Výbuch Nord Streamu: Vydán zatykač na Volodymyra Z.

14.08.2024 7:42 | Zprávy

Německá prokuratura vydala zatykač na pachatele výbuchů plynovodů Nord Stream i Nord Stream 2. Podle informací ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) a Die Zeit jde o Ukrajince Volodymyra Z., který prý byl naposledy spatřen v Polsku. Polské úřady s těmi německými na zatčení podezřelého nespolupracovaly. Nechaly německou žádost bez odpovědi.

Výbuch Nord Streamu: Vydán zatykač na Volodymyra Z.
Foto: Repro Youtube
Popisek: Únik plynu z plynovodu Nord Stream

Téměř dva roky po výbušných útocích na plynovody Nord Stream v Baltském moři získal federální generální prokurátor Jens Rommel první zatykač na podezřelou osobu. Podle informací médií se jedná o Ukrajince Volodymyra Z., který prý byl naposledy viděn v Polsku. Podle informací jsou v hledáčku prokuratury další dvě osoby ukrajinského původu. Jednou z nich má být žena. Ti se měli útoku účastnit jako potápěči, kteří na plynovody umístili výbušniny, informuje veřejnoprávní Tagesschau.

Německá prokuratura vydala zatykač i na základě tipů zahraničních zpravodajských služeb. Podle vyšetřování pachatelé pluli v září 2022 po Baltském moři na německé plachetnici Andromeda.

Zatímco Dánsko a Švédsko vyšetřování na počátku roku 2024 vzdaly, německá prokuratura pokračovala ve vyšetřování. „Vyšetřovatelům se podle výzkumu zřejmě v minulých měsících podařilo shromáždit dostatek důkazů, aby na začátku června získali od vyšetřujícího soudce Spolkového soudního dvora zatykač na Ukrajince Volodomyra Z. V červnu se prý němečtí prokurátoři obrátili na polské úřady s evropským zatykačem v naději, že by podezřelý mohl být zatčen,“ uvedl Tagesschau.

Zatykač zaslaly německé úřady s žádostí do Polska, protože podle jejich informací se pachatel pobýval ve městě západně od Varšavy. Ten ale z místa zmizel. Úřady se nyní dohadují, zda se pachatel ukryl na Ukrajině. „Z polské strany prý na německou žádost o právní pomoc nepřišla žádná odpověď. Není známo, proč polské úřady nezatkly Volodymyra Z. Podle společných pravidel evropského zatýkacího rozkazu, který Německo a Polsko považují za závazné, by se zatčení očekávalo do 60 dnů bez dalšího zkoumání ze strany Polska. Lhůta nyní vypršela,“ píše Tagesschau.

Úřady se podle deníku v úterý s obviněným spojily telefonicky. „Z. byl obviněním zaskočen. Popřel, že by se podílel na útocích na Nord Stream,“ píše veřejnoprávní Tagesschau.

Dne 26. září 2022 poklesl tlak v té době již nevyužívaném plynovodu Nord Stream I blízko sebe ve švédských a dánských vodách a později i v jednom ze dvou souběžných vedení ještě nevyužívaného plynovodu Nord Stream 2 ze 105 barů na 7 barů. Únik plynu ze tří míst plynovodů byl hlášen poblíž dánského ostrova Bornholm. Dánská geologická služba GEUS zaznamenala dva otřesy nepřírodního původu, jeden ve 2.03 a druhý v 19.03.

Význačný americký investigativní novinář Seymour Hersh, držitel Pulitzerovy ceny, byl přesvědčený o zapojení potápěčů amerického námořnictva do výbuchů na plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2. Američtí potápěči prý výbušniny na plynovody instalovali několik týdnů předem v rámci cvičení NATO, které v oblasti probíhalo v létě. Útoky prý byly naplánované ještě dříve, než vůbec začala ruská invaze na Ukrajinu, tvrdil Hersh.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Tecl, MBA byl položen dotaz

Nemyslíte, že je třeba pomoc hlavně lidem, ne bankám?

Dobrý den, můžete mi vysvětlit, jaký smysl mají poplatky za předčasné splacení hypoték? Proč trestat ty, co se chtějí a mají možnost se zbavit dluhů? Vždyť banky na úrokách i tak dostávají dost a žadatelé, hlavně mladí, mají dost problémů s tím vůbec na hypotéku dosáhnout, tak proč jim ještě ODS a T...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 14.08.2024 9:10:10
Může mi někdo vysvětlit proč teda podporují Ukrajinu když vědí že zničili plynovod a s tím i německé hospodářství? Tato je zase vypuštěna kachna aby se zapomnělo že to bylo USA kdo to vymyslel a financoval a je mi jedno koho si k tomu najal.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Hon na řidiče? To je lež, rozčiluje se ministr Kupka. My nabízíme celý příběh

18:19 Hon na řidiče? To je lež, rozčiluje se ministr Kupka. My nabízíme celý příběh

Minulý čtvrtek vyvolaly rozruch představené plány ministra dopravy, podle kterých má být výrazně pří…