Středula i Janeček spočítali podpisy lidí a začínají oťukávat politiky

29.10.2022 9:50

Volby prezidenta jsou stále blíž a kandidáti, kteří usilují o získání 50 tisíc podpisů občanů, pomalu finišují. A někteří prezidentští kandidáti, jako např. Karel Janeček či odborářský boss Josef Středula zjišťují, že 50 tisíc podpisů možná nestihnou získat. A tak hledají podporu mezi deseti senátory či mezi dvaceti poslanci, jejichž podpisy by na podporu kandidatury také stačily. Středula už jeden senátorský podpis získal a o konci kampaně neuvažuje.

Středula i Janeček spočítali podpisy lidí a začínají oťukávat politiky
Foto: Screen Youtube
Popisek: Josef Středula při demonstraci na Václavském náměstí

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula zjišťuje, že pro svou prezidentskou kandidaturu možná nesežene dost podpisů občanů. Podle zákona potřebuje alespoň 50 tisíc podpisů. Musí je nasbírat do 8. listopadu.

Podle informací serveru Novinky.cz proto už sonduje mezi politiky, zda by jeho kandidaturu podpořili.

„Prvotně máme v úmyslu opírat se o hlasy lidí, nicméně podporu senátorů úplně nevylučujeme. Můžu potvrdit, že v současné době probíhají i tato jednání,“ uvedl mluvčí Středulovy prezidentské kampaně Jan Štoll s tím, že podpisů občanů již Středulův tým sesbíral desítky tisíc, ale zákonnou podmínku prozatím nesplnil.

Je třeba počítat i s chybovosti v podpisových arších, v tom, že někde chybí opsané údaje z občanského průkazu a tak podobně, a proto je lepší mít více než 50 tisíc podpisů.

O konci kampaně prý Středula v žádném případě neuvažuje.

Jedním ze senátorů, kteří už Středulovi podepsali kandidátní listinu, je Petr Vícha z ČSSD. „Již jsem (Středulu) podpořil,“ napsal Novinkám.

O každý nový podpis bojuje také český miliardář, matematik Karel Janeček.

„Už jen 21 dní na podpisy – napněme prosím síly, zvládneme to jen společně. Přátelé, následujících 21 dní rozhodne o možnosti na zásadní změnu v naší společnosti. Do 8. listopadu musíme odevzdat ideálně nad 60 tisíc podpisů. A právě teď, víc než kdy jindy, potřebuji vaši podporu a pomoc. Pomoc se sdílením mých vizí, priorit, videí, ale hlavně pomoc se sběrem podpisů,“ napsal Janeček na facebooku 18. října 2022.

„Stáhněte si prosím podpisové archy na mém webu, šiřte je mezi své přátele a známé. Ozvěte se mi, pokud víte o někom, kdo by chtěl pomoci na stáncích nebo se sběrem podpisů na svém oblíbeném místě či v místě podnikání. Zapojte se do ‚Vlny podpory‘, která právě  běží na sociálních sítích. Můžete se přidat natočením krátkého videa nebo napsáním podporujícího textu a jeho sdílením na svých profilech. Jsem absolutně nezávislým kandidátem, nestojí za mnou žádní politici, lobbisté, ani žádná vlivová skupina. V kandidatuře nespoléhám na zákulisní vztahy ani na draze vykoupenou podporu vlivných. Spoléhám jen a pouze na vaši podporu. Souzníte-li s mými vizemi, vyzvěte prosím své přátele, podporovatele a sledující, aby mi svým podpisem umožnili dostat se do prezidentských debat a přesvědčit je o tom, že si i jejich důvěru zasloužím,“ pokračoval Janeček.

Karel Janeček promlouvá

Podle Deníku N však Janeček hledá podporu i mezi senátory.

„Nemám zatím žádné předdomluvené, ale sejdu se s nimi. Budu oslovovat jednotlivé senátory, ne senátorské kluby. Jako první oslovím Janu Zwyrtek Hamplovou,“ prozradil Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…