Těžký život lehkoživky. Tohle je osud zemí, kde se už poctivá práce nevyplácí

27.07.2024 17:00 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA Zachrání nás imigrace levné pracovní síly? Nebo si tím na sebe naopak pleteme bič, před kterým později nebude úniku? Nad tímto problémem se ve svém dnešním komentáři zamýšlí publicista Ivan Hoffman. „Problém je uspokojit nároky těch, kteří na plný úvazek nic nevytvářejí, respektive vytvářejí nic,“ varuje.

Těžký život lehkoživky. Tohle je osud zemí, kde se už poctivá práce nevyplácí
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Před časem zažil návrat do češtiny výraz lehkoživka. Je to vlastně slangový novotvar, navazující na řídce užívaný archaismus lehkoživ, respektive lehkoživa. Jde o výraz hanlivý. Lehkoživkou je míněn parazit, příživník. Jestliže se dnes tento výraz pejorativně adresuje lidem, kteří se živí něčím, co nevyžaduje valné úsilí, bývá to reakce na lehkoživky dobře situované, namyšlené, pohrdající lidmi, kteří se živí prací těžkou, tvrdou, fyzicky náročnou. 

Typickou moderní lehkoživkou není asociál, lenoch na sociálních dávkách a podpoře, nýbrž analytik politického think-tanku anebo aktivista nějaké duhové neziskovky. Lehkoživkou můžeme označit finančního spekulanta, který má na kontě miliardy, anebo vlivného politického papaláše. Stávající politický systém je na první pohled pro lehkoživky ideální. Žít si na vysoké noze na úkor druhých se nepovažuje za nemravnost, nýbrž za šikovnost, podnikavost, jež je společenský žádoucí a ceněná.

Jestliže ve výletní restauraci zaměstnanec, který bere stovku za hodinu, prodává sklenici limonády za osmdesát korun, jedná se z pohledu majitele o výnosné podnikání. Současně to je ale také důvod minout takový podnik velkým obloukem a příště si přibalit do ruksaku svačinu. Pokud je výletníků, kteří se nenechají oškubat, většina, výnosný podnik se stane krachujícím. Na tomto prostém příkladu lze demonstrovat, že lehkoživky nemají lehký život, když se ekonomice nedaří. Ekonomice se ovšem nedaří kvůli vládnoucím lehkoživkám, které na státu parazitují, místo aby ho spravovaly.

Podnikatelé reptají, že stát nedostatečně podporuje příchod cizinců, ochotných pracovat za nízké mzdy. Jaká je ale zkušenost zemí, ve kterých stát podnikatelským lehkoživkám vyšel vstříc a otevřel hranice ekonomickým imigrantům? Dětem těchto levných zaměstnanců už se za nízké mzdy pracovat nechce. A protože nedostanou ani mzdy přiměřené, stávají se z nich asociální lehkoživky, parazitující na lidech, kteří pracují. Z frustrace se pak radikalizují a občas něco rozmlátí anebo zapálí.

Levný cizinec není řešení, ale komplikace. Tím pádem je komplikací podnikatel, který neumí slušně zaplatit své zaměstnance. Ještě větší komplikací je ekonom, který radí politikům otevřít hranice levným cizincům, v zájmu podnikatelů, neschopných slušně zaplatit zaměstnance. Největším problémem jsou pak politici, kteří ochotně sednou na lep ekonomům, čili lehkoživkám, předstírajícím, že rozumějí světu, kterému nerozumějí.

Okřídlený bonmot konstatuje, že není problém nasytit chudé, problém je uspokojit nároky bohatých. Podobně není problém, zaplatit pracující. Problém je uspokojit nároky těch, kteří na plný úvazek nic nevytvářejí, respektive vytvářejí nic. V populaci neúnosně přibylo těch, kteří lehce žijí z vysokých příjmů na úkor těch, kteří musí pracovat, aby dosáhli na mizerné platy. Ekonomové vyhrožují demografickou krizí, tvrdí, že mladí neuživí staré. Zřejmě mají pravdu: Mladé lehkoživky věru neuživí staré lehkoživky. Tak to skončí, když se nevyplácí práce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Hoffman

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Včera bylo tady že Peszynského ziskovka dostala loni 5 mega na provoz , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 27.07.2024 19:34:48
za hulákání, dělání bordelu a štvaní proti slušným lidem. Dnes mi říkal známý, že polovina by stačila na modernizaci školní kuchyně v obci, která by pak pohodlně vyvařovala pro žáky, mateřskou školu, důchodce a vůbec všechny občany, kteří by se přihlásili na odběr jídel. Výběr ze tří, ceny mírné, na uživení kuchařek a jakousi mírnou prosperitu. Nejsou prý prachy, nemá je obec ani kraj. Ale na hulákavé darebáky a unylé gender studies prachy jsou. Neuvěřitelná dekadence a rozvrat hodnot. 35 let liberální demokracie a všechno je v háji. Brzo to tu bude vypadat jak po vpádu Pasovských za třicetileté války.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…