Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

09.09.2024 8:24 | Analýza

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a vyšetřování kolem masakru na kyjevském Majdanu v únoru 2014, uvádí, že se má „nade vší pochybnost“ ukazovat, že za tehdejší střelbou do lidí na prozápadních protestech mají údajně stát odstřelovači organizovaní ukrajinskými oligarchy a krajní pravicí. Většinu protestujících dle něj nezmasakrovala speciální jednotka Berkut na příkaz tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče, nýbrž najatí střelci na příkaz zejména části krajně pravicových vrcholných představitelů Majdanu. V dosud známých skutečnostech o Euromajdanu toho podle něj dost nehraje.

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stanové městečko hnutí Euromajdan na náměstí Nezávilosti v Kyjevě

Ukrajinský ekonom a politolog Katchanovski, jenž působil v akademických pozicích na Harvardově univerzitě a mimo jiné také studoval na Středoevropské univerzitě v Praze, se rusko-ukrajinskému konfliktu a dění ve své rodné zemi věnuje dlouhodobě a je zastáncem teorie, že střelbu během Euromajdanu rozpoutaly politické síly stojící proti někdejšímu ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Kromě toho, že zkoumá více než 10 let starý brutální útok proti prozápadním demonstrantům na náměstí Nezávislosti v Kyjevě, se Katchanovski vyjadřuje také často k válce na Ukrajině a mluví o ní jakožto o „zástupné válce“, ve které někteří aktéři nestojí o mír. Dříve například popisoval, že ač se údajně schylovalo k jednáním mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, v jednu chvíli na Ukrajinu dorazil tehdejší britský premiér Boris Johnson a naznačil vládě na Ukrajině, že Putinovým slibům nelze věřit a bude lepší bojovat dál.

Ve své nové publikaci pak Katchanovski na základě zkoumání videí, zvukových záznamů, výpovědí zraněných protestujících na Majdanu a dalších 500 svědků uvádí, že se „nade vší pochybnost ukazuje, že protestující na Majdanu a policisté byli masakrováni majdanskými odstřelovači umístěnými v budovách kontrolovaných Majdanem v poměrně organizované operaci za účasti krajně pravicových a oligarchických složek majdanské opozice“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseobčantl , 09.09.2024 8:49:08
a naše pravdivé sdělovací prostředky nic??zajímavé asi se to nehodí loutkovodičům tak je ticho

|  28 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…