. Nebo je to jinak? Třeba tak, že bez neustálé technické a finanční pomoci od KOZA a bez násilné mobilizace ukr armáda není schopna ničeho? Každý si odpoví sám. Jedno je jisté, o ukončení bojů na UKrajině nebude rozhodovat Ukrajina! Rozhoduje vždy vítěz. A to Ukrajina nikdy nebude.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Poplach v Německu kvůli viru. Ne, vzduchem se nešíří. Riziko je jinde, říkají odborníci

4:44 Poplach v Německu kvůli viru. Ne, vzduchem se nešíří. Riziko je jinde, říkají odborníci

V sousedním Německu se objevilo podezření na nákazu životu nebezpečnou krvácivou horečkou Marburg. „…