Sociolog vysvětlil Fialovu „techniku vládnutí“. A proto lidé nejsou nespokojení

28.09.2024 20:55 | Monitoring

„Fialova vláda je mimořádně úspěšná v tom, že drží očekávání lidí nízko. Lidi už čekají, že bude hůř a hůř. Z hlediska techniky vládnutí je to dobrý kousek,“ poznamenal v rozhovoru pro Svědomí národa sociolog Petr Hampl. Očekává, že cenzura v Česku bude zesilovat. A že ke společenské změně dojde, „až se v této zemi vynoří kontra elita, jež už se někde formuje“.

Sociolog vysvětlil Fialovu „techniku vládnutí“. A proto lidé nejsou nespokojení
Foto: Svědomí národa
Popisek: Sociolog Petr Hampl

Úvodem Hampl odpovídal na dotaz, zda nás naše poloha, velikost a historické zkušenosti předurčují k tomu, že budeme vždy svým způsobem vazalským státem.

„Myslím, že to tak nutně není. Podívejme se na Rakousko. Rakušani si hlídají svou ekonomiku, drží si ji, drží si i vojenskou neutralitu a další věci, a není to větší stát. Celé roky byli dokonce okupovaní Rudou armádou. Vidíme také Maďarsko a jeho nezávislou politiku. Možná i Slovensko. Kdyby se v Česku našel dobrý politický vůdce a kdyby se změnila mocenská situace, tak bychom to dokázali také,“ řekl Hampl v rozhovoru.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 8427 lidí
„Když si na americké velvyslanectví pozvali pana Babiše, slíbil jim vše, a už v hlavě šrotovalo, jak to obelstít. Když si tam ale pozvou pana Fialu, tak oni ani ještě nedořeknou a on už jim nabízí vše třikrát víc. Jenom aby se zavděčil. Jak s tímhle pak můžeme mít nějakou samostatnost? Přitom by i v tomto prostředí jednoznačně bylo možné hrát vlastní hru i o něco usilovat,“ poukázal sociolog Hampl.

Cílem elit je podle Hampla udržovat lidi v klamu, aby byli lépe ovladatelní a aby nemohli pak dělat fundovaná rozhodnutí. „Děje se to a také to každou chvíli praskne, například že CIA dala někde peníze za šíření nějaké fámy,“ podotkl.

Kam povede cenzura v České republice? „Jednoznačně zesílí a lidé si to nechají líbit,“ míní Hampl. A vysvětlil některé sociologické aspekty „technologie vládnutí“.

„Lidová nespokojenost není tehdy, když jsou přísné poměry a lidem se daří špatně. Lidová nespokojenost vzniká tehdy, když je rozdíl mezi očekáváními a tím, co se reálně děje. Fialova vláda je mimořádně úspěšná v tom, že drží očekávání lidí nízko. Lidi už čekají, že bude hůř a hůř. Z hlediska techniky vládnutí je to dobrý kousek,” říká sociolog.

Druhá věc je, že samotná nespokojenost lidí nevede ke změnám. „Aby došlo ke skutečné změně, tak se musí stát něco jiného. Někde ve společnosti musí vyrůst kontra elita, tedy skupina lidí, která je na tom se svými schopnostmi výrazně lépe než vládnoucí vrstva, pak teprve je ten režim ohrožen,“ dodal Hampl.

„My čekáme na to, až se v této zemi vynoří kontra elita. Doufám, že už se někde formuje. Když se podíváme na všechny velké systémové změny za posledních 300 let, vždy to bylo tak, že během generace před tou změnou, v tichosti vyrostla kontra elita, která najednou zjistila, že jsou silní a že už se nemusí na tu šlechtu ohlížet,“ dovodil z historie Petr Hampl.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…