Vidlák: „Vyhlásil válku vlastnímu národu.“ Proč Foltýn musí pryč

09.08.2024 13:45 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN „Vyhlásil válku vlastnímu národu.“ Bloger Daniel Sterzik alias Vidlák nebere slova, která od strategického komunikátora Otakara Foltýna zazněla, na lehkou váhu. A ač se Foltýn může zdát být jen komickou postavičkou, jeho prohlášení jsou slova vládního činitele. Takže když de facto říká, že určité procento občanů už vlastně občany není, tak je to na pováženou. „Takové Foltýny je zapotřebí dostat z jejich funkcí co nejdříve. Pokud dovolíme, aby se jeho přístup stal normálním, tak se nesmíme divit, až to špatně dopadne,“ míní Vidlák, se vzpomínkou na třicátá léta minulého století.

Vidlák: „Vyhlásil válku vlastnímu národu.“ Proč Foltýn musí pryč
Foto: Daniela Černá
Popisek: Daniel Sterzik, bloger známý jako Vidlák, ředitel Institutu českého venkova a drobný zemědělec

Tento týden nám zkrášluje debata, které se účastnil vládní koordinátor „strategické komunikace“ Otakar Foltýn. Jak známo, řekl o části veřejnosti, že jsou to „svině a zombíci“, kolem kterých je třeba vykopat příkop. Já nevím... Vy máte také vyhraněné názory, ale chcete kolem lidí, kteří s vámi fundamentálně nesouhlasí, kopat příkop? A jinak, vy jste psal, že se to Foltýnovi vrátí i s úroky. Jak jste to přesně myslel?

Náš TZLD. Otakar Foltýn tím v podstatě vyhlásil válku vlastnímu národu. Možná to tak nevypadá, protože je v podstatě komická figurka. Poručík Dub, kterého čirou náhodou udělali marketérem. Takové to, že když se štěstí unaví, i na vola sedne. Ale ona to zase taková legrace není. Poprvé zaznělo z úst člověka, kterého si vláda platí, že určité procento občanů už vlastně občany není. Člověk, který se má starat o komunikaci a zlepšení vládního image v očích občanů, říká, že bude zapotřebí určitou část obyvatelstva... já vlastně nevím, co chce, ale příliš mi to připomíná ostnatý drát nabitý elektrickým proudem, případně dobytčáky a jednosměrnou kolej. 

Je normální mít názory a je normální mít silné názory. Je normální chtít lidi přesvědčit. Každá idea přece chce zvítězit, jinak by nebyl důvod ji hlásat. A vlastně dokážu i pochopit, že vláda chce lidi přesvědčit pomocí mediální masáže a reklamních pouček. Ovšem, najala si na to člověka, který se netají, že by to nejraději dělal ohněm a mečem. 
Takové Foltýny je zapotřebí dostat z jejich funkcí co nejdříve. Pokud dovolíme, aby se jeho přístup stal normálním, tak se nesmíme divit, až to špatně dopadne. Ostatně i NSDAP měla na začátku jen trochu extrémní názory a od jejich převzetí kormidla uplynulo pět let, než se dopracovali ke Křišťálové noci. A až za další čtyři roky měli konferenci ve Wannsee. S Otakarem Foltýnem jsme teď někde u prvních Norimberských zákonů. 

Aby nezapadl jiný Foltýnův výrok na adresu důchodců, kteří prý „věří dezinformacím“. „Když stárnete, jste v tom vyšším věku čím dál víc fyzicky omezenější. Velké dějiny jsou pro vás vzdálenější a pamatujete si z toho to lepší,“ pravil. A jeho spoludiskutér Kartous dodal, že „ten starý evoluční model, kdy staří předávají informace mladým, už zdaleka neplatí“. Co to je? Vyhánění starších lidí z politické diskuse, protože jsou blbci a nerozumí dnešnímu světu?

Foltýn tohle říká lidem, kteří byli schopni postavit Temelín, Dukovany, Dlouhé stráně, palivový kombinát Vřesová, kutat uhlí 1500 metrů pod zemí a vydělat na tom, postavili každý rok desetitisíce nových bytů, později dokázali vybudovat firmy, které se uplatnily na světovém trhu, zvládli přechod na nové technologie... a v přímém přenosu jimi dnes pohrdá tupá vojenská guma s učitelem tělocviku a vynášejí mladé, kteří skvěle zvládli občanku v mobilu a digitalizaci stavebního řízení. Jak se tomu říká? Drzost se tomu říká!

Jak to vypadá v tomto směru u vás na Moravě? Probíhá dialog starých a mladých?

U nás na vesnici ještě panuje normální svět. Dialog starých a mladých probíhá především pomocí nářadí. U nás si ještě vážíme fortelu a zručnosti starých stréců, ať už jde o postavení nového vylepšeného pluhu za traktor nebo o vybroušené a vyladěné Veltlínské zelené. V hospodě se vytahujeme samozřejmě všichni, ale když pak starý Šimša drží v ruce svářečku, tak mladí ani nedutají a prosí dědu, aby je to také naučil. 
A když někdo umí postavit plečku či sklípek, tak má také právo u toho říkat, co si myslí o politice... 

V té Kurské oblasti to pro Rusy nevypadá dobře. Zdá se, že si tam pohraniční sbory hodily nohy na stůl a Ukrajinci je nachytali se staženými kalhotami. Jak to hodnotí odborníci, se kterými se o tom bavíte?

Já jsem především zvědavý, jestli na Ukrajince bude platit totéž, co podle našich renomovaných západních analytiků platí na Rusy. Že díky dronům a artilérii není možné hromadit techniku na jednom místě, protože tam hned létá okolo celé hejno mechanických včeliček. Ale musím říci, že to, co udělali Ukrajinci teď, to dává větší smysl než celá jejich loňská ofenziva. Loni útočili proti pěti liniím opevnění a dopředu o tom mluvili v televizi. Teď mlčeli jak zařezaní a útočili tam, kde je zřejmě nikdo moc nečekal. 
Osobně si ale nemyslím, že by tento útok něco změnil na železné logice celé války. Totiž že tanky daleko nedojedou a všechno, co se na zemi pohne, je okamžitě vidět a hned na to navádějí drony, kterých je tam už víc než lidí. Poměr sil mezi Ruskem a NATO se nijak nezměnil. 

Neměli bychom zapomenout na důchodkyni, paní Libušku, kterou, jak jsme zde již dvakrát řešili, příznivec vlády srazil k zemi při mírumilovném protestu proti vládě. Posledně jste říkal, že se jí ujme advokátní eso. Tak tedy, ujalo se?

Ano, stalo se. Paní Libušky se ujal Michael Bartončík. Ten pan Bartončík, který vysekal Babiše z Čapího hnízda. Veškeré důkazy z internetu jsou už posbírané, pachatel je ztotožněn, trestní oznámení je podáno, mladý příslušník Fialajugend podle všeho spáchal minimálně dva trestné činy a policie pochybila. Mladému pravdoláskaři, který šel za evropské hodnoty bojovat proti pětaosmdesátileté stařence, přeji u soudu příjemné křeče. Šanci na omluvu propásl.
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA 6. a 9. srpna 1945 shodily dvě atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 09.08.2024 15:43:51
hodili atomovky na civilisty , ne na armádu, je to zrůdný zločinecký režim který okupuje jiné země vyvolává státní převraty a občanské války v jiných zemích dodnes

|  20 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…