Výzva lékařům k výpovědi. Odborům a komoře došla trpělivost

10.09.2024 18:18 | Monitoring

Kromě policistů, kteří vyhlásili týden protestů před sídlem vlády od 16. října, se na vládu Petra Fialy chystá další bolení břicha. Protentokrát ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), ke kterému směřují protesty policistů, vystřídá ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). K 31. říjnu vyzvaly Lékařské a zdravotnické odbory i Česká lékařská komora lékaře a zdravotníky, aby podali v nemocnicích výpověď z přesčasových hodin. Pokud se do té doby nedojde k dohodě, která by zohlednila požadavky lékařů. Ministerstvo zdravotnictví chce s odbory začít jednat 26. září.

Výzva lékařům k výpovědi. Odborům a komoře došla trpělivost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Kubek

Lékaři se v závěru minulého roku dožadovali, aby jejich plat byl pevně navázaný na průměrnou mzdu a byl z ní odvozovaný. To se ovšem nestalo. A nepočítá s tím ani návrh státního rozpočtu z pera Zbyňka Stanjury. „Náš plán je, že dáme vládě ještě šanci a k 31. říjnu, pokud se nic nestane, tak znovu zopakujeme výpovědi z přesčasové práce,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Loňské protesty vedly k šesti tisícům výpovědí lékařů z dohod o přesčasových hodinách z celkových 22 tisíc lékařů v českých nemocnicích. Engle uvedl, že věří ve vyšší zapojení více lékařů.

V prosinci 2023 došlo k dohodě lékařských odborů s premiérem Fialou, která měla protesty odvrátit. Ale podle nynější situace je pouze oddálila, neodvrátila. Vláda podle odborů porušila svůj slib sjednocení platů ve státních a soukromých nemocnicích.

„V roce 2022 dosahovala průměrná hrubá mzda lékařů 84 810 Kč měsíčně, což je při porovnání s průměrnou hrubou mzdou všech zaměstnanců v Česku téměř dvojnásobek. Ve srovnání s rokem 2021 se ovšem průměrná mzda lékařů zvedla pouze o 1 000 Kč,“ informuje o stavu v peněženkách lékařů Český statistický úřad.

Ministerstvo zdravotnictví se odvolalo na Hegerovo memorandum. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) své memorandum vytvořil v roce 2011, kdy probíhaly protesty lékařů. Hegerovo memorandum ministerstvo připomnělo a vysvětlilo v tiskové zprávě. „Z něj mimo jiné plyne jistota minimálního příjmu pro jednotlivé kategorie lékařů navázaná na průměrnou mzdu tak, jak stanoví Hegerovo memorandum, tedy 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy v národním hospodářství dva roky zpětně při dosažení podmínky limitace objemu přesčasové práce na úrovni evropského standardu, tedy maximum osm hodin přesčasové práce týdně,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Podle ministra zdravotnictví je takový systém udržitelný.

40 % z platu lékařů nyní tvoří přesčasy. Právě kvůli příliš velkým přesčasovým hodinám propukly protesty v minulém roce. A zlepšila se situace? „Přesčasy se v některých nemocnicích po protestu lékařů zmírnily, ale dodržovat zákonný limit se daří pouze ve čtvrtině nemocnic,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Sekce mladých lékařů ČLK Dalibor Veselý.

Kromě platů označil prezident České lékařské komory Milan Kubek za problém i úhrady zdravotních pojišťoven. „Kromě nesplněného slibu o zvýšení platů lékařů na důstojnou úroveň je problém nepoměru mezi tím, co si stát za zdravotní péči objednává, a tím, co jsou zdravotní pojišťovny ochotné platit,“ řekl Kubek.

Náměstek Ministerstva zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) ale reagoval na požadavky i na ohlášené protestní výpovědi z přesčasových hodin s dopředu danými červenými liniemi, za které vláda Petra Fialy nepůjde. „Zásadně odmítáme návrh odborů a ČLK na variantu ‚polovičního znárodnění‘, když navrhují, aby platy v soukromých nemocnicích určovala vláda,“ napsal Pláteník na síti X.

A promluvil i o ekonomickém dopadu požadavků lékařů. „Jsme vázáni naší podepsanou dohodou a ekonomickými možnostmi, v těchto mantinelech vyjdeme požadavkům maximálně vstříc, ale nebudeme fungovat na dluh ani zapomínat na naši odpovědnost vůči dalším prioritám jako dětští praktici a další,“ sdělil Pláteník kategoricky.

 

 

Na webu Slibem neuzdravíš, kde je protest odbory filtrovaný veřejnosti, lékaři deklarují, že „každý den plníme poslání, na které jsme přísahali – pečovat o zdraví a životy našich spoluobčanů. Nechceme za to metály a poplácávání po zádech. Jen úplně obyčejné věci, funkční systém, základní jistoty, dodržování zákonů a spravedlivé ohodnocení. Chceme opravdové řešení tristní situace, ve které se nacházíme. Protože slibem možná nezarmoutíš, ale také neuzdravíš,“ píší lékaři k protestu, jehož téma se redukovalo pouze na navýšení platů. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na síti X zkonstatoval, že všechny požadavky z loňských protestů byly podle něho splněny. „K požadavkům zdravotnických odborů mám v tuto chvíli jediné: Ministerstvo zdravotnictví splnilo svoji část dohody z 8. prosince ve všech bodech. Novela zákoníku práce je účinná, požadavky v oblasti vzdělávání byly splněny a lékařským odborům jsem předložil i návrh na sjednocení odměňování zdravotníků, který přesně plní prosincovou dohodu i Hegerovo memorandum,“ napsal ministr na síti X. 

A poukázal na to, že lékaři nejsou solidární se zbytkem společnosti. Jejich požadavky jsou ve výši desítek miliard, ty by se podle ministra musely vzít z jiných resortů. „Požadavky odborů jsou ve výši desítek miliard korun navíc, a pokud bychom jim chtěli vyhovět, museli bychom to sebrat jiným,“ napsal Válek. 

 

 

„Šlo by to i zestručnit: ,... vše jsme splnili, akorát prachy nejsou.‘ Odbory jste nenadchli tak ani tak. A patří vám to. Kdybyste nekupovali ty stíhačky, které svět neviděl, měli byste i na odměny,“ dostalo se mu odpovědi od europoslance Ondřeje Dostála (STAČILO!).

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kamera po povodni zachycuje naštvané lidi ve frontě na chleba

11:34 Kamera po povodni zachycuje naštvané lidi ve frontě na chleba

Jedním z nejpostiženějších míst v ČR povodněmi je Krnov, který byl dva dny odříznut od zbytku republ…