Špatná předpověď pro Petra Fialu. Zdražení potravin, růst HDP mizerný. Jen lidé budou pořád mít práci

11.10.2024 7:30 | Analýza

Analytici České národní banky zveřejnili pravidelný přehled inflačních očekávání finančního trhu. Předpoklady odborníků ukazují na možné budoucí nepříjemnosti pro vládu Petra Fialy. Češi se dost možná mají připravit na opětovné zdražování potravin, naopak růst mezd by se měl snížit. K výraznému oživení ekonomiky dojít nemá a všechny naděje jsou spjaty s přáním, aby se znovu k většímu výkonu rozjela německá ekonomika, na které jsme závislí.

Špatná předpověď pro Petra Fialu. Zdražení potravin, růst HDP mizerný. Jen lidé budou pořád mít práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Zářijový přehled ČNB vychází z predikcí třinácti domácích a tří zahraničních finančních analytiků. „Ze získaných údajů vyplývá, že průměrná prognóza inflace se změnila jen nepatrně. Zatímco v ročním horizontu mírně vzrostla, v tříletém ve stejném rozsahu poklesla. Odhad růstu české ekonomiky v letošním roce se nemění, ovšem výhled na příští rok je nepatrně pesimističtější,“ píše se v úvodu dokumentu. Všichni dotázaní analytici správně předpověděli, že ČNB v září sníží základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů, tedy o čtvrt procentního bodu. Analytici také předpověděli, že tempo růstu nominálních mezd se do konce roku sníží, ale mohlo by výrazněji růst v příštím roce.

Další část přehledu ČNB se věnuje inflaci. Hovoří o tom, že analytiky překvapil její srpnový pohyb směrem nahoru. Index spotřebitelských cen (CPI) se meziročně posunul směrem vzhůru o 2,2 % a drží tak tempo z července. Podle analytiků však inflaci táhnou náklady na bydlení. Zatímco ceny zboží vzrostly jen o 0,5 %, u služeb byl nárůst celých 5 %. „V meziměsíčním vyjádření došlo v srpnu k nárůstu spotřebitelských cen o 0,3 %. Tento růst byl opět způsoben zdražováním v oblasti bydlení, zejména vyššími cenami nájemného i tepla a teplé vody. I meziměsíčně je nadále patrný relativně silný růst cen služeb (+0,5 %), v porovnání se zdražováním zboží (+0,1 %),“ uvádí přehled.

Analytiky dále překvapilo nečekané zdražování potravin, ke kterému došlo. „V nadcházejících měsících se očekává, že by inflace mohla dále zrychlit, v září dosáhnout cca 2,5 % a na konci roku se dokonce pohybovat okolo 3 %,“ uvádí dokument. Dále se v něm také píše, že cena potravin je v poslední době nevyzpytatelná a na jejím vývoji bude velmi záležet, zda inflace poskočí výš, nebo naopak klesne. Podle předpovědi analytiků by se měla v roce 2025 inflace zpočátku držet dokonce pod inflačním cílem ČNB, tedy pod hranicí dvou procent. Bohužel k tomu však kromě restriktivní měnové politiky ČNB přispěje také slabá domácí ekonomika. V delším výhledu analytici počítají s oživením kupní síly domácností a s následným růstem inflace.

ParlamentníListy.cz v uplynulých dnech přinesly řadu zpráv týkajících se zdražování některých potravin, ke kterému už dochází. Nejvýraznější cenový nárůst potkal ze základních potravin máslo, které buď mizí ze slevových akcích velkých řetězců, nebo sleva znamená, že čtvrtka másla stojí kolem 60 korun. Letní prognóza ČNB přitom hovoří o tom, že by ve třetím čtvrtletí příštího roku měly potraviny meziročně podražit jen o 1,9 %. 

Zdroj: Česká národní banka

Do toho ale guvernér ČNB Aleš Michl v pátečním rozhovoru pro Seznam Zprávy hovořil o tom, že další výraznou ztrátu úspor Čechů už nedopustí, za což se chce zaručit. Tento rozhovor si ČNB vyvěsila i na své oficiální stránky. Vzhledem k cenám některých potravin je ale možné, že opětovné zdražování potravin již započalo. I ekonomové hovoří o tom, že potraviny budou v příštích měsících nejspíše zdražovat. „V následujících měsících nelze očekávat výrazný pokles cen u zemědělských výrobců. U živočišné výroby již dochází k růstu cen. Rostlinná výroba pravděpodobně začne také zdražovat. To se bude postupně přenášet do cen v potravinářském průmyslu, což bude brzdit pokles cen potravin v obchodech,“ uvedl v komentáři pro web faei.cz Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities a ekonomický poradce premiéra Petra Fialy.

Také Radomír Jáč, hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE, ve vyjádření pro web FAEI uvedl, že v posledním čtvrtletí letošního roku očekává nárůst cen potravin pro konečné spotřebitele.

Neveselé čtení představuje stejně tak i kapitola o vývoji českého HDP. Ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o pouhých 0,6 %. Mezičtvrtletně ekonomika vyrostla o 0,3 %. Z analýzy je však patrné, že pro další období panuje mírný optimismus: „Pro letošní rok se nadále v průměru očekává růst domácí ekonomiky o 1,0 %. Na příští rok byl výhled korigován o 0,1 procentního bodu dolů na 2,5 %.“ Varovné signály přicházejí ohledně spotřeby, konkrétně dokument hovoří o tom, že její další oživování bude pouze „opatrné“. Naděje na oživení domácí ekonomiky jsou i dle očekávání finančních analytiků spjaty s výkonem německé ekonomiky. „K rychlejšímu růstu české ekonomiky by pak mělo dojít pravděpodobně až během příštích dvou let, kdy se očekává zlepšení německé ekonomiky,“ stojí v dokumentu.

V části věnované nominálním mzdám najdeme informaci, že objem i výše mezd meziročně vzrostly o 6,5 %, přičemž nezaměstnanost zůstává stále nízká na 3,8 % a trh práce je v obou směrech „utažený“. Průměrná nominální mzda teď činí 45 854 korun a reálná mzda po očištění o inflaci vzrostla meziročně o 3,9 %. Do příštího roku ale analytici očekávájí jak nárůst nezaměstnanosti, tak pokles růstu mezd.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 54 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„S tím si Babiš vystačí do voleb.“ Ostuda se zvýšením platů politikům. I Šafrovi je trapně

9:20 „S tím si Babiš vystačí do voleb.“ Ostuda se zvýšením platů politikům. I Šafrovi je trapně

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) čelí ostré kritice za to, že lže o růstu platů vrcholných politiků …