Svobodní účtují s vládou pomocí sedmera smrtelných hříchů

04.10.2024 15:40 | Monitoring

Svobodní chtějí již velmi brzy představit konkrétních čtrnáct kroků, které mají podle jejich představ vést k obnově České republiky. Nežli je však představí, rozhodli se nejdříve postupně zveřejnit sedm smrtelných ekonomických hříchů, které páchá vláda Petra Fialy místo slibovaného postavení Česka na nohy.

Svobodní účtují s vládou pomocí sedmera smrtelných hříchů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Úspěšné léčbě totiž musí předcházet precizní diagnóza. Proto v říjnu přineseme postupně sedm hříchů vlády, která často dělá přesný opak toho, co slibovala před volbami, i opak toto, co měla v programovém prohlášení na konci roku 2021,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných.

Podle Svobodných se za chamtivost dá označit to, že vláda Petra Fialy zvyšuje daně, naopak za rozhazovačnost považují rozdávání dotací. Dalším vládním hříchem má být arogance, která se projevuje zaváděním nových regulací. Za nedbalost pak považují to, že česká vláda se podle Svobodných dopouští zabíjení českého průmyslu. Nabírání dalších státních zaměstnanců pak Vondráček a spol. označují za rozmařilost a neřešení stavebního řízení za lhostejnost. Posledním smrtelným hříchem české vlády pak má být nenechavost, která se projevuje například kupováním čerpaček.

Na první místo pak Svobodní logicky zařadili právě chamtivost, kterou spojují se zvyšováním daní, protože právě na tom demonstrují to, jak se kabinet Petra Fialy vzdálil od tradiční pravicové politiky. „Před volbami všechny strany koalice slibovaly, že nezvýší daně. Zejména politici z ODS upozorňovali, že je třeba, aby zůstalo co nejvíce peněz v místě, kde se vytvoří.

Slibovali úspory místo daňových experimentů, které trestají úspěšné,“ připomněl Libor Vondráček, předseda Svobodných, podle kterého však realita přinesla pravý opak.

„Po volbách došlo ke zvýšení většiny přímých daní, odvodů a poplatků. Složená daňová kvóta vzrostla o jeden procentní bod HDP z roku 2022 na rok 2024. Navíc byla zavedena zcela nesystémová windfall tax,“ dodal Libor Vondráček.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Buď se mnou, nebo s Fialou. Okamura a dilema pro Babiše

17:45 Buď se mnou, nebo s Fialou. Okamura a dilema pro Babiše

Předseda SPD Tomio Okamura prohlásil, že koalice STAČILO! a další subjekty jako Přísaha a Motoristé …