Všichni ho chválí. Tisk o Babišově soudci

19.09.2022 8:06

Kdo je soudce Jan Šott, který předsedá soudu se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo? Prý spravedlivý muž, který na pachatele trestné činnosti umí padnout jako katastrofa, ale zároveň se snaží vystupovat profesionálně. V soudní síni už umravňoval novináře a pryč z jednání vykázal jednoho z aktivistů, který se v soudní síni choval nevhodně.

Všichni ho chválí. Tisk o Babišově soudci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

Soudce Jan Šott vstoupil do povědomí veřejnosti, když rozhodoval v případu exministra dopravy za Věci veřejné Víta Bárty. V této kauze si vysloužil kritiku např. od exprezidenta Václava Klause, který dával najevo, že Jan Šott v kauze poskytoval až příliš mnoho prostoru novinářům. Šott tehdy v soudní síni povolil i přítomnost kamer a živý přenos z jednání.

Teď poslouchá výpovědi šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a svědků v kauze Čapí hnízdo, ve které také nakonec prvoinstančně rozhodne.

Deník N přinesl profil tohoto soudce. Podle jeho kolegů a advokátů je to muž, u kterého se neviní lidé nemají čeho bát, ale pokud něco spáchali, soudce Jan Šott se promění v jejich katastrofu.

„Řekl jsem si, že to je snad v dobrých rukou, že se toho nezalekne,“ popsal Deníku N bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „To je soudce, který není takovým případem zaskočen. Je zvyklý soudit rozsáhlé případy, i ty mediálně sledované,“ dodal s tím, že si soudce Šott snad zachová chladnou hlavu a svůj verdikt dokáže veřejnosti srozumitelně vysvětlit i v případě, pokud nakonec rozhodne v rozporu se všeobecným očekáváním.

Trestní právník Tomáš Gřivna dal také najevo, že pokud někdo rozhodne spravedlivě v Babišově kauze, bude to právě Šott, který podle Gřivny svůj konečný verdikt důkladně odůvodní.

„Pro nevinného je to požehnání, pro vinného je to katastrofa,“ shrnul svůj pohled na soudce Šotta.

Reportérka Českého rozhlasu Marie Veselá, která proces s Babišem sleduje přímo v soudní síni, k soudci Šottovi řekla pár slov v podcastu Vinohradská 12. „On působí přísně, ale jestli se Andrej Babiš domáhá spravedlivého procesu, tak on může být záruka takového procesu,“ konstatovala.

Její kolega z veřejnoprávního rozhlasu Vít Kubant to viděl stejně.

„Já na to mám úplně stejný pohled. Jen bych to možná ještě doplnil o slova mluvčího státního zastupitelství Aleše Cimbaly, který říkal, že soudce Jan Šott to vede velmi spravedlivě a profesionálně,“ zaznělo od reportéra.

Veselá prozradila, že Šott hned v pondělí vykázal ze sálu občanského aktivistu Jana Šinágla, který v jednu chvíli v soudní síni tleskal a pak také pokáral jednoho z novinářů, když na mobil fotil scénu ze soudní síně ve chvíli, kdy to soud nepovolil.

„A musím ještě dodat takovou perličku, která taky může něco říct o charakteru Jan Šotta. On zatím ani jednou na jednání nepřišel pozdě. Kolega ze serveru iDNES.cz mě dokonce upozornil, že Jan Šott chodí na vteřinu včas,“ prohlásila také reportérka.

Kubant přidal ještě jeden postřeh. Během jednání jeden z novinářů v soudní síni zvolal, že vůbec není slyšet, co vypovídají znalci a Šott ho prý ihned upozornil, že v soudní síni nemá co vykřikovat.

Šott začínal jako soudce na Praze 5 v roce 2006.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …