Stát hodlá nahrávat desítky tisíc hovorů s finančními poradci. I když si budete povídat třeba o zdraví svých dětí… A pět let to zůstane někde v sejfu

11.02.2020 11:04 | Zprávy

O novele zákona o podnikání na kapitálovém trhu se příliš nehovoří. Snad s výjimkou odborných kruhů a těch, jichž se chystané změny týkají. Jenomže v tomto případě by měli zbystřit prakticky všichni. Podle plánovaných vstupů do zákona totiž hrozí, že si stát začne nahrávat a uchovávat veškeré hovory, které vedete se svými známými, toho času finančními poradci. Po genezi těchto kroků ParlamentníListy.cz pátraly v uplynulém týdnu.

Stát hodlá nahrávat desítky tisíc hovorů s finančními poradci. I když si budete povídat třeba o zdraví svých dětí… A pět let to zůstane někde v sejfu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefon Nokia

„Ahoj, jak se máš, co prostata, už je vyléčená? A syn je po úrazu také v pořádku? Tak to jsem rád, to jsem rád. A to pojištění se ti líbilo? Ano? Tak to je bezvadné. Ať jste zdraví, kdyby si zase potřeboval ty léky, dej mi vědět, manželka ti poradí…“ Ano, i takto může probíhat telefonát mezi vaším finančním poradcem, jehož znáte roky a který zkrátka jednou po ránu zavolal, aby se zeptal, jak se máte. Je to telefonát důvěrný? Veřejný? Jsou tyto postupy nekalé natolik, aby stát monitoroval všechna vaše slova a po dobu pěti let je kdesi skladoval? Vypadá to, že ano.

Jak se totiž naší redakci podařilo zjistit, plánované změny v novele zákona ukládají finančním poradcům, respektive jejich organizacím či zaměstnavatelům, aby hovory nejen nahrávali, ale rovněž skladovali. Kde? Proč? Jak? Na to novela zákona neodpovídá.

„Povinnost nahrávat všechny hovory, tedy včetně soukromých informací, nepomůže vůbec ničemu. Naopak. Bude znamenat brutální průlom do soukromí spotřebitelů. Argument, že se již v minulosti nahrávaly všechny hovory, není pravdivý. Nahrávaly se a nahrávají telefonáty, kde reálně k obchodům dochází. To je v pořádku. Ale povinnost nahrávat všechny hovory, tedy včetně soukromých informací o rodině, dětech, zdravotním stavu nebo třeba pracovních věcech, to je neakceptovatelné. Nikdo asi nechce, aby to, co říká do telefonu, někdo nahrával, poslouchal to někdo cizí a aby to ‚leželo‘ povinně pět let někde na serveru nebo u operátora,“ sdělil naší redakci šéf České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování Jiří Šindelář.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…