Špatná situace v ČT. Záruba promluvil. Televizi by se hodilo víc peněz

14.09.2024 6:30 | Monitoring

Sportovní komentátor a vysokoškolský pedagog Robert Záruba v podcastu Livesport Daily promluvil o situaci v České televizi, v níž působí už čtyři desítky let. Podle Zárubova názoru situace v ČT teď není dobrá. Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani dění na sociálních sítích, kde je Záruba hodně aktivní. A občas se prý nestačí divit, o čem všem ho lidé přesvědčují.

Špatná situace v ČT. Záruba promluvil. Televizi by se hodilo víc peněz
Foto: Wikipedia
Popisek: Robert Záruba

Podle Zárubova názoru situace v ČT teď není dobrá.

Anketa

Volili byste Kamalu Harrisovou prezidentkou USA?

5%
91%
hlasovalo: 25108 lidí
Když vykouknu z té redakce, tak obecně ta situace v České televizi fakt není dobrá, protože z mého pohledu některé kroky tu televizi jako oslabují. Ty kroky se nějak nakumulovaly od posledního roku a nevím přesně, kam chce ta televize jako směřovat s tímhletím postojem, kdy kvalitní žurnalistiku vykládá za žurnalistiku pokleslou. Kdy se tady uměle vytvářejí argumenty pro obhajobu kroků, které jsou dost dobře jako neobhajitelné. Alespoň ne z hlediska racionálních nebo pravdivých důvodů. Opravdu nevím. Z mého pohledu udělala ta televize za poslední rok pár kroků zpět ve vývoji. Nebo pár kroků, které nepotvrzují sílu té instituce, jako spíš její slabost. Možná nás zase čeká doba nějaké volby, kdy budeme muset volit mezi tím, co je snadné, a co je správné. To je vlastně jak z Harryho Pottera,“ nechal se slyšet Záruba.

V podobné situaci se podle Záruby vlastně nalézá celá Česká republika. A že kupříkladu sportu se vše netýká jen zdánlivě.

Mimo jiné připomíná, že Česká televize byla jednou z dvaceti světových vybraných televizí, které zajišťovaly vysílání programu olympijských her v Paříži. Konkrétně šlo o „výrobu signálu“ z vodního slalomu. A vše proběhlo v pořádku. „Takže pokračuje ta řada České televize, která se podílí na výrobě toho sportovního programu. A to se táhne někde od devadesátek, možná,“ podotkl matador mezi sportovními komentátory.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani situace na komunikační platformě X, kde je Záruba poměrně aktivní.

„Přistupuju k tomu tak, že těch odpovědí napíšu podstatně víc, ale neodešlu je. Už mě to nebaví. To hádání. Já koriguju jen ty největší nesmysly. Už ani nereaguju na všechno, kde mě kdo taguje. To jsem dřív dělal, a to taky nedává úplně smysl. Opravdu se nemusím vyjádřit úplně ke všemu. Snažím se teda bránit Českou televizi. Nebo spíš vysvětlit, proč něco děláme tak, jak to děláme. Ale už zdaleka nereaguju na všechno, co mě tam zaujme. Snažím se tam být jako pozitivní, ale ono to ne vždycky jde. Snažím se to zkracovat tam, kde ty lidi nechtějí debatovat, ale jen urážet.“

„Nemám povinnost reagovat na všechno. Nemám ani chuť reagovat na všechno. Ale když tam někdo tvrdí nepravdy a já k tomu mám podklady, tak zareaguju a pak je to různý. Ta komunikace se občas dostává někam, kde já jako už nechci být, tak odejdu… A když někdo napíše nějakou opravdovou lež, tak já řeknu, že tohle pravda není a buď se omluvte, nebo napište, že to tak není, nebo se prostě otočím a jdu. Je to stejné jako v životě,“ pravil Robert Záruba.

Diskuse vede i na besedách, a v kontaktu z očí do očí podle něj lidé nejsou nikdy tak vulgární jako na sítích. Ale i na sezeních z očí do očí ho prý lidé přesvědčují o věcech, o kterých ví, že tak nejsou. A pak občas kroutívá hlavou.   

Pokud jde o vysílání pořadů, tak ztracená je podle něj Liga mistrů ve fotbale, případně fotbalová liga, protože tam se z novinářova pohledu dostaly finanční požadavky do situace, která není akceptovatelná. Alespoň ne pro veřejnoprávní televizi. „Nejsem si jist, jestli jsme na desetimilionovém trhu tady neustřelili,“ podotkl Záruba.

V závěru rozhovoru volá po tom, aby Česká televize neztrácela kredit, aby si vylepšila svou momentálně trochu pošramocenou pověst, a nakonec by měla diváky přesvědčit, že po 6 letech je opravdu zapotřebí zvednout koncesionářský poplatek o 15 korun.

Nakonec Záruba prozradil, že dokud budou v České televizi lidé, s nimiž má chuť spolupracovat, za sebe v ní zůstane. A že až začne dominovat skupina, se kterou si nebude rozumět, pak že nastane čas se poohlédnout jinde.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže pane Zárubo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBill Pilgrim , 14.09.2024 10:13:26
Žurnalistika není kvalitní. Produkuje propagandu nejhrubšího zrna, aktivizmus vašich redaktorů je pověstný. Skáčou do řeči každému, kdo se vytasí s nepohodlným názorem, pokud byl vůbec někdo takový pozván atd. A co se zvýšení poplatku týče. Dokud nebude ČT podřízena auditu NKÚ jako jiné veřejné instituce a neodstraní se klientelismus a plýtvání nemá televize nárok na zvyšování poplatků.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…