V Argentině zrušili ministerstvo diverzity. Hlavního kritika umlčel vlastní skandál

11.08.2024 16:59 | Zprávy

Argentinský prezident Javier Milei v předvolební kampani pózoval s motorovou pilou a při svém tažení státní správou skutečně řeže, kde se dá. Mimo jiné zrušil ministerstvo pro ženy, pohlaví a diverzitu. Jeho levicový předchůdce jej za to kritizoval a řečnil o potřebě ochrany žen. Kázání se mu ale vrátilo bumerangem, když jeho bývalá partnerka zažalovala za domácí násilí a médiím poskytla drsnou fotodokumentaci.

V Argentině zrušili ministerstvo diverzity. Hlavního kritika umlčel vlastní skandál
Foto: Repro YouTube @aztecanoticias
Popisek: Argentinský exprezident Alberto Fernández s bývalou partnerkou Fabiolu Yáñezovou

Předchůdce Javiera Mileiho v argentinském prezidentském křesle, právník Alberto Fernández, čelí další kauze. Zatímco zřizoval k ochraně práv žen ministerstvo pro ženy, pohlaví a diverzitu, doma měl Fernández podle soudního příkazu, na základě kterého již v tomto týdnu federální soud v Buenos Aires zahájil trestní vyšetřování, psychicky terorizovat svou partnerku a matku svého druhého dítěte.

Krátce po nástupu do své prezidentské funkce se argentinský ekonom Javier Milei rozhodl naplnit své předvolební sliby a ve snaze omezit plýtvaní veřejných financí a seškrtání rozpočtů státu odstartoval výrazné škrty, které se týkaly také množství ministerstev, přičemž zcela zrušeným se stalo tamní ministerstvo pro ženy, pohlaví a diverzitu zavedené jeho předchůdcem Albertem Fernándezem.

Ministerstvo pro ženy, pohlaví a diverzitu Fernández zřídil s cílem dohlížet na politiku země v otázkách týkajících se žen a genderových a sexuálních menšin v roce 2019 a po ohlášení Mileie, že spěje ke konci, vyvstala zejména u neziskových organizací a v levicových kruzích silná vlna kritiky. Ta pokračovala i s červnovým rozhodnutím Argentiny zrušit podsekretariát pro ochranu před násilím na základě pohlaví. „Krajně pravicový argentinský prezident Javier Milei se chystá rozpustit vládní oddělení odpovědné za boj proti genderovému násilí, což vyvolalo zuřivou reakci aktivistů za lidská práva,“ psal britský deník The Guardian o nelibosti kroku mezi aktivisty.

Fernanda Tarica, zakladatelka nevládní organizace Shalom Bait, která podporuje oběti genderového násilí, se dle britského deníku zhrozila oznámení Mileiových škrtů natolik, že prohlásila, že je Argentina „v rukou nebezpečného člověka“. „Ženy jsou v ohrožení,“ měla dodat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tři apoštolové Rakušan, Hladík a Výborný na kamery kritizovali, ostatní makali. Povodně očima vyplaveného

12:27 Tři apoštolové Rakušan, Hladík a Výborný na kamery kritizovali, ostatní makali. Povodně očima vyplaveného

„Situace třeba v Moravskoslezském kraji byla opravdu tak vypjatá, že si zdejší hejtman Josef Bělica …