Volby ve Francii: Co když vyhraje Le Penová? Nepříjemné pro Ukrajince

07.07.2024 7:37 | Zprávy

Válka na Ukrajině dál běží na plné obrátky. Rusové posílají rakety a drony na ukrajinské nebe a Ukrajinci odpovídají podobně, když se snaží svými drony zasáhnout sklady paliva a další cíle na ruském území. Současně Evropané očekávají, co se stane po druhém kole parlamentních voleb ve Francii. Ukrajinci se netají tím, že mají obavy z případného vítězství Marine Le Penové. Pro Ukrajinu prý teď nastává období, které „rozhodně nevěstí nic dobrého“.

Volby ve Francii: Co když vyhraje Le Penová? Nepříjemné pro Ukrajince
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzská politička a kandidátka na prezidentku, Marine Le Penová

Dron střídá dron, jedna skupina letí nad ukrajinské území, druhá letí nad ruské území. Rusové ničí ukrajinskou energetickou infrastrukturu i letiště a Ukrajinci se snaží reagovat.

„Ukrajinské síly zasáhly drony energetickou infrastrukturu v Krasnodarském kraji v noci z 5. na 6. července. Operační velitelství Krasnodarského kraje uvedlo, že ruské síly sestřelily ukrajinské bezpilotní letouny poblíž Leningradské, Jejsku a Pavlovské, Krasnodarský kraj v noci z 5. na 6. července a že padající trosky dronů poškodily věž pro mobilní signál v Yeysku a způsobily požár v ropném skladu v Pavlovskaja. Operační velitelství Krasnodarského kraje také uvedlo, že ukrajinské drony zasáhly palivovou nádrž v Leningradské v Krasnodarském kraji. Ruská opoziční společnost Astra zveřejnila 6. července záběry požárů palivových nádrží v Leningradské a ropného skladu Lukoil v Pavlovské,“ uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Agentura Reuters upozornila, že Rusové napadli energetickou infrastrukturu na severovýchodě Ukrajiny v oblasti měst Sumy. Ukrajinské skupiny lovců mobilních dronů a jednotky protivzdušné obrany sestřelily 24 z 27 ruských dronů vypálených na 12 regionů, uvedlo letectvo.

Oblast Sumy je téměř denně ostřelována z ruských pozic za hranicí.

Írán 6. července oznámil, že Írán a Rusko podepsaly 4. července bankovní dohodu umožňující Rusku a Íránu obchodovat s ruským rublem a íránským riálem. Ředitel íránské centrální banky Mohammadreza Farzin oznámil, že on a šéfka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová také podepsali memorandum o porozumění o nespecifikovaných společných opatřeních pro obě banky.

Evropané teď čekají na to, jak dopadne druhé kolo parlamentních voleb ve Francii. Potvrdí Marine Le Penová a její Národní sdružení svou sílu a získá většinu křesel v Národním shromáždění? Tato možnost stále existuje a Ukrajinci z toho mají strach. Mají strach, jak se Národní sdružení Le Penové postaví k další pomoci napadené Ukrajině.

„Vítězství Le Penové by také vrhlo stín na budoucí dodávky raket SCALP nebo jejich použití proti vojenským cílům v Rusku, dodávku přislíbených stíhačky Mirage 2000 a jakýmkoli plánům vyslat na Ukrajinu vojenské instruktory,“ napsal k tomu server Kyiv Independent.

Sudhir Hazareesingh, expert na francouzskou politiku z Oxfordské univerzity, v této souvislosti upozornil, že „ve Francii má ukrajinská věc širokou podporu veřejnosti“.

Ruské ministerstvo zahraničí ocenilo úspěch Le Penové a Bardelly a prohlásilo: „Obyvatelé Francie hledají suverénní zahraniční politiku, která slouží jejich národním zájmům a odklonu od diktátu Washingtonu a Bruselu.“

„Neplánuji posílat... rakety dlouhého doletu nebo jiné zbraně, které Ukrajině umožní zasáhnout ruské území," ani „francouzské jednotky a vojáky na Ukrajinu," řekl lídr kandidátky Národního sdružení Jordan Bardella.

Paříž poskytla Ukrajině v letech 2022-2023 zbraně v hodnotě přes 2,6 miliardy eur, včetně raket dlouhého doletu SCALP a houfnic Caesar. Macron se také zavázal poskytnout Ukrajině tryskáče Mirage 2000-5, které by mohly být významnou posilou poničeného ukrajinského letectva.

Le Penová dala navíc najevo, že je proti dalšímu rozšiřování EU. Postavila se tak i proti členství Ukrajiny v EU.

„Nechci vidět umírat francouzské zemědělství, ani nechci, aby Francouzi platili stále více daní na financování vstupu nových zemí do Evropské unie,“ řekla Le Penová.

Server Kyiv Independent poznamenal, že by se Národní sdružení mohlo soustředit na domácí politiku a v politice zahraniční ustoupit např. prezidentu Macronovi.

V obecné rovině se však Ukrajina nemá na co těšit.

„Rostoucí vlna pravicových populistů s historií vychvalování Putina – fenomén sdílený na obou stranách Atlantiku – však pro Ukrajinu z dlouhodobého hlediska rozhodně nevěstí nic dobrého,“ uzavřel server Kyiv Independent.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zase může Ukrajince těšit, že je bude NEOCHVĚJNĚ podporovat Malá Británie, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegramatik , 07.07.2024 8:11:20
Moje podpora Ukrajiny je silně ochvějná. Nemusím totiž neofašistické režimy. Také si myslím, že podpora nacistické vlády na samotné Ukrajině silně upadá, že Ukrajinci už také pochopili, že válka s Ruskem je prohraná a proč by tedy měli položit život, aby se americké zbrojovky a silně odporný Zelenský a celý ten jeho ansámbl měli dobře. Snad to brzy pochopí i většina Čechů.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…