Topkař na ČT o důchodové reformě: Pojďme to vyzkoušet a veďme diskusi dál

07.10.2024 20:33 | Monitoring

Důchodová reforma míří do finále. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob chce výrazně omezit okruh lidí, kteří by mohli odcházet dříve do penze. Na to, zda je však únosné, aby v budoucnu například svářeči pracovali do 67 let, odpovídal v pořadu Interview ČT24. Prozradil také, jak se jedna z vládních stran vypořádá s odchodem svého zakladatele Miroslava Kalouska.

Topkař na ČT o důchodové reformě: Pojďme to vyzkoušet a veďme diskusi dál
Foto: Interview ČT24
Popisek: Jan Jakob, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Klíčová norma penzijní reformy vládního období se na poslední chvíli mění, a to zastropováním věku odchodu do důchodu nebo návrhem na razantní omezení počtu těch, kteří dosáhnou na předčasný důchod.

Předsedové poslaneckého klubu TOP 09 a Jan Jakob spolu s předsedou poslaneckého klubu ODS Markem Bendou předložili návrh na výrazné omezení okruhu lidí, a sice ze 127 tisíc na patnáct tisíc těch, kteří by mohli kvůli náročnosti profesí odcházet do starobní penze dříve bez jejího krácení. Úpravu podali v pátečním druhém čtení ke sporné vládní reformě penzí.

Tak razantní změny Jakob v Interview ČT24 odůvodnil následujícími slovy: „Musíme žít v realitě. Ta důchodová reforma musí splnit parametry, proč ji vlastně děláme, tedy aby celý důchodový systém byl dlouhodobě udržitelnější, než je tomu doposud,“ sdělil v Interview ČT24 ke svému pozměňovacímu návrhu důchodové reformy Jakob. Kritizoval diskusi, která k důchodové reformě probíhala: „Probíhala emotivně,“ míní.

Na základě Jakobova návrhu by z těch, kteří by mohli kvůli náročnosti profesí odcházet do starobní penze dříve bez jejího krácení, vypadli například svářeči, brusiči, kováři či zdravotní sestry.

„V současném systému to zákon stanovuje výčtem jednotlivých profesí. Takže buď jak buď – okruh se zcela jistě rozšíří. Oproti současnému stavu i náš návrh znamená rozšíření,“ dodal následně k definování náročných profesí, které by měly mít nárok na předčasnou penzi.

„Pojďme vyzkoušet, jaký dopad budou mít všechny prvky toho důchodového systému, a veďme tu diskusi dál. Byl bych nerad, abychom teď udělali veliký výčet profesí a pak se ukázalo, že někdo, kdo ten nárok má, že někdo jiný, kdo ten nárok nemá, by si ho zasloužil víc,“ řekl Jakob, že se nebrání další diskusi.

Podporu od opozice pro svůj pozměňovací návrh neočekává, prý se k důchodové reformě nestaví čelem: „Opozice se bohužel k důchodové reformě vůbec nestaví čelem, za osm let vlády Andreje Babiše nepředložili jakýkoli návrh, pořad to jen opakovaně slibovali. Je snadné všem slibovat něco, na co v budoucnosti peníze nebudou,“ uvedl Jakob.

V současnosti mohou odcházet do penze bez penalizace dřív například horníci z hlubinných dolů, zdravotničtí záchranáři a takzvaní podnikoví hasiči.

Jelikož Sněmovna v reformě pravděpodobně zpomalí navyšování věku pro odchod do penze až ze dvou měsíců za rok na jeden měsíc ročně, umí si omezení okruhu rizikových profesí představit.

Komentoval tak rozhodnutí Miroslava Kalouska opustit po patnácti letech TOP 09, kterou spoluzakládal. „Mě ten odchod netěší, plně ho respektuju. Uvidíme, jaký bude další vývoj. Jsem rád, že TOP 09 založil. Změnil se svět, společnost a strany se musejí vyvíjet, je logické, že předchozí představitelé mají odlišný názor od svých nástupců,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Jedním dechem dodal, že TOP 09 má stále jednoznačně své místo na české politické scéně, stejně tak jako koalice SPOLU: „Jsem si jistý, že jak TOP 09, tak celá koalice SPOLU tady má své místo a že je velký důvod pro to, abychom fungovali dál,“ dodal poslanec Jan Jakob.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Proč ta změna?

Dobrý den, je pravda, že nemáte příliš dobré vztahy s Babišem a tak jste byla odklizena do senátu? Nebo proč jste změnila komoru? Vždyť jste byla jednou z nejvýraznějších poslankyň. A nemyslíte, že jako poslankyně toho můžete změnit víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 10 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…