Tvrdá rána komunisty Pawlase do vlastních řad: Strana není životaschopná, musí dojít ke generační změně

26.09.2019 16:51 | Zprávy

HORKÉ TÉMA Socha maršála Koněva v pražských Dejvicích, zastavení trestního stíhání premiéra Babiše, zrušení uznání Kosova a údajná krize v českém zdravotnictví. To byla témata rozhovoru s poslancem KSČM Danielem Pawlasem ve studiu PL TV. Uvedl též, že KSČM v tomto stavu není životschopná a bude muset dojít ke generační změně.

Tvrdá rána komunisty Pawlase do vlastních řad: Strana není životaschopná, musí dojít ke generační změně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Pawlas v pořadu Horké téma

Je nebo není podle Daniela Pawlase české zdravotnicví v krizi, jak poslední dobou slýcháme? “Jak se to vezme. České zdravotnictví vždy patřilo ke světové špičce a nám jde o to, aby péče o pacienty byla zachována. Problémy každý z nás vidí: nedostatek zdravotních sester, nedostatek lékařů, špatné zásobování lékáren. Problémů je hodně a zdravotnictví bychom se měli věnovat daleko hlouběji, než tomu momentálně je,” uvedl Pawlas v našem TV studiu.

Zastavení trestního stíhání premiéra Babiše podle svých slov přivítal. “Na druhou stranu se neustále podsouvala určitá vina Andreji Babišovi, který byl stále v pozici obviněného. Mnohdy se to obvinění jakoby převalilo do pozice, že je vinen a cesta od obvinění k odsouzení je velice dlouhá. Že bylo řízení zastaveno ukazuje, že měl premiér Babiš pravdu,” míní poslanec.

“Názory Pirátů nechci komentovat, ale pak se Andrej Babiš skutečně může cítit ukřivděn, že na něho je pořádána štvanice. Soud mohl nezávisle rozhodnout, ale státní zástupce jasně řekl, že důkazy policie nejsou dostatečné, celé to zastavil a tím ta věc končí,” dodává k tomu Pawlas.

Dění kolem sochy maršála Koněva v Dejvicích je podle něho uměle vytvořený problém. "A nevím, proč je stále rozdmýcháván. Odstranění sochy maršála Koněva považuji za velice špatný signál do světa, protože se většinou sochy neodstraňují, když jsme kulturní národ. Například Švédsko nebo Finsko, tam stále různé kontroverzní postavy z historie sochy mají. Maršál Koněv navíc není nijak spornou postavou, jeho činy vojevůdce nelze zpochybnit,” dodal Pawlas s tím. Připomeňme ale, že se Koněv účastnil krvavého potlačení maďarského povstání v 50. letech. Lidi, kteří ale zpochybňují jeho zásluhy na osvobození Československa, označil poslanec slovy jako “malost a hloupost”.

“Maršál Koněv byl geniální vojevůdce a kdo si dal tu práci a přečetl jeho válečnické schopnosti, nemůže zpochybnit jeho zásluhy při osvobozování Evropy,” komentuje poslanec KSČM s tím, že Koněv získal i vyznamenání od prezidenta Beneše. 

Krok Prahy 6 může podle jeho slov narušit rusko-české vztahy. K tomu už nejspíš dochází, když ruský ministr kultury označil starostu Prahy 6 za nacistu, namítl poslanci moderátor. “Samozřejmě to je přes čáru, ale uvědomme si, kdybychom byli v opačné pozici,” oponuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Kdo seje vítr, sklidí bouři

Vážená paní Pekarová, nemyslíte, že "nešťastná vyjádření" používá soustavně pětikoaliční vláda vůči svým občanům, kteří mají výhrady ke způsobu jejího vládnutí a nazývá je dezoláty a proruskými živly? Je to skutečně slušné a s respektem k odlišným názorům? Zdravím a doufám v odpověď.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Obama „srazil“ Harrisovou. Co se dělo pár hodin před koncem Bidena? Zveřejněno

19:08 Obama „srazil“ Harrisovou. Co se dělo pár hodin před koncem Bidena? Zveřejněno

V neděli oznámil prezident USA Joe Biden, že nebude obhajovat prezidentský post a místo sebe do Ovál…