Z ČT se valilo na Le Penovou: Hádavá tetka, štěkavá pitbulteriérka. Protáhlý obličej

08.07.2024 22:10 | Monitoring

Po překvapivém volebním vítězství levice se Francie ocitá v neznámé situaci, krajní pravice neslaví. „Ve Francii dochází k takzvanému vylití řeky z břehu,“ komentuje tamní situaci v pořadu Interview ČT24 Jan Eichler, odborník na Francii. „Jsem rád, že Le Penová nakonec měla ten protáhlý obličej, Macron dopadl lépe, než si zasloužil,“ dodal expert.

Z ČT se valilo na Le Penovou: Hádavá tetka, štěkavá pitbulteriérka. Protáhlý obličej
Foto: ČT24
Popisek: Jan Eichler

Zprvu to byl souboj o to, zda se francouzská krajní pravice zmocní většiny v dolní komoře parlamentu a spolu s tím možná i vlády. Nakonec skončilo Národní sdružení pod vedením Marine Le Penové podle počtu poslaneckých křesel až třetí. Největší zisk si připsala levicová Národní lidová fronta.

Výsledky parlamentních voleb ve Francii Jan Eichler komentoval slovy: „Já ji nazývám Národním souručenstvím,“ naráží na protektorátní časy a dodává, že krajní pravice je velmi útočná a vše se u ní točí okolo nezvládnuté přistěhovalecké politiky. Tyto problémy se objevují ve všech oblastech Francie. „Žádná část Francie už není ušetřena,“ dodává Eichler.

„Ráda by byla za tři roky znovu v druhém kole prezidentských voleb. A moc ráda by se stala prezidentkou. Je otázkou, jak jí vydrží zdraví a ty hlasivky,“ dodal Eichler v pořadu Interview ČT24 na adresu Marine Le Penové.

„Marine Le Penová se odklonila od stylu zakladatele, tedy od svého otce. Jordan Bardella je synovec Marine Le Penové. Je to protekční dítko, vnuk zakladatele. Říkám, že to je synovec z povolání. Nedokončil vysokoškolská studia, aby se mohl věnovat politice. On je prodlouženou rukou své hádavé tetky.“

„Marine Le Penová je opravdu hádavá, štěkavá pitbulteriérka. Velmi agresivní, hodně asertivní, útočná, nekompromisní. V důsledku toho už má taky strhané hlasivky. Ona by ráda byla za tři roky znovu v druhém kole prezidentských voleb a moc ráda by se stala prezidentkou a už je otázkou, jak jí vydrží zdraví a jak jí vydrží hlavně ty hlasivky,“ pokračuje expert na Francii.

Vítěznou levicovou koalici vede Jean-Luc Mélenchon, který má podle Eichlera program, který vydal před třemi lety, pak ho aktualizoval a modernizoval. „Nenapsal ho sám, podílela se na tom spousta odborníků. A oni vyčíslili, že ty změny, které navrhují, by Francii stály 450 miliard eur, ale přínosy by byly 465 miliard eur. Samozřejmě že neřekne, že budou v deficitu, to je velká otázka, jak by se to rozvíjelo. Je to člověk velice přemýšlivý,“ řekl Eichler. K otázce, jaké jsou jeho šance stát se francouzským premiérem, podotkl: „Je mu 73 let a funkce premiéra je nesmírně fyzicky i psychicky náročná, nevděčná.“

„Pro Macrona dopadlo druhé kole voleb daleko lépe, než jsme většinou čekali. Možná i trochu lépe, než si za dosavadní výkon prezidentské služby zasloužil. Jsem rád, že nakonec neprošel ten synovec z povolání a že i Le Penová nakonec měla ten protáhlý obličej, to je má hlavní emoce vztažená k volbám.

Ve Francii dochází k takzvanému vylití řeky z břehu. Ale ta voda už se nevrací. Jinak se tomu dá také říkat salámová taktika. Rozšiřuje se počet těch částí Francie, kde už neplatí ústava, kde neplatí zákony republiky. Platí tam právo šaría,“ uvedl Eichler.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co je, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLu1 , 09.07.2024 2:11:17
to ten Eichler za drzého spratka? Vždyť on sám se vyjadřuje jako nějaká pavlačová drbna. I přes překvapivě skvělý výsledek RN (Le Penové) z prvního kola se asi dalo (bohužel) těžko předpokládat, že by Le Penová celkově vyhrála v druhém kole. Nicméně, tato strana, nebo lépe řečeno pravicové uskupení, zaznamenalo úspěch, o kterém se celkem očekávaně mlčí. Oproti minulým parlamentním volbám výrazně posílilo, získalo o 53 křesel více než v minulých volbách a je třetí nejsilnější stranou. A velkou zajímavostí je, že v absolutních číslech získalo daleko nejvíc hlasů, více než 10 milionů, což bylo o zhruba 3 miliony více, než vítězná levice NFP. Díky volebnímu systému byl ovšem přepočet hlasů na křesla v Národním shromáždění bohužel výhodnější pro NFP i pro Macronovo Ensemble. Rozdíly jsou ovšem malé, nikdo sám o sobě nedá dohromady většinu a Francie je tak zablokovaná.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Orbán, Salvini a další, kdo chtějí chránit hranice, se sešli. Petr Macinka měl projev

16:55 Orbán, Salvini a další, kdo chtějí chránit hranice, se sešli. Petr Macinka měl projev

„Dokážeme přesunout celé armády, musíme být schopni přesunout i statisíce nelegálních migrantů. Vše …