V Kyjevě ani elektřina, ani voda. „Žádná pomsta za Kursk,“ míní analytik. Ale něco horšího

27.08.2024 9:06 | Analýza

Možná ne největší, ale jeden z největších. Analytik Simplicius hodnotí nedávné útoky drony a naváděnými střelami na Kyjev, po kterých došlo nejen k výpadkům elektřiny, ale i vody. „Toto by mohl být začátek nové etapy a začátek konce Ukrajiny, pokud Rusko udrží systematický tlak na rozvodnou síť odteď do konce roku,“ míní. A dodává: „Bude zajímavé sledovat, kolik lidí na Ukrajině příští rok zůstane, protože podle nové zprávy o SIM kartách už došlo ke katastrofickému pádu úrovně populace.“

V Kyjevě ani elektřina, ani voda. „Žádná pomsta za Kursk,“ míní analytik. Ale něco horšího
Foto: Repro X
Popisek: Mapa útoků Ruska na Ukrajinu

Analytik předně zmiňuje nedávné masivní údery drony a střelami na Kyjev a další oblasti. Je poněkud skeptický k prohlášením, že se jednalo o největší nálet této války, ale bude zřejmě v prvních pěti. Cílem byly evidentně rozvodné stanice, zejména ty s kapacitou 750 kV, které se opravují a nahrazují mnohem hůř než ty menší. Nejvýznamnější zásah byl dle něho v Kyjevské vodní elektrárně. Po útoku následoval okamžitý výpadek proudu, některé televizní stanice prý ztratily proud přímo při vysílání.

Zatímco většina lidí si myslela, že se jedná o pomstu za vpád do kurské oblasti, mluvčí prezidenta Putina Dimitrij Peskov uvedl, že na odvetných akcích proti Ukrajině za tento vpád se ještě pracuje. Což naznačuje, že útoky na ukrajinskou rozvodnou síť byly plánované dlouho dopředu a jednalo se o připravované podzimní ničení energetické infrastruktury, o kterém se již mluvilo dříve. Jeden z ukrajinských představitelů tuto myšlenku sdílel i na sociální síti X, tedy že tyto útoky jsou plánovány týdny, někdy i měsíce, a rozvědné operace a průzkum pravděpodobně začaly ještě před vpádem na ruské území.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žádné jednání o příměří nebude. Jsou to jen kecy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHalifax , 27.08.2024 10:22:12
Rus je v pozici, kdy pro něj přichází v úvahu pouze bezpodmínečná kapitulace. Také to tak dopadne, protože má dost času a hlavně zdrojů.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

15:38 „Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

Prvním krokem nové vlády po volbách v příštím roce musí být zrušení Foltýnova útvaru strategické kom…