Špatné zprávy: V Německu se pálí plyn na zimu. „Když to Putin nepustí...“

18.07.2022 13:55 | Ze sítí

Odstávka plynovodu Nord Stream 1 má své následky. Německý gigant Uniper začal čerpat plyn ze zásobníků, a to z ekonomických důvodů. Děje se tak uprostřed července, kdy by se měly zásobníky plnit. Ekonomický novinář Mirek Motejlek pak komentuje, že pokud nebudou dodávky plynu obnoveny do pátku, vyčerpají se zásobníky ještě před topnou sezónou.

Špatné zprávy: V Německu se pálí plyn na zimu. „Když to Putin nepustí...“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Plynové potrubí - ilustrační foto

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25315 lidí
Situace okolo plynu se nelepší. Klíčový kanál, kterým do Německa proudí plyn, je plynovod Nord Stream 1. Ovšem v poslední době příliš neproudí kvůli plánované odstávce a údržbě plynovodu. Složitá je situace kvůli turbíně, která byla zadržována v Kanadě, protože se na ní vztahovaly protiruské sankce. Dle informací ruského listu Kommersant, o kterých informovala agentura Reuters, už Kanada opravenou turbínu zaslala letecky. I tak ale panují pochybnosti, zda Gazprom Nord Stream 1 opět spustí a také zda ho spustí naplno.

Údržba každopádně jde proti snaze Německa před zimou co nejvíce naplnit zásobníky. Dle energetického analytika serveru Bloomberg Javiera Blase z nich německý energetický gigant Uniper již začal čerpat plyn. Blas je šokován hlavně tím, že se ze zásobníků čerpá uprostřed července, kdy se mají naopak zásobníky plnit. Ale chápe, proč Uniper raději čerpá ze zásobníků. Je to levnější než kupovat plyn za spotovou cenu. Podotýká, že cena plynu poté přestala stoupat. „Prostě nemají na to, aby ztráceli 30–45 milionů eur denně tím, že budou kupovat na trhu za spotové ceny. Takže s tím musí přestat,“ říká Blas a dodává, že teď musí jednat německá vláda.

Dle ekonomického novináře Mirka Motejlka poklesl stav zásob plynu v německých zásobnících z 60,1 % na 56,2 %. „Když to Putin v pátek nepustí, tak budou na nule ještě před topnou sezónou,“ odhaduje. Ekologickému aktivistovi Janu Rovenskému by se vypnutí plynu líbilo, Putin by tím prý vyplýtval své předposlední eso. „Pokud to Putin nepustí, začnou Němci škrtit průmysl a zásobníky si nechaj na zimu pro domácnosti...“ usuzuje. „Když Německo vypne fabriky, tak je eurozóna v pi..“ odvětil lakonicky Motejlek.

Dle již zmíněného Javiera Blase je Uniper skutečně v těžké situaci. Zástupce předsedy představenstva Uniperu totiž Bloombergu sdělil, že firmě hrozí insolvence v řádu dní.

Takzvaný bailout, neboli zaplacení dluhů zadlužených energetických společností, by pak daňového poplatníka vyšel na astronomickou částku 200 miliard dolarů (4,8 bilionu korun), a to je střízlivý odhad. Podle analytika Uniperu dochází čas, od státní KfW bank si již firma půjčila dvě miliardy eur, tedy maximální možnou částku, a od své mateřské firmy si pak vypůjčila dalších 8 miliard eur (196 miliard korun). A nyní německé vládě Uniper předložil návrh, aby zvýšila limit, který si od KfW může firma půjčit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…