Ukrajinci: Rusové našim sekají hlavy. Jednu si dali dokonce na auto

20.06.2024 8:17 | Zprávy

Zatímco ukrajinský prezident podepsal bezpečnostní dohodu s USA a vedle toho udělal další krok ke členství Ukrajiny v EU, ruský prezident Vladimir Putin podepsal dohodu o strategické spolupráci se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. A mezitím vyšlo najevo, že ruští okupanti jednomu z ukrajinských vojáků usekli hlavu a nasadili si ji na auto. Ukrajinská rozvědka odhalila, že někteří ruští velitelé nařídili svým podřízeným, aby nezajímali ukrajinské vojáky a místo toho jim stínali hlavy.

Ukrajinci: Rusové našim sekají hlavy. Jednu si dali dokonce na auto
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden uvítal „bezprecedentní“ desetiletou bezpečnostní dohodu dohodnutou se Spojenými státy jako „most“ k členství v NATO pro jeho válkou zmítanou zemi. A teď je Ukrajina zase o krok blíž členství v EU.  

„Vyjednávací týmy Ukrajiny a EU dokončily text bezpečnostní dohody a souhlasily s jejím podpisem v blízké budoucnosti,“ zaznělo z ukrajinské strany podle AFP. Zprávu převzal i server Kyiv Post.

Agentura AFP upozornila, že bezpečnostní dohody přicházejí v době, kdy Rusové různým tempem postupují na východě Ukrajiny.

„Očekává se, že EU se připojí k 16 zemím, včetně USA, Japonska, Spojeného království, Německa a Francie, které podepsaly podobné bilaterální smlouvy, které mají Kyjevu pomoci odrazit ruskou agresi. EU také slibuje poskytnout další vojenskou pomoc, pomoc s vojenským výcvikem, odminováním, reformami obranného sektoru, spolupráci v boji proti hybridním hrozbám a kybernetickým útokům a pomoc při rekonstrukci,“ napsal k tématu server Kyiv Independent.  

V rámci tohoto plánu by jednotlivé země poskytly bilaterální podporu, aby pomohly Kyjevu odrazit pokračující ruskou invazi a odradily jakéhokoli budoucího agresora.

Ruský prezident Vladimir Putin ve stejné době podepsal dohodu o strategické spolupráci se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, která podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) počítá se spoluprací v kulturní oblasti, ale i v oblasti bezpečnosti. Z pohledu analytiků institutu je to další páka proti Západu, aby Ukrajinu podporoval méně a především aby nedovolil využívat bránícím se Ukrajincům západní zbraně na útoky proti vojenským cílům v hloubi Ruska.

A mezitím na Ukrajině dál teče krev. Ruští okupanti jednomu z ukrajinských vojáků usekli hlavu a nasadili si ji na auto.

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin uvedl, že ukrajinská rozvědka odhalila, že ruští velitelé na úrovni praporů a rot, kteří mají na starosti tento sektor fronty, nařídili svým podřízeným, aby nezajímali ukrajinské vojáky a brali je do zajetí jako válečné zajatce, jak to vyžadují mezinárodní úmluvy, ale zabíjeli je stětím hlavy. ISW však upozornil, že tuto informaci nemůže nezávisle potvrdit.

ISW také již dříve poznamenal, že 76. gardová letecká útočná divize (VDV) byla zapletena do poprav ukrajinských válečných zajatců. Podle institutu to naznačuje, že ruské velení se příliš nenamáhá dotlačit podřízené jednotky k dodržování základních mezinárodních úmluv.

Ruská strana na oplátku prohlašuje, že Ukrajinci páchají zločiny na dětech. Rusové podle ISW zkreslují např. evakuaci dětí ukrajinskou vládou z frontových nebo okupovaných osad jako „únos“ „asi 65 000 dětí z území Donbasu a Novorossii“ od začátku roku 2022.

„Ukrajina, jako právní suverén ukrajinských území, která Rusko nezákonně okupuje, má plné právo přesunout své lidi z frontových území dále do bezpečí. Rusko jako okupační mocnost však nemá právo přesunout obyvatelstvo, které okupuje, z jejich domovů do Ruska. Ukrajinská evakuace jejích občanů je legitimním humanitárním úsilím, zatímco ruský nucený odsun ukrajinských občanů do Ruska je nezákonnou deportací.“

Stejně tak ruská strana obviňuje Ukrajince a soukromé západní společnosti, že umožňují pokusy na dětech a údajně se dopouštějí i sexuálního násilí na lidech.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinci: Rusové našim sekají hlavy. Jednu si dali dokonce na auto, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 20.06.2024 16:00:52
Toto je jedna z řady lží, šířených nacistickým velením ukrajinské armády. Tyto lži mají zamezit masové dezerci. Nacistickým morem nezasažení Ukrajinci nechtějí ani vraždit ruské bratry ani umírat za zájmy amerického korporátního fašismu. Proto odcházejí k "nepříteli". Často i masově. A dobře činí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…