Věřte v Azov. „Slavná“ brigáda se snaží probudit ustupující jednotky

07.09.2024 7:38 | Zprávy

Válka na Ukrajině dál běží na plné obrátky, Rusové dál zabíjejí Ukrajince a kradou další metry ukrajinského území. Lvovská 24. brigáda se rozhodla za tyto neutuchající ruské útoky pomstít a na videu předvedla, jak taková pomsta vypadá. Šéf Pentagonu Lloyd Austin mezitím stále opakuje, že povolení útočit na cíle hluboko v Rusku západními zbraněmi Ukrajině válku stejně nevyhraje. O slovo se přihlásila také ukrajinská brigáda Azov.

Věřte v Azov. „Slavná“ brigáda se snaží probudit ustupující jednotky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Rusové decimují Ukrajinu již 927 dní, ale Ukrajinci dávají najevo, že mají stále dost sil se bránit.

Lvovská 24. brigáda přislíbila, že odpoví na nedávný ruský útok na Lvov, a jak slíbila, tak také udělala. Ukrajinec žijící již delší dobu v Česku Vasyl Kapustej uveřejnil na sociální síti X video, které odhaluje, jak taková odpověď vypadá „Tady je odplata za Lvov,“ napsal Kapustej k videu.

O slovo se hlásí také brigáda Azov, která podle serveru Kyiv Independent pomohla uvolnit obklíčení ukrajinských sil v Njú-Jorku v Doněcké oblasti.

„V tuto chvíli zůstává situace napjatá. Rusové provádějí v prostoru odpovědnosti brigády až 15 útoků denně. I přes intenzivní bojové akce naši vojáci drží linii a úspěšně přecházejí do protiútoku. Nepřítel opakovaně tvrdil, že zcela obsadil Njú-Jorku. To je však další manipulace útočníků. Obranné síly ovládají část osady a dělají vše pro osvobození ukrajinských území. Žádáme média a veřejnost, aby nevěřili nepřátelské propagandě o akcích Obranných sil. Věřte v Azov a pomozte armádě ze všech sil,“ napsal Azov na sociální síti X.

Informace brigády Azov potvrzuje také monitorovací služba Deep State, která ukazuje, že v osadě se dál vedou boje a není zcela pod ruskou kontrolou.

„Úspěch v oblasti by byl vítanou vzpruhou pro ukrajinské síly, které postupně ztrácejí pozice v Doněcké oblasti, jak se moskevské jednotky tlačí v několika sektorech, včetně klíčového logistického centra Pokrovsk,“ uvedl server Kyiv Independent.

Ministr obrany USA Lloyd Austin 6. září prohlásil, že žádná konkrétní zbraň nebude pro Ukrajinu „tím, co změní celou válku“ a že povolení ukrajinským silám používat zbraně dané Spojenými státy pro útoky na velké vzdálenosti proti ruským vojenským cílům v Rusku by nezměnilo situaci v napadené zemi. Washingtonský Institut pro výzkum války (ISW) k tomu dodal, že jediná zbraň by jistě průběh války nezměnila, ale že schopnost Ukrajiny zasahovat důležité cíle dál za frontou by válku skutečně ovlivnilo.

Institut připomněl, že v dosahu systémů střel dlouhého doletu ATACAMS je 209 pevných vojenských cílů, které ruské síly využívají pro ničení Ukrajiny, ale které jsou mimo dostřel systémů HIMMARS, které Ukrajinci proti Rusům se svolením Američanů používat mohou. Údery na dlouhé vzdálenosti proti ruským vojenským cílům v Rusku by snížily schopnost Ruska využít útočiště v Rusku pro útočné operace na Ukrajině a vytvořily by významný operační tlak na rozmístění ruské protivzdušné obrany, prvků elektronického boje (EW), logistiku, velení a řízení (C2) a vojenských podpůrných prostředků.

Ve stejné době anonymní americký úředník potvrdil deníku Wall Street Journal (WSJ), že Írán dodal rakety Rusku, a vysoký evropský představitel uvedl, že se očekávají další dodávky íránských raket do Ruska.

Pomoc dostane i Ukrajina. Německý ministr obrany Boris Pistorius oznámil nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 150 milionů eur. Německo prý také dodá 77 tanků Leopard 1A5 „co nejrychleji“. Španělská ministryně obrany Margarita Roblesová oznámila okamžité odeslání kompletní baterie systému protivzdušné obrany HAWK včetně šesti raketometů, které Španělsko darovalo Ukrajině a které jsou již v Polsku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

PROČ , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 07.09.2024 13:21:40
Ukrajinec Vasyl Kapustej se schovává v ČR a nejde bojovat na Ukrajinu?? Těm zprávám z bojiště absolutně nelze věřit.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…