Vyloučit Maďarsko ze Schengenu. Nerudová se v Bruselu dala do práce

04.08.2024 7:33 | Monitoring

Nově zvolená europoslankyně za hnutí STAN Danuše Nerudová začala svou práci pro Evropský parlament zostra. Napsala dopis staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a dožaduje se, aby bylo Maďarsko vyloučeno ze schengenského prostoru. „Je vaší povinností, jako evropské instituce, ochránit evropské občany před takovým ohrožením a neotevřít hranice zemi, která je naším nepřítelem,“ stojí v apelu. Podepsali europoslanci za STAN, KDU-ČSL i TOP 09.

Vyloučit Maďarsko ze Schengenu. Nerudová se v Bruselu dala do práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová

Danuše Nerudová iniciovala apel na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Podle Nerudové je Maďarsko bezpečnostním ohrožením pro Evropu a mělo by se vyloučit ze schengenského prostoru. „Iniciovala jsem společný apel, ve kterém spolu s kolegy z Evropského parlamentu vyzýváme předsedkyni Evropské komise k jasné a odpovídající reakci na kroky Viktora Orbána a Maďarska, které ohrožují bezpečnost Evropanů,“ napsala Nerudová na síti X. 

Problém je v udělování pracovních víz pro ruské pracovníky, kteří by pak mohli zamířit do zemí Evropské unie. „Pokud bude Maďarsko pokračovat v této nezodpovědné vízové politice, tak věříme, že setrvání této země v schengenském prostoru už není samozřejmostí,“ pokračovala Nerudová.

V samotném apelu předsedkyni Evropské komise Nerudová vyjmenovala problémy. „Premiér Orbán víc a víc pokouší trpělivost Evropské unie. Nejprve zablokoval sankce proti Rusku, poté zablokoval a stále blokuje pomoc Ukrajině. Když se stal předsedou Rady Evropy, odcestoval do Ruska vyjednávat mír s Putinem, bez mandátu a pověření,“ napsala Nerudová Leyenové.

Dále Nerudová poukazuje na to, že Maďarsko chce udělovat pracovní víza Rusům a Bělorusům a pustit je na své území. A tedy i na území schengenského prostoru. Nerudová v apelu připomíná, jak se Rusové chovali, když měli volnější přístup na území „schengenu“. Pokus o zabití Skripala a výbuch ve Vrběticích. „Je vaší povinností, jako evropské instituce, ochránit evropské občany před takovým ohrožením a neotevřít hranice zemi, která je naším nepřítelem,“ naformulovala Nerudová „povinnost evropské instituce“.

A významné podpisy pod apel se Nerudové začaly hrnout. „Dopis podepsalo přes 60 dalších europoslanců včetně expremiérky Belgie a expremiéra Irska. Jsem za to moc ráda a všem moc děkuji za podporu,“ píše Nerudová – přičemž v Evropském parlamentu sedí celkem 720 poslanců.

Z českých europoslanců se pod apel podepsal Nerudové stranický kolega Jan Farský, poslanci TOP 09 Ondřej Kolář a Luděk Niedermayer, za KDU-ČSL přidal svůj podpis Tomáš Zdechovský. Podpisy europoslanců za ODS a Piráty chybí. Stejně jako podpisy českých opozičních stran.

Na jakékoliv kritické poznámky a otázky reagovala Danuše Nerudová kopírovaným vyjádřením: „Ty noty z Ruska dostávají všichni stejné. A ti, kdo je dostávají, jsou lehce identifikovatelní. A všichni do jednoho jsou bezpečnostním rizikem pro naši zemi,“ odpovídala Nerudová na otázky, zda je takový apel významný, či zda by bylo kupříkladu významnější zabývat se bezpečnostními riziky migrace nebo otázkami takzvané Pfizergate. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nerudová a pětidemolice , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 04.08.2024 11:44:22
Sebranka sebevědomých hlupáků ve službách amerického korporátního fašismu, ze které se slušným lidem chce zvracet.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …