Vše začalo přijetím eura. Švihlíková odhalila, jak to dnes vypadá v Itálii „mimo centrum“

27.08.2024 17:00 | Monitoring

Káva i s italskou obdobou croissantu za 30 Kč? V Praze něco nemyslitelného, ale v Římě jde mimo centrum o běžné ceny. Zatímco čeští cestovatelé při svých návštěvách Itálie zůstávají nadšení, co vše si mohou za „pár korun“ koupit, pro Italy o nic veselého nejde. Ekonomka Ilona Švihlíková na přednášce letní školy spolku Svatopluk popsala, proč se běžně v Itálii dá s takovými cenami setkat. Vše začalo poté, co tato jihoevropská země přijala euro.

Vše začalo přijetím eura. Švihlíková odhalila, jak to dnes vypadá v Itálii „mimo centrum“
Foto: Inovace republiky
Popisek: Ekonomka Ivana Švihlíková

Ekonomka doc. Ilona Švihlíková na přednášce letní školy spolku Svatopluk zmínila, že funkční měnová unie se z historického hlediska ukázala tak, že skončila i politickou unií, a poukázala na sjednocení Německa. „Správná ekonomická a měnová unie musí stát pevně na obou nohou. Jedna z nich je monetární, k níž je třeba dobré fungování centrální banky, a ta druhá noha je fiskální, tj. politika vlády.  

Německo se dle ní o tom přesvědčilo i po znovusjednocení po pádu železné opony. „Vidíme to i na volebních výsledcích… Po 30 letech jsou pořád dvě Německa,“ řekla.

Vedle mobility pracovní síly je dle Švihlíkové nutnou podmínkou pro funkční ekonomickou unii fiskální redistribuce, tedy dlouhodobá systematická podpora slabším regionům. „Stejně jako to dělali Němci po roce 1990,“ uvedla s tím, že ji tedy nedává smysl, proč v rámci eurozóny probíhá daňová konkurence a existují „daňové ráje“ jako Irsko, Lucembursko, či Nizozemsko v případě ochrany duševního vlastnictví.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

22:59 „To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

Publicista Petr Holec to vzal od podlahy. Premiéra Petra Fialy popsal jako muže, kterému ještě pere …